Gospodine Saša,
Vidjela sam da se razumijete u centralno grijanje, pa bih vas zamolila za jedan savjet, ako je to moguće.
Zovem se Danijela i živim u jednoj stambenoj zgradi sa dva sprata.Nedavno mi je popucao dimnjak u stanu, koji koristi moj komšija koji stanuje ispod mene.Njegova kotlovnica se nalazi u podrumu a dimnjak prolazi kroz oba stana.Počela sam da osjetim dim u stanu i tako sam ga upozorila da treba da se pobrine za rješenje tog problema.Inače naš postojeći dimnjak je od cigala i dupli, koji za sada koristi samo on.Svi su nam savjetovali da ozidamo novi vanjski dimnjak i da se eventualno spojimo sa dvije peći.Prva je ta koju bi on nastavio da koristi na novom dimnjaku a drugu bih ja kupila i spojila na taj isti simnjak.Pričala sam sa mnogo ljudi međutim niko nije znao da mi da stručan savjet.Neko kaže da dvije peći ne mogu na isti dimnjak a neko kaže da mogu s obzirom da je visina kuće oko 8 metara i plus metar dimnjaka iznad krova i da se eventualno ozida malo širi nego obično .
Moj komšija loži visokokalorični ugalj i za potpalu koristi briket.Ja sam razmišljala da kupim ili istu peć ili onu na pelet, koja je kod nas u Bosni oko 2500 € ili ovu što ima i on (čini mi se centrometral ili sl) ona košta oko 12oo km 600€ otprilike.
Zamolila bih vas da mi pomognete dajući mi informaciju o tome da li je moguće spojiti dvije peći na isti dimnjak, i da li je to moguće i ako se koriste dvije vrste ogreva?Koje dimenzije treba da ima taj dimnjak ili ako ih bude dva koliki da bude svaki?
Šta biste vi meni savjetovali s obzirom da moram da ugirjem stan na drugom spratu, tj iznad podruma i komšijinog sprata od 100 m2 pošto nam peć u zajednici nije baš pogodna solucija???
Unaprijed vam zahvaljujem i nadam se da ćete mi dati pogodan savjet s obzirom da nisam našla nikoga da mi sve to objasni a ja apsolutno ne razumijem u to.
[Ovu poruku je menjao vrlo zabrinuta dana 05.01.2011. u 09:51 GMT+1]

Re: Kako najekonomičnije ložiti ugalj? Najmanje uglja , a najviša temperatura?
Re: Kako najekonomičnije ložiti ugalj? Najmanje uglja , a najviša temperatura?