Pa osnovna sirovina je otkovak legure alumunijuma. Sastav legure moze da varira u sitnim procentima, da bi se poboljsale neke (zeljene) metalurske osobine, i najcesce je neka vrsta poslovne tajne, dugogodisnjeg eksperimentisanja...
Otkovak je gusce strukture od odlivka, i eventualne nehomogenosti pri livenju, otklanjaju se kovanjem.
Nakon toga, "matrica" se postavlje na CNC masinu i precizno izradjuju elementi tocka, ili cela felna. Nakon toga, sklapanje delova i balansiranje. Posle balansiranja, tocak ide na finalnu obradu, liranje, lakiranje, zastite, ukrasavanje detalja farbanjem...kako je odredio dizajner.
Poz.
24.05.2007. u 12:08
Java Beograd
Član broj: 11890 Poruke: 1910 ..yu.220.247.194.in-addr.arpa.
Kovanjem se ojacava struktura verovatno, a ne da bi se dobila gusca struktura??
Tesko da bi livenjem iz jedanput mogao da dobijes celu felgu!
Mora to sigurno da ide na CNC strug i glodalicu!
[Ovu poruku je menjao hakinen dana 24.05.2007. u 19:15 GMT+1]
ZASTAVA 750LE poslednja serija 85god 950.000 primerak!
Livenje je specifican proces, pri hladjenju ima nekoliko zona, jezgro, medjusloj i sloj blizak povrsini. Drugo, neki delovi bi morali specificno da se liju, pod pritiskom ili centrifugalno, ali i tada ostaje neujednacena struktura. Naravno, nemoguce je garantovati negrupisanje ukljucina, koje bi oslabilo konstrukciju. Aluminijum se tesko zari, tesko mu se dodaju aditivi za formiranje "zrna" a ima jos nekih "problema", da ne davim...
Kovanje znacajno homogenizuhe strukturu (mislim na masinsko kovanje, u kalupu, da neko ne pobrka sa kovacima-potkivacima), povecava cvrstinu...a proces je prost, jeftin, lakse je kovati nego obezbedjivati nemoguce uslove nekog specificnog livenja.
Nakon toga, dorezivanje i lickanje..
Livenje je ipak "operacija" par stepenika iznad kopanja rude..
Nedavno sam gledao emisiju o nekoj ekipi koja tjunira automobile, isli su po neke mega skupe i mega ruzne alu flene. U fabrici u kojoj ih prave su objasnili da su skupe jer nisu livene, kao na vecini kola, vec su mnogo kvalitnije jer ih dobijaju rezanjem iz kompaktnog bloka aluminijuma, i da takvih pogona ima samo par u USA.
Pa sam zakljucio iz te price da su ove "obicne" livene.
24.05.2007. u 21:23
Java Beograd
Ma naravno da su livene. Kod nas se kaže "alu felne" ali je sinonim "livene felne" zato što se prave i od magnezijum/aluminijuma i još od bog zna kojih legura, "daleko" od aluminijuma. U mnogim drugim zemljama se kaže "livene" felne. Rupe se posle buše burgijom naravno, ali je telo liveno.
25.05.2007. u 08:20
vladd Beograd
Moderator Član broj: 37217 Poruke: 3849 147.91.1.*
Dobro, onda su livene. Mada ja kupujem gotove, tako da ih ne lijem..
Lepo se napravi kalup i liju se, jeftinije je da napravis stotinak kalupa, za razne modele, i odlijes po par hiljada felni, pa ponovo pravis kalupe, za ponovno livenje...
Poz
28.05.2007. u 13:07
Java Beograd
Dok sam imao nemački DSF kanal na kablovskoj, uživao sam gledajući proizvodne procese u nemačkoj auto-industriji. S tim što su imali emisije posvećene kako gigantima, tako i malim privrednicima - tzv. kooperantima. Tako sam gledao emisiju o proizvdnji pomenutih felni - od dovoženja metala u velikim torusima, teškim po 5 tona, preko topljenja, livenja, poliranja, obrade, lakiranja - do pakovanja.
Malo si propustio, a malo pomesao, topljenje i livenje do "djunte", pa kovanje i rezanje, pa poliranje...lickanje, farbanje, lakiranje...
Mozda nedostaje kopanje ruda...ali osnovni poluproizvod svakako nije sustinski element. Livene ploce, isporucuju se kao sirovina, ako tako gledamo i celicne se liju...Simens martinove peci...pa onda se malo valjaju i presuju...ali kopanje rude, pa livenje..je osnova
Poz.
P.S.Kada bi se lile i polirale, tada bi bilo potrebno kao bazu navesti da su livene. Ali sam liv, alumunijumsku je proprilicno, masinsi slab element, cak i kada mu se dodaje magnezijum, da poveca tecljivost i malo cvrstocu. Na prapocetcima sa tako radilo, za lakse automobile, ali je postalo krajnje nebezbedno, i to vise niko ne radi. E sad, da li pricamo o istoriji...