Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Domaći jogurt - koje aditive dodaju?

elitemadzone.org :: MadZone :: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?
(Zaključana tema (lock), by bakara)
Strane: 1 2 3 4

[ Pregleda: 20049 | Odgovora: 71 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Vlada1001

Član broj: 57306
Poruke: 78
*.ikomline.net.



Profil

icon Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 12:17 - pre 144 meseci
Do sada sam uglavnom kupovao Somboledov jogurt (plavo pakovanje 1,6% mlečne masti), ali se u poslednje vreme užasno iskvario. Čak i njihov jogurt od 0,5% masti (pink pakovanje), koji je do skoro bio "kiselkasta bela vodica", sada je potpuno gust i bljutav kao i većina domaćih jogurta.
Interesuje me šta dodaju, verovatno neke praškove da bi dobili na gustini.
Kao njihov višegodišnji potrošač, čak sam i pisao na mail korisničke službe da bi dobio informacije. Naravno, iskulirali su me:))
Sada sam se vratio na tradicionalni Imlekov jogurt. Bilo mi je čudno kad su mi pričali, ali sam probao njihov jogurt u starom pakovanju i svideo mi se. Razlikuje se i po ceni i po ukusu od istog jogurta u novom pakovanju sa čepom (u novom pakovanju je skuplji za 5-6 din od starog - 0,5l). Isti datum, isti jogurt ali se razlikuju.
 
0

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 14791



+2645 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 13:03 - pre 144 meseci
Probaj Sabacki, imaju najgore pakovanje i najbolji jogurt.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
0

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 7734
*.dip0.t-ipconnect.de.



+9327 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 14:00 - pre 144 meseci
Svi dodaju gluten, (koliko ja znam) da bi jogurt bio gušći. I onda preteraju sa tim "unapređenjem kvaliteta" pa ispadne neka bljutava gusta mešavina.
Pametni ljudi su uvek puni sumnji. Samo su budale uvek savršeno sigurne.
 
0

superbaka

Član broj: 5290
Poruke: 2924



+1298 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 15:45 - pre 144 meseci
gustina jogurta zavisi od duzine procesa razbijanja jer se on prvobitno dobija u guscoj fazi pa se mesanjem dobija tecni medijum... to je najcesca prevara koju privatnici koriste, ne razbiju ga do kraja pa izgleda da je gusci, masniji i lepsi, a stvari je s*****...
 
0

vlada01us

Član broj: 2291
Poruke: 393
*.ptt.yu.



Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 16:08 - pre 144 meseci
Kod nas je najveci problem sto su nam oduvek prodavali muda za bubrege, pa i u slucaju jogurta. Svuda u svetu je jogurt gust, jede se kasikom. Samo je kod nas u tecnom stanju. To je ta "kiselkasta bela vodica" koju mi prihvatamo kao jogurt.
 
0

qazqaz

qazqaz
Član broj: 138871
Poruke: 65
212.200.192.*



+15 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 16:46 - pre 144 meseci
Imas onaj "Biojogurt". Toliko je gust da tezi da postane kackavalj.
 
0

Emil Ranc
Hannover, DE

Član broj: 20995
Poruke: 1150
79.101.174.*



+293 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 17:11 - pre 144 meseci
Pančevački, novosadski, subotički, zrenjaninski, šabački. To su moji omiljeni.

Inače jogurt možete praviti i sami, evo kako:
1) uzmete mleka kolko vam volja (litar-dva)

2) podgrejete mleko na oko 45c, ili ga prokuvate, i ostavite da se ohladi do te temperature. Inače to vam je otprilike "vruće, da kad staviš prst u mleko ne ispečeš se, ali ipak ne možeš da ga držiš duže od par sekundi".

3) u takvo mleko dodati dve supene kašike jogurta (na litru mleka) koji je stajao napolju da dostigne sobnu temperaturu, i koji je dobro izmešan, da bude fino tečan.

Ovako ide po receptu koji sam našao na netu, ali ja uvek stavim malko više jogurta, "za svaki slučaj", al verovatno i ne mora :)

4) dobro promešati sve to, najbolje mikserom

5) sipati u termos ili staviti šerpu u ručni frižider ili utopliti ćebadima ili šutnuti u predgrejanu, pa isključenu rernu... poenta je da se ova mešavina mora što duže održati toplom.

6) ostaviti da miruje osam sati (+-), to je vrlo bitno, jer stalno gledanje, čačkanje, mešanje, može da poremeti proces stvaranja jogurta

Nakon toga pogledati rezultat - trebalo bi da smo dobili jogurt u zgrudvanom obliku u šerpi. E sad to sve još treba da se metne u frižider da se oladi, pa posle mikserom da se razbije. Može i obrnuto ;)

Inače kažu da može da se stavi bilo koji jogurt i bilo koje mleko. Ja probao sa pančevačkim jogurtom i različitim mlecima ;)

I, naravno, za sledeći put ovaj napravljeni jogurt koristite kao pelcer - ne morate kupovati novi.

Živeli!
 
