Alo ljudi ne bunite čoveka.
1. Niko ne kaže da treba sam da proverava i otvara kotao, treba da zove servis!!!
2. Ovde samo pišemo za slučaj da treba da da serviseru neku ideju. (možda čovek radi na 300 mesta i ne može u sekundi da mu padne na pamet šta se dešava)
3. Stavka broj 1. je itekako verovatna,da li znate koji je minimalni protok na kotlovima tople sanitarne vode? Pa on ne može da moduliše (pa čak ni ta svemirska bereta) da radi sa 3kW ili sa 5kW nego mu je minimum oko 9kW.
I šta ako se toliko priguši topla voda i recimo ide samo 2 lit/min , kotao prvo radi na maksimumu, pa kad vidi da pregreva on smanjuje, pa i dalje pregreva jer ima inerciju pa ugasi gorionik
jel tako? tako je.
E onda kad temp. padne opet će da upali pa će opet da pregreje i sve tako redom. Zato ima sinusoidno kretanje temperature odnosno izrazitu sinusoidu.
Kako se to ne bi dešavalo (čovek sam može da proba, treba mu manje vremena 5 puta nego što sam ja izgubio da ovo napišem) smanji točkić pa probaj, pa ako ne valja smanji još malo pa probaj.
Šta ćeš time dobiti? Kotao više neće grejati vodu na 60 pa ćeš ti da je miksuješ sa hladnom pa ćeš vruću da zatvaraš. Nego će da je greje npr. na 50 pa ćeš samo malo da hladiš sa hladnom vodom i protok vruće vode iz kotla neće biti mali da dodje do pregrevanja i gašenja kotla i eto konstantne temperature.
To je dobro i za štednju gasa, jer ne trošiš gas da bi zagrejao do 60 pa onda hladiš hladnom vodom nego zagrevaš onoliko koliko ti treba.
Eto detaljnog pojašnjenja, nadam se da je sada svima jasnije.
Ljudi postoji više tipova kotlova, postoji bezbroj instalacija, kao po pravilu uvek se krive uredjaji.
Ovo gore nije problem proveriti za to ne treba serviser jer nije njegov posao da ti okreće točkić. (ja mislim da je do toga najverovatnije)
Ako nije to, proveriti prljavštinu i NTC - To obavezno serviser. I ĆAO!
A poslao bih sliku malom geniju, mnogo boljeg centra ali neću baš me briga za sve njih, raspitaj se malo po terenu.
Svi nemci polako smanjuju kvalitet (od pegli preko veš mašina pa do Mercedesa) jer je takav sistem, ali prijatelju moj mali genije, taj smanjeni kvalitet drugi još dostižu i neće ga nikad dostići.
Ja sam pisao ranije, kondenzacija je zakon.
Ja sebi da imam kuću i potrebu, smrzavao bi se jedne zime ako treba ali bi sledeće kupio kondezacioni kotao i to od onog proizvodjača koji ga je izmislio.
Nije Bereta, Immergas, Viessmann, pa čak ni Vaillant....