e znate sta, shitnem im se ja na bankarski sistem nista to ne valja za nas sitne ribe.
Kad sam dosao ja u Italiju i kad sam poceo da radim, naravno otvorim ti ja jedan racun. To je banka recimo A. Prvo sam primao platni cek koji sam odmah unovcavao u banci, a posle dam ja racunovodstvu racun. Odem ja da vidim, legla plata prvi put na racun. Lepo. Ali kaze mozete dnevno da potrosite 500 evra. Mislim dobro je to, ne bih ni trosio vise, ali koji q. on ce meni da odrdjuje.
Odem ja u drugi grad vidim moja banka A. Udjem unutra kazem molim da podignem novac, ali zwrtz ! Kaze, pa ne mozete ovde da dizete kes niste OVDE otvorili racun. Zao nam je kaze takav je zakon u Italiji. Setih se odmah one nase domace srpske "pa ovo nema nigde - samo kod nas !". Odem preko u jedan bar i nazdravim u cast drzave Srbije. Posle odem u SLO, nakupujem kojekakvih sranja, probam sa karticom nece. Scena neprijatna, ljudi mi salju strelice, kasirka klacka noktima. Odlazim do bankomata i dizem kes sa provizijom 7 evra na 30. Vracam se i placam.
Drkase oni mene tako par meseci i odem ja do banke. Dobar dan, molio bih da podignem celu platu. Izbrojise oni lovu, ja potpisah. Stavim lovu u dzep i pravac kuci, malo sam se pridrzavao za dzep kao i moj zemljak Radovan III. Odvojim za kiriju, odvojim za spese (hrana), odvojim za zajebanciju, a ostatak ... pogledam okruglu limenu kutiju danskog keksa:
Frederiksborg Castle
o Boze kako je to lepo ! Pojedoh keksove i strpah lovu i onda sam gledao dugo u nju ispijajuci pivo. Toliko sam bio srecan, falila mi je samo moja prijateljica Marucia pa sam morao ruku da zavucem ispod jorgana.
Narednih meseci pita mene sluzbenik, pa vi uvek dizete celu sumu u kesu, a imate karticu. Podize mi se pritisak nacisto. Ali sam se obuzdao i rekao da imam neke majstore itd. A on onda ustao i otisao kao da telefonira i to pricao je na furlandijskom da ga ne razumem i onako pogledavao u mene. I onda resih:
jedan jedini jebeni cent (JJJC) svoj necu ostaviti vise u banci ! I odem i kupim mali sefic u OBI-ju i ugradim ga u zid.
"i odvratice usi od istine, a okrenuti se bajkama." (2 Tim. 4, 4).