Da pojasnim i ja.
Možda je eliminacija oglasa preterana ali...
Tražeći Fiat Bravu, nailazio sam na identične oglase na netu(po sajtovima) i novinama. Nekih desetak sam i zvao opet prolazeći kroz listu pitanja koju sam imao pripremljenu da bih što više razjasnio o kom modelu pričamo, šta se nudi, u kom stanju i po kojoj ceni.
Neki ljudi su bili vrlo prijatni i željni da izađu u susret, dok su pojedinci bili bezobrazni, ali sam skoro svuda stekao utisak da se radi o preprodavcima, a ne o vlasnicima. Kad kažem "vlasnicima" mislim na ljude kao što sam ja, koji su auto kupili da bi ga koristili, a ne da bi zaradili na njemu.
Osnovna razlika između vlasnika i preprodavca je jasna, ali odatle proizilazi da preprodavci kupuju vozilo koje treba da bude što jeftinije ili ima neku falinku koja može da se sakrije, popravi, zamaskira, poturi, dok vlasnik kupuje što bolje vozilo jer on hoće da ga koristi, a ne da trguje sa njim.
Takvih oglasa gde ljudi koji su koristili auto ga prodaju je relativno malo, dominiraju preprodavci.
Posle prolaska kroz pohvale o modelu koji prodaju i karakteristikama modela, pitanje sa moje liste: "Zašto prodajete auto?" obično kod preprodavaca izaziva zbunjenost, dok vlasnik obično ima spreman odgovor jer ne mora da ga izmišlja.
Naravno, bilo je i ljudi koji su otvoreno rekli da trguju sa kolima. Ne kažem ja da je to sramota, već samo da u tom slučaju ja očekujem firmu.
Dodatni razlog za skepsu je i taj što, bar u mom mestu, skoro da nije moguće naći auto na prodaju a da nije u pitanju preprodavac. Zašto? Zato što su preprodavci uvek u toku, znaju čim neko obesi papir ili da oglas i ako auto nije precenjen(a obično nije kod vlasnika) odmah je pazaren za preprodaju.
www.subakov.com Jedini Visual FoxPro sajt u Srbiji