|
**pandur**
Član broj: 34691 Poruke: 47 *.nasamreza.com
|
@roli
Gledaj, ti policajci ne stoje tu u „zasedi“ jer oni to vole, već je to njihov posao, koga oni nisu birali, već se to radi u koordinaciji sa ministarstvom saobraćaja... vrše se određene procene, i postavlja se pojačana kontrola na određenim mestima.
A moras priznati da takve kontrole deluju i preventivno, tako da će se smanjiti broj ljudi koji vozi nenormalno brzo, a time i mogućnost dešavanja saobraćajnih nesreća.
Koliko ja znam, u Nemačkoj postoje automatizovani radari koji su postavljeni na određenim mestima, i sami rade tako što kada „uhvate“ prekoračenje brzine, oni naprave fotografiju prevoznog sredstva, i tebi samo stigne kući kazna. (možda nisam u pravu, ali tako sam čuo)
Kod nas toga neće biti još dugo, jer je tehnička opremljenost policije vrlo loša, i ovim pežoima i puntima se samo mažu oči, naime, prosečno, u policijskoj stanici, na 70-80 policajaca ima 4-5 kompjutera, od kojih je najbolji neka jadna P2, a ostalo su 486 i slično, i sve datoteke se vode ručno. Jedino je u velikim organizacionim jedinicama malo bolja situacija.
@djnk
U pravu si da policija treba da se ponaša ljubazno, kao i ono za pohvale, ali za kazne nisi, jer vidim da ne poznajes unutrašnju strukturu policije. Kažnjavanje u policiji se vrlo često dešava, i to za mnogo manje stvari od maltretiranja građana, ne bi verovao! Recimo dodje policajac na posao neobrijan, ili sa pogužvanom košuljom, ili zakasni preko 10min na posao, ili ne ponese palicu kada se vrči smotra i slično, i kazne za to su 5,10,20%. I ne bi trebala jaka veza da bi neki policajac bio kažnjen, jer kada ti prijavljuješ policajca nekom starešini, taj starešina više veruje tebi nego policajcu, jer ti nemaš razloga da lažes, dok policajac ima jer se brani! A i među običnim policajcima vlada strah da ih građani ne prijave, veruj mi, bio sam među njima!
Nego ljudi imaju predrasude što se toga tiče, pa slabo odlaze u policiju da prijave tako nešto. Važna stvar prilikom prijavljivanja je da kada hoćeš da odeš nekog da prijaviš, svoju nameru ne saopštavaš policajcu na prijavnici ili bilo kom drugom osim starešini kod koga vršiš to prijavljivanje, jer su policajci na nižim nivoima kolegijalni, a vlada jaz između običnih policajaca i starešina. Pogotovo mrze nas akademce, jer imaju logiku: „šta on zna meni da komanduje, kad sam stariji 15-20 godina od njega, i ništa nije prošao, ni u rat nije išao“ pa ti vidi! Zato i kažem da slobodno možeč otići kod nekog akademca i ispričati mu šta se desilo, i videćes da ćeš ostvariti cilj. A „poseban tretman“ može da se desi, ali u manjim mestima i čisto sumnjam da će nešto takvo postojati kod tebe u Novom Sadu.
Vidim da vas interesuje zastarelost, pa vam možda mogu i ja tu pomoći:
Postoje dve vrste zastarelosti: zastarelost pokretanja i vođenja prekršajnog postupka i zastarelost izvršenja kazne i zaštitne mere.
Zastarelost pokretanja i vođenja prekršajnog postupka počinje da teče od momenta izvršenja radnje prekršaja. Prekršajni postupak ne može se preduzeti ako protekne godinu dana od kada je prekršaj učinjen, ali postoji i mogućnost obustave ili prekida toka zastarelosti. Jedna od okolnosti za obustavu toka zastarelosti je i bekstvo.
Prekid zastarelosti se sastoji u tome što usled postojanja zakonom predviđenih okolnosti rok zastarelosti prekida, s tim što se prestankom tih okolnosti ne nastavlja, već kreće iz početka. Čisto da ne budete u zabludi.
Apsolutna zastarelost nastaje kada proteknu dve godine od dana izvršenja prekršaja.
Kod zastarelosti izvršenja kazne i zaštitne mere, naše zakonodavstvo predviđa da se izrečena kazna i zaštitna mera ne mogu izvršiti ako je od dana pravosnažnosti rešenja o prekršaju protekla godina dana, znači da zastarevanje počinje od dana pravosnažnosti koji se nalazi u rešenju, a takođe postoji mogućnost obustave i prekida ove zastarelosti.
Npr. ako se uputi poziv za primenu zaštitne mere ili organ za prekršaje pošalje policiji nalog za privođenje lica koje nije platilo novčanu kaznu, koja je izrečena od strane tog organa, u predviđenom roku i sl.
|