Postovani Sasa Zivic i ostali clanovi foruma, prvo da se predstavim i da vas pozdravim. Ime mi je Nenad i zivim u Vrscu. Danas sam pronasao na internetu temu na ovom forumu gde vi dajete savete u vezi kotlova na cvrsto gorivo, i sve sam ih procitao. Imam sl. problem.
Zivim u porod. kuci oko 250 kvadrata. Grejanje je centralno, na gas i cvrsto gorivo(lozim iskljucivo drva). Posto je gas preskup, koristim drugi kotao, tj. na cvrsto proizveden u Mariboru, fabrika B. Kidric, od 50 kw. Mislim da je Stadler(doduse nisam siguran). Dimnjak je Sidelov, promer unutrasnje cevi je 200 mm, ozidan od strane majstora po svim propisima. Problem mi je prilikom lozenja kotla, prilikom otvaranja gornjih ili donjih vrata dolazi do JAKOG dimljenja iz kotla, da moram da otvorim vrata od podruma da bi dim izasao! Vise izlazi na vrata od kotla nego na dimnjak! I tako je prilikom 99% lozenja. Dimnjak dobro vuce, danas sam isprobao.
Ne znam ni sam sta da radim! Sa desne strane kotla postoji cev kojom se unutar kotla otvara i zatvara klapna. Opet je isto, bila ona otvorena ili zatvorena. Da napomenem da je kotao radio kako treba samo 1. godine kad je postavljen, posle je uvek pravio problem. Dajte mi neki savet, sta, kako, da se resim ovog problema jer mi stvarno zadaje problem OGROMAN!
Kupljen je polovan, nikad nije radio, pre 15 godina. Imao je gore za sanitarnu vodu, ali je taj bojler sklonjen, i postavljeni su cepovi sa gornje strane kotla.
Hvala unapred na odgovorima,
sve najbolje,
Nenad.

Re: Kako najekonomičnije ložiti ugalj? Najmanje uglja , a najviša temperatura?
Re: Kako najekonomičnije ložiti ugalj? Najmanje uglja , a najviša temperatura?