Cisti da kazem vladdu da nije u pravu, teorijski ta prica moze da drzi vodu, ali u praksi nije tako. Vecinu ljudi bash sprecava maltretiranje oko viza i troskovi procesa. Jednostavno postoji i neki strah oko samog procesa, cimanja, utrosenog novca, iscimanih roditelja za razne izjave o njihovim platama, stanjima na racunu, potvrdama... itd. Ja znam mnogo ljudi koji bi da su mogli putovali po Evropi. MNOGO.
Kao sto rekoh jedno pisljivo letovanje u bugarskoj moze da kosta kao put u Pariz i zezanje, ne pisem napamet jer sam probao. Ili eto hostel u Nici na azurnoj obali.
"Ko ima cash za shopping u Londonu, lako ce se snaci za vizu. Ko ima cash za skijanje u Francuskoj, viza mu nece biti problem..."
Mislim da si i ti malo van realnosti, kao vladd. Vecina mladih koji putjem evropom su tinejdzeri ili studenti. iz celog sveta. jednostavno ima mnogo toga da se vidi, pa sta god ko pozeli, mislim da je vrlo bitan kulturno-istorijski aspekt te price.
To je cak u mnogim zemljama postao mainstream obicaj, poslati decu da vide svasta nesto, tamo, valjace im sigurno. Ja bih voleo da svako u razdoblju od 17-22 moze da ode i da se bar ovlash upozna sa tom tako bliskom kulturom i pojavom. Dupe u voz i gde god hoces koliko hoces. Kakav god da na njih to utisak ostavi, dobar, los, bice od koristi. Meni je utisak pomeshan.
Beznin+auto, prvo ti treba auto, pa izracunaj koliko treba za benzin. Jos nesto kada sam zavrsio fax i pokusao da otputujem sa ekipom za Italiju dvoje od nas 5 nije dobilo vizu, zaposleni itd. Zatim za vreme faxa jedno leto smo bazali po Rumuniji, pokusali smo da dobijemo vizu za akciju tipa nas cetvoro idemo da se setamo evropom i razgledamo. Znaci to tada nikako nije moglo! Da li je danas drugacije ne znam.
I danas vadjenje vize jako ide na zivce i komplikuje mi zivot. U svakom pogledu.
A za te shopping&fucking varijante nikada nije bio problem, secam se u vreme najgorih sankcija i izolacije zemlje, vladavine SM, plata 2DM, mi iskljucili frizider dzaba troshi struju, postojala je odabrana ekipica iz skole koja nije isla na ekskurziju u Novi Sad, vec 2 nedelje London-Pariz Ritz.
Druga je stvar kada pocnes da radis, porodica itd. Onda vise nemas 30 dana kada hoces niti drustvo za takvo zezanje, mozda ti vise i nije do toga. A treba ti i vise para, nema polvastica popusta... A
A onda i pocinjes da ne razumesh mladje :) ... itd....
njen je osmeh srece definicija