Kad god prsnem zbog drzavnih institucija, lepo ispljunem tabak kesa, odem kod privatnika i sve prodje za cas + sto su fini i sto se osecam prijatno.
Eeee... Drzavna institucija je totalno druga prica, barem ova u Kragujevcu. Inace, kragujevacka bolnica je jedna od najgorih u Srbiji. Nisam siguran, ali mozda je i najgora.
Kad god odem kod lekara u drzavnoj:
- Lekar mi izgleda kao da je mrzi da radi svoj posao - Dobro, mi smo poznati neradnici, razumem ja to... Ali brate, dosao ti je bolestan covek (pricam uopsteno, nevezano samo za mene), kojem treba pomoc, koji ti se poveri!
- Izgleda mi kao da je mrzi da zivi
- Izgleda ocajno, kao da ne vodi racuna o sebi, kako psihicki, tako i fizicki
- Namrstena, samo cekas kad ce majku da ti opsuje
- Kad god donesem rezultate koje je napisao doktor kod kojeg me je poslala, odmah pocne da ga/je pljuje i da prica kako nemaju pojma. Svaki put kada dolazim na kontrolu sa rezultatima moram da slusam ta njena sranja
- Nakon pregleda pocne da piskara upute i recepte. Naravno, ja moram da je pitam sta mi je, gde sve treba da idem (mada, u poslednje vreme mi uvek kaze kod koga treba da idem, ali ranije sam morao ja da je pitam ili da desifrujem rukopis sa uputa), koji lek treba da kupim (ista prica kao i sa uputima, no, na svu srecu, samo ga predam u apoteci), zbog cega je moguce da mi fali to i to (zdravstveno), sta znaci to sto imam (samo izusti neki jezivi latinski naziv), itd. itd. itd.
- Promenim lekara, ista prica, samo sto je od navedenih teza neka kod jednog izrazenija vise, a neka manje i obrnuto.
Osoblje (prof dr mr spec mid... doktori i sestre) u bolnici nije nista bolje. Vecina ostavlja utisak kao da zele sto pre da te se otarase.
Odem da snimam pluca...
Izdvoji se u izolovanu prostoriju pre snimanja, isfotka me. Uradi snimak, a ono mnogo bledo, jedva da se nesto vidi. Sad se ona predamnom razmislja na glas: "Pihhh...Da l' ponovo da te zracim...?" Aj' stani opet..... blic! Isfotka me ona ponovo (dva snimanja u roku od minut) i tu ulazi neki njen kolega:
Ona: Ovo opet zeza.
- On: Opet?!
- Ona: Sad sam ga drugi put snimala i stavila sam mu 55 ampera.
- On: Nemoj da pricas?!?! Pa kol'ko to ima radijana?!
- Ona: [kaze cifru, ne secam se kol'ko bese, ionako se ne razumem u to]
- On: [uzima mi knjizicu] Jaoj, Steeeeeevo! [smeska se]
[kratka pauza]
- On: Jaoj, Steeeeeeeeeeevo! [smeska se]
Odem najzad kod pneumoftiziologa...
Odem kod urologa... (stay tuned, you're gonna love this!)
Ja: U poslednjih par meseci mi je ejakulacija vrlo oskudna. Koliko god da sam u apstinenciji, uvek izbacim samo 2-3 kapi, ponekad jedva i kap.
On: Je l' imas erekciju?
Ja: Err... pa imam.
On: .............. 'ajde.... dacu ti (uput) da radis spermogram.
Ja: Ali kako kad nemam sta da odnesem na analizu?
On: ........................... Dobro, evo ti....... bris uretre da radis.
Neverovatno...
--
Kad god mi drzavna prevrsi, odem kod privatnika. Medjutim, skeptican sam (sada postao) kad idem kod njih. U poslednje dve godine, kad god sam nosio mokracu u laboratiju, uvek sam imao malo eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) u mokraci. Sada, odem kod najjaceg (well, barem najskupljeg) privatnika u gradu. Snima mi bubrege, besiku, i prostatu. Kaze: "Sve odlicno! Idi sad u WC. Tamo imas jedne male casice, ostavi tamo urin i sestra ce ga odneti u laboratoriju." Kad god sam trebao da radim mokracu, uvek su mi govorili da nista ne jedem posle 00:00 i da donesem prvu mokrcu u 07:00. Ovaj privatnik mi rekao da odem cas do WC-a i da mu ostavim urin u sred bela dana - 16:00. :) Dobro, ne razumem se ja u njihov posao, samo mi cudno sve ovo - U drzavnoj sam sve uroloske probleme morao da "resavam" pre podne, a kod ovog cim sam stigao. :/ Nije proslo vise od dva minuta, dolazi sestra sa rezultatima i kaze da je mokraca u redu. Ja u sok! :omg: Vec dve godine mi u drzavnoj ne valjaju bubrezi, besika, prostata, mokraca... a ovde sve super.
Uhh... Ne znam zasto sam tacno otvorio ovu temu. Valjda da se malo izventiliram. :(
Anyway, ostavite neki comment, please. Vasa iskustva sa drzavnim i privatnim institucijama, misljenja, sta god.
[Ovu poruku je menjao Stefan Markic dana 31.07.2008. u 17:18 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Stefan Markic dana 31.07.2008. u 18:06 GMT+1]
(•_•)
( •_•)>⌐■-■
(⌐■_■

Privatnici (zdravstvo)