Sto se tice standardnih fluo cevi, mogu reci da me je ranijih godina interesovalo da li su stvarno stedljive u odnosu na standarne sijalice sa vlaknom, pa sam izmerio cisto skolski mernim instrumentom struju u amperima (A) i zacudio se kad sam video da mnogo vise trose struju neko sto su deklarisane. Dosao sam do zakljucka da je problem u prigusnici koja je vrela posle kraceg vremena rada, sto znaci da je ta toplota cist gubitak i to poveci...
Sada, sto se tice ovih novijih elektronskih startera koji idu umesto prigusnice, stvarno nemam iskustva kako to utice na potrosnju, a isto ne znam ni da li manje zamaraju oci (50Hz-stroboskop-efekt).
Cuo sam da za te smetnje , postoji posebno ozicenje sa npr. dve neonke u "protivfazi" ali ne znam kako se to povezuje...ako neko zna??...
U zadnje vreme cuo sam da se dosta forsiraju u razvijenijim zemljama ove "stedljive" sijalice. Ja sam kod mene u stanu postavio na vise mesta i zadovoljan sam njima, normalno sve su kvalitetniji proizvodjaci uglavnom "Philips" (oko 400 kinte). Mogu reci da sam i njih odmah "isprobao" ampermetrom i ono sto pise u vezi potrosnje - to i jeste tacno, stvarno malo trose.
E, sada, da li i one imaju izrazeni stroboskopski efekt, to stvarno ne znam...ako neko zna, nek` pise...poz.

Re: neonsko svetlo ili pak ne

Re: neonsko svetlo ili pak ne