0

vaha

Član broj: 22360
Poruke: 169
*.informatik.uni-freiburg.de.



+1 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 17:59 - pre 144 meseci
Ma jooooj :D

Evo jedan seljak da objasni kako napravit kiselo mlijeko/jogurt...

Skoro sve ono sto je moj predgovornik napisao je otprilike tacno.

Kao prvo, mora se koristiti svjeze mlijeko, NE ono iz tetrapaka, jer je to vec obradjivano. Najbolje otic u komsiluk i pomuzti neku kravu/ovcu/kozu... ;)

To mlijeko treba prekuhati uz opreznost da se mlijeko prokuha polako, ne na najvecoj temperaturi, jer inace serpa zagori, sta onda u kasnijoj obradi jogurtu daje nezeljen gorak ukus.

Nakon toga, mlijeko ostaviti da se ohladi, kao sto je kolega rekao na otprilike toliku temperaturu, da se prst moze drzati u njoj par sekundi.

U to mlijeko dodati otrilike jednu soljicu jogurta/dvije pune velike kasike, promijesati (dva tri kruga, ne 5 minuta) to fino kasikom (NE mikserom), fino poklopit serpu u kojoj je mlijeko i zamotati je jednim velikim peskirom i ostaviti da odstoji preko noci (ili ako hocete danju da pripremate jogurt, ostavite 6-8 dok se to ne ohladi).

E Voila, imate selfmade jogurt najboljeg kvaliteta, bez ikakvih konzervanasa i ostalih zaj***.
 
0

milke
Dragan Milić

Član broj: 52025
Poruke: 237
*.direct-adsl.nl.



+3 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 19:22 - pre 144 meseci
Citat:
vlada01us: Kod nas je najveci problem sto su nam oduvek prodavali muda za bubrege, pa i u slucaju jogurta. Svuda u svetu je jogurt gust, jede se kasikom. Samo je kod nas u tecnom stanju. To je ta "kiselkasta bela vodica" koju mi prihvatamo kao jogurt.
Evo, dovukli smo jednog Holandeza prošlog leta u Srbiju i bio je oduševljen našom jogurt - vodicom, naročito uz burek, nije imao vremena da diše :-)

Ovde se pod jogurtom zaista shvata nešto sasvim drugo, ali je i povod konzumiranja drugačiji. Sasvim je uobičajno da imaš jogurt za dezert, ali su to slatke stvare, nešto kao danonino... I onda ih uglavnom oplemenjuju voćem. Ja sam se ovde u početku malo namučio da nađem pandan našem jogurtu, pronašao sam nešto što proizvodi jedna firma, a zove se (proizvod) jomil.
 
0

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 14791



+2645 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 20:06 - pre 144 meseci
Ti uvozni jogurti (vocni narocito) su nista u odnosu na nase jogurte...

Svaka cast za recepte, jel` tako isto bese se i kiselo mleko pravi?
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
0

Ilic Igor
Vlasnik
Vlami d.o.o.
Beograd

Član broj: 14961
Poruke: 756
*.adsl.beotel.net.

ICQ: 46969546
Sajt: www.gradjevinskinajlon.rs


+5 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 20:35 - pre 144 meseci
Od tih buckurisa cuo sam da ima raznih "sorti" cak ima dodataka gde ti i netreba mleko?!
Kad smo kod mleka, ljudi jeste li probali kozije i kravlje direktno iz sise otkuvano mleko da li ste svesni koliko je to jako?

http://www.gradjevinskinajlon.rs/
Gradjevinski najlon i džakovi za šut.
 
0

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 15907
*.dip.t-dialin.net.



+6430 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 20:38 - pre 144 meseci
Jogurt je svuda ono sto mi zovemo "kiselo mleko", cak i kod Turaka koji su autori istog - gust mlecni proizvod koji moze da se jede kasikom ;-)

To sto se u Srbiji zove jogurt se drugde naziva 'napitak od jogurta' - i ima ih u milion varijanti, od srpskog jogurta, turskog ajrana, raznoraznih vocnih zezalica, itd...

Inace - najslicnije srpskom jogurtu sto sam ja nasao napolju je gusci turski ajran (ayran) - obicno je prosecni ajran previse razvodnjen (ajran je jogurt + voda, btw), ali ima par vrsta koji su bogatiji jogurtom i imaju skoro identican ukus kao ono sto se u Srbiji naziva jogurtom.

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
0

Horvat

Član broj: 17332
Poruke: 3042
adsl-217-84.eunet.yu.



+165 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 22:23 - pre 144 meseci
@vlado us,lol,zar to nije pavlaka? :D
 
0

vindic8or

Član broj: 13207
Poruke: 2960
..ubr07.dals.blueyonder.co.uk.

Jabber: vindic8or@elitesecurity.org


+1 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 22:49 - pre 144 meseci
Citat:
vlada01us: Kod nas je najveci problem sto su nam oduvek prodavali muda za bubrege, pa i u slucaju jogurta. Svuda u svetu je jogurt gust, jede se kasikom. Samo je kod nas u tecnom stanju. To je ta "kiselkasta bela vodica" koju mi prihvatamo kao jogurt.


koji je tacno razlog tvoje frustracije? to sto mi zovemo jogurt je u svetu pavlaka, koju i kod nas mozes da kupis gde hoces umesto "kiselkaste bele vodice" koja je usput najbolji mlecni proizvod ikada, i prodaje se samo kod nas. nisu ljudi u svetu u nekakvoj prednosti sto nemaju to, nego mi zato sto imamo.

[Ovu poruku je menjao vindic8or dana 18.12.2007. u 00:02 GMT+1]
 
0

vlada01us

Član broj: 2291
Poruke: 393
*.ptt.yu.



Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 23:03 - pre 144 meseci
@vindic8or
Citat:
koji je tacno razlog tvoje frustracije? to sto mi zovemo jogurt je u svetu pavlaka,

Ocigledno ne vidis dalje od svoga nosa kada ne znas da i u svetu postoji pavlaka.

edit
Za pojedine pametnjakovice kojima nije dovoljno ni objasnjenje Dimkovica, i koje mrzi malo da guglaju-
http://de.wikipedia.org/wiki/Joghurt
http://en.wikipedia.org/wiki/Yoghurt

[Ovu poruku je menjao vlada01us dana 18.12.2007. u 00:22 GMT+1]
 
0

Horvat

Član broj: 17332
Poruke: 3042
adsl-217-84.eunet.yu.



+165 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 23:04 - pre 144 meseci
a sta je onda pavlaka u svetu? sir? :D
 
0

vindic8or

Član broj: 13207
Poruke: 2960
..ubr07.dals.blueyonder.co.uk.

Jabber: vindic8or@elitesecurity.org


+1 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 23:20 - pre 144 meseci
Citat:
vlada01us: @vindic8or

Ocigledno ne vidis dalje od svoga nosa kada ne znas da i u svetu postoji pavlaka.


Objasnio sam u prethodnom postu. Ajd opet... :)

Da, znam da u svetu postoji pavlaka, oni to zovu "jogurt". Ovde u svetu ne postoji toliko dobra selekcija tih mlecnih proizvoda kao tu dole u srbiji, a ono sto mi zovemo "jogurt" ne moze uopste da se nadje preko. Kod nas je ponesto i bolje :) jel to tako tesko prihvatiti?
 
0

McKracken
Vladimir Jovanovic
HuxleyDev

Član broj: 465
Poruke: 2941
77.46.223.*

ICQ: 203079925


+7 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 23:30 - pre 144 meseci
Ladan jogurt rulez ;)

(domaci, tecan, ne onaj sto se jede kasikom)
 
0

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 15907
*.dip.t-dialin.net.



+6430 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 23:35 - pre 144 meseci
Elem,

Ljudi - mislim da ovde dolazi do problema u terminologiji.

Srpski jogurt nije isto sto i jogurt u mnogim drugim zemljama. Bugarski jogurt je isto srpsko kiselo mleko, npr... Dok je jogurt koji se moze naci u zapadnoj EU ili Turskoj recimo nesto izmedju nase pavlake i kiselog mleka - i ovo ce vecina ljudi smatrati za jogurtom :)

Ono sto mi zovemo jogurtom kod nas se u Turskoj zove ajran (gusci - redji ajran je nas ekvivalent neuspelog jogurta ;-) a u zapadnoj EU se zove "napitak od jogurta" i nema ga svuda - recimo, meni je trebalo dosta da pronadjem par stvari koje su slicne - i, kao sto rekoh, samo je gusci ajran definitivno isti.

Dalje, "kaymak" u Turskoj jeste slatka pavlaka u Srbiji ;-) Srpski kajmak jos nigde nisam video, mada nisam ljubitelj tog strahotno masnog mlecnog proizvoda, pa se nisam ni trudio da ga pronalazim ;-)

--

Inace Srbija je so-so po izboru mlecnih proizvoda, ali svakako prednjaci u izboru vocnih sokova. U mnogim drugim zemljama postoji limit sta se moze naci - tj. u 99% slucajeva se to svodi na pomorandzu, jabuku i - ako ste srecni, grozdje i visnju; dok u Srbiji moze da se nadje sok od maltene bilo cega ;-)
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
0

Horvat

Član broj: 17332
Poruke: 3042
adsl-217-84.eunet.yu.



+165 Profil

icon Re: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?17.12.2007. u 23:36 - pre 144 meseci
malo ontopic...slazem se da postaje bljak jogurt,veg ga [a i samo mleko] previse razvodnjavaju,ne znam kakav je somboledov,suboticki nije kiseo,ali je "slab" :)

edit:
Citat:
dok u Srbiji moze da se nadje sok od maltene bilo cega ;-)

hahah :))) ,samo koliko ima pravog voca u tome ;)
 
0

elitemadzone.org :: MadZone :: Domaći jogurt - koje aditive dodaju?
(Zaključana tema (lock), by bakara)
Strane: 1 2 3 4

[ Pregleda: 20049 | Odgovora: 71 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.