Evo vratiću ostatak (mislio sam da ne ulazim u bezgranične rasprave, pošto ne vode ničemu, al' pošto su neki očigledno već videli, ostatak sledi)... :)
Elem, ako želiš da se prsiš i kupuješ auto od 5 metara, ne vidim gde je tu problem potrošnje?
Ja vozim Pežo 307 2.0HDI, koji praktično ima snažniji motor neko neki Audi A6 1.9TDI. Ubrzanje ne može da se poredi. Verovao ili ne. Sad, ubrzanje možda nije toliko bitno ako se vozikaš uveče po gradu i kroz otvoren prozor posmatraš koga ima po kafićima, ali ako voziš negde na opterećenom putu - to itekako ima svoju namenu (makazice su mnogo manje verovatne, a sa velikim automobilom to ima ogromnog značaja). Nije čak ni problem u tom motoru. Ranije je bilo istih tih motora, ali je moglo i da se bira - pa, ako si hteo 1.9TDI, može. Hoćeš 2,5TDI, može, Hoćeš 2.6, 2.8 ili 3.2 benzinac, isto može. Sad bre postoji 4.2TDI quattro - koje ludilo. Pokvarili su sve ono po čemu je Audi čuven - taj dizelaš grmi k'o traktor. Nije baš kao konfekcijski, ali to se ne da porediti ni sa jednim benzincem. Kao što sam pomenuo već, u Audiju A6 2,6 benzincu, glasniji su podizači nego motor! Na leru se motor UOPŠTE i POTPUNO NE ČUJE. Potpisujem 100%. Ustvari, kako sam dugo vozio A6 2.6 benzinca, ja prosto ne mogu ni da zamislim neki slabiji motor za taj auto. To je Audi A6 i takav motor treba da ima.
Mislim, kakav god dizel motor da skockaju, on sa 1900 kubika ne može ni pod prozor da pljune jednom 2.6 benzincu-šestaku, a to je upravo motor kakav bi klasa jednog Audija A6 trebala da ima. Ko želi auto za grad, male potrošnje, treba da kupi Punta, Pežoa 307, 207, Pola itd.
Nego Srbi k'o Srbi - hoće da im bude što veći, al' ako može da troši vazduh.
A opet, činjenica je da to filozofiranje sa dizelašima nepodesnim za ogroman auto forsiraju najviše Nemci poslednjih godina. Tipičan predstavnik američkih velikih automobila je npr. Chrysler 300M, koji broji 3500cc i 250HP, što je idealno dimenzionisan motor, s obzirom da na putu potrošnja ne prelazi 11-12 litara benzina. I to prava potrošnja, ne kataloška! (lično iskustvo, da ne bude zabune oko izvora informacija). Mislim, sa karoserijom od dve tone, nije mi jasno kako bi komično moglo da izgleda isto to sa tim 1.9TDI motorom. Naravno, prosečnom građaninu ove države predstavlja neverovatan problem da plati registraciju za to, ali to je već postao nepisani zakon - svi nešto kukaju na registraciju, na cenu goriva i tako to, a grad danonoćno zakrčen vozilima.
Dakle, 1.9TDI nije slab po definiciji. On je slab za tu klasu automobila. Mislim koliko logično može izgledati ideja da se jedan te isti motor ugrađuje u Golfa trojku i u Audi A6? Šta misliš, koji će pre i lakše da jurne do stotke? A koji će manje da potroši? Pa Golf, naravno. Najsnažniji će Audiju pružiti više nego što može taj Golf, ali će, srazmerno opterećenju, taj motor kraće trajati. Ceđenje i poslednjeg promila snage, mora imati svoje posledice.
To ubijanje klase velikih automobile je utemeljeno pre svega u ekonomskim razlozima, a nikako u tehnološkom napretku. Ni za 100 godina jedan dizel neće moći ono što može benzinac. Prosto, svaki motor ima svoju namenu. Dizelaš više izdržava, benzinac je oštriji. Dizelaš manje troši, benzinac više. Kraj priče.
Mene lično jako nervira činjenica da više nema u prodaji mog omiljenog Audija A6 2.7T, turbo benzinac sa 258HP, što je pravo čudovište. Ali, nema ga. Sad postoji jedino ubogi 3.0TDI u toj klasi kubikaže, što je kao bolesni traktor u odnosu na onu zverinu. Ja to volim. Nekome izgleda glupo, ali meni ne - ali nema rešenja. Oni servirali samo dizelaše sa ogromnim kubikažama i kraj. I sad je "kao" bolji dizel sa 4200 kubika i istom snagom, nego ovaj 2700 kubika benzinac? Osim što je ovaj prvi skuplji, a uštedu okači mački o rep, pošto taj sa 4.2 troši mnogo više nego jedan 1.9TDI.
Opravdanost po pitanju veličine zbog ovog ili onog takođe ne stoji. Može se imati dosta prostran auto i bez da kupujete BMW 7-icu ili Audi A6/A8 - kupite Mareu karavan, Opel Vectru karavan i ostale jeftine karavane, sa 2.0 dizel motorima koji vrše istu funkciju. Nego, pre mi se čini da je stvar u pojavi - kad vas vide u A6-ici, onda ste baja, pa bio i sa 1300 kubika... ;)
Na kraju, slažem se da svako treba da kupi ono što mu odgovara i da na taj način ukalkuliše i svoje troškove. Međutim, rasprava je povedena oko toga da li je to stagnacija ili nije. Ja tvrdim da jeste.
Pozdrav