Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...

elitemadzone.org :: TechZone :: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...

Strane: << < .. 13 14 15 16 17 18

[ Pregleda: 191003 | Odgovora: 349 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...18.10.2014. u 09:12 - pre 59 meseci
Intervju sa Vladimirom Lovrićem.Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...18.10.2014. u 09:42 - pre 59 meseci
Radna organizacija za projektovanje Naš Stan iz Beograda i Institut Boris Kidrič iz Vinče 1982. godine razvili su nekoliko koncepata sunčanih (solarnih) kuća, a sam koncept je osnova razvoja današnjih pasivnih, niskoenergetskih te plus energetskih kuća. Kuće koriste princip pasivne arhitekture i skladište Sunčevu energiju. Kuće su projektovane tako da veći deo potrebne energije grejanja dobiju od Sunca tokom cele godine dok se kao dopuna sistema grejanja koristi dodatni izvor toplote pa se ove kuće istovremeno nazivaju i samogrejne. U periodu nakon prve velike naftne krize u 1980-tim se razmišlja o smanjivanju potrebe za primarnom energijom jer snabdevanje energije postaje ekonomski i društveni problem kada nema dovoljno energije. Količina neobnovljivih izvora energije se smanjuje te stoga istovremeno raste i cena energenta što zemlje dovodi u zavisan položaj. Istovremeno rastu potrebe za energijom celog društva što je u suprotnosti s energetskim mogućnostima pa se javlja ideja o smanjivanju zavisnosti o klasičnim energentima i orijentaciji društva prema upotrebi alternativnih energetskih izvora. Veliki udeo u ukupnoj potrebnoj energiji otpada na energiju grejanja zgrada te je moguće smanjivati energetske potrebe razvojem kuća koje koriste u velikom udelu Sunčevu energiju.


Sunčane kuće su projektovane prema sledećim principima:

- porodična kuća je veliki potrošač energije

- primena Sunčeve energije traži interakciju korisnika i kuće što je moguće ostvariti u porodičnim kućama

- velike slobodne površine zidova i krovova omogućuju ugradnju elemenata za sakupljanje energije Sunca

- kod porodičnih kuća postoji mogućnost akumulacije energije ispod kuća

- primena termoizolacije za smanjivanje potrebne energije grejanja

- investicija u izolaciju se vraća kroz razliku u računima grejanja zgrade

- povećanjem termoizolacije raste i inertnost mase zidova te se usporava pad temperatura u prostorijama odnosno povećava se stepen ugodnosti prilikom boravka u prostorijama

- Sunčeva energija se apsorbuje pasivnim elementima koji su deo same konstrukcije kuće

- akumulacija energije se vrši u depou ispod prizemlja zgrade, a sam depo je ispunjen kamenjem koje na sebe prima ukupnu energiju toplog vazduha koji struji između kamenja

- orijentacija zgrade prema jugu je presudna za sam koncept, a na jugu se smeštaju prostorije boravka

- izgradnjom sunčanih kuća investitori smanjuju potrebu za klasičnom energijom te istovremeno učestvuju u ukupnoj štednji energije što je važan element u društvenoj stabilizaciji
http://www.balkanmagazin.net/e...a-nuklearne-elektrane-u-srbijihttp://bokisingl.wordpress.com...rna-umesto-nuklearne-energije/2. decembar 2009.

SRBI SU NEMILOSRDNI PREMA SVOJIM VELIKANIMA

SOLARNA UMESTO NUKLEARNE ENERGIJE


Prof. dr Branko Lalović bio je 80-ih godina stručnjak br.1 u celom svetu po pitanju primene solarnih ćelija za dobijanje električne energije i autor tog patenta. Zato je bio jedan od kandidata za dobijanje Nobelove nagrade iz fizike, koju bi garantovano dobio da je poživio još malo. On je takodje i autor odlične knjige, koju sam tada kupio, o primeni solarne energije za grejanje individualnih kuća. Imao je desetak detaljno uradjenih projekata, koje je prodavao u okviru knjige „Naš Stan – Hiljadu projekata“. Posle njegove smrti, postepeno je splasnulo interesovanje za primenu solarne enrgije, tako da smo trenutno na nivou Bantu crnaca.

Nažalost, Srbi su nemilosrdni prema svojim velikanima. Negde 1985. godine, u Ministarstvu energetike obelodanili su ideju da se u SFRJ napravi DVADESET nuklearnih centrala (uglavnom u Srbiji?!), vrednosti 100 milijardi tadašnjih dolara. Tu ideju su forsirali iz Evropske Unije, da bi obezbedili električnu energiju za celu Evropu, a podržali su je naši alavi političari, koji su očekivali ogroman mito (od bar nekoliko milijardi dolara). Prof. Lalović je veoma oštro reagovao u intervjuu u listu „Politika“. Sledećeg dana, jedan od ministara je podržao izgradnju nuklearki. Trećeg dana, pojavio se i intervju sa prof. dr Vladom Ajdačićem, kumom prof. Lalovića. Očekivao sam oštar članak, ali nije bio takav. Četvrtog dana, pojavio se demanti prof. Ajdačića, koji glasi: „Juče je izašao intervju samnom o izgradnji nuklearki, ali je verovatno omaškom izostavljena poslednja rečenica, koja glasi: „Ja sam STRIKTNO protiv izgradnje nuklearki u SFRJ.”.

Posle toga, nije bilo novih članaka u “Politici”, ali je kazna usledila u roku od nekoliko dana. Povećali su benificirani radni staž na dve godine za godinu u „Vinči“ , da bi njih dvojicu odmah oterali u penziju, u naponu snage. Oni nisu hteli da uzmu rešenja za penziju, navodeci da nisu svo vreme radili u takvim uslovima. Sutradan su zatekli radne stolove u hodniku. Prof. Lalović je zaprepašćeno pogledao sto i odmah otišao u zgradu sa nuklearnim reaktorom. Pritisnuo je šifru za otvaranje vrata i ušao u pravi pakao. Uključio se alarm, ugasili su reaktor, izvