Uz rizik da kazem nesto netacno, jer se poduze nisam bavio ovim, evo uopstenog odgovora.
Postoje usisivaci kod koji vazduh ide samo jednim pravcem - kroz usisno crevo, pa kroz kesu ili vodeni filtar ili kanister (bez kese?), pa kroz motor i napolje.
Kod drugih je vazduh razdvojen - motor ima svoj vazduh za hladjenje, a onaj drugi ide slicnim putem kao gore, samo sto ne ide kroz motor. Ovi onda mogu da usisavaju suvo i mokro, jer nema opasnosti da voda udje u motor. Istina je, da i oni prvi mogu da usisavaju mokro, ali onda u posudu za vodeni filtar treba sipati manje vode nego sto je uobicajeno, da se ne prepuni, a i tamo postoje odredjeni filteri i prepreke, kroz koje vazduh moze a voda ne moze (recimo visina, vazduh tece i "uzbrdo" a voda to radi mnogo teze).
Znaci, usisivac sa vodenim filterom UVEK ima vodu u sebi, bilo da usisava suvo ili mokro, i tu prljavu vodu posle prospes. To je "kesa za prasinu" i to se meni cini najprakticnije za manje stanove. Imam jedan takav, neke leve marke, sa vrlo malim rezervoarom, koristio sam ga vrlo malo, jer podne povrsine sticajem okolnosti cistimo onom elektricnom metlom, pa posle peremo krpom. Znaci, nemam veliko iskustvo, ali ono malo sto ga imam je vrlo pozitivno. Milina je, kad mozes da bacis prasinu a da se je ne nagutas dok otvaras usisivac, vadis kesu itd. Jedina je fora, da vodu moras prosuti sto pre, ako stoji par dana moze da se usmrdi, a i sta ce ti prljava voda u usisivacu?
A cena k'o cena - to sto sam ja kupio za mozda 5.000 poodavno, istovremeno se reklamiralo na nekoj od onih TV prodavnica, mozda sa par dodataka vise, za skoro 10.000.
Evo jednog koji ima vodeni filter a moze da usisava i suvo (ima "suvu" cetku) kroz vodeni filter, a i mokro (sa "mokrom" cetkom), cena oko 10.000 din.
# LIV usisivač Aquafil 1500
# Usisivač sa vodenim filterom
# Mokro usisavanje
# Suvo usisavanje kroz vodeni filter
# Snaga motora 1400W
# Max zapremina vode 2.5 l
# Metalna ce (2 dela)
# Savitljivo crevo
# Četka za suvo usisavanje
# Četka za mokro usisavanje
# Četka za uglove i nameštaj
ili ovaj , oko 6.000 dinara:
# Vinchi usisivač VC 006
# Napajanje: 230V/ 50Hz
# Snaga: 1400W max
# Eco-active funkcija vodenog filtera
# Plus dupli perivi HEPA filteri
# Funkcije za mokro i suvo usisavanje
# Funkcija izduvavanja vazduha
# Veliki kapacitet usisavanja: do 7 l
# Elektronske kontrole za 4 nivoa brzine
# 6-stepeno filtriranje
Dodatak: covek najlakse previdi najlogicnije, pa se kasnije seti - usisivaci sa papirnom kesom ne mogu da rade mokro usisavanje

sto ce reci da za mokro mora da postoji nesto drugaciji nacin usisavanja - posuda (kanta) ili vodeni filter. Ni jedno, ni drugo se ne kvari od vode.
Postoje i tekstilne kese, za visekratnu upotrebu, koje se mogu prati, ali jos uvek nisu za mokro usisavanje, jer ne drze vodu.
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 15.02.2010. u 11:59 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 15.02.2010. u 12:00 GMT+1]
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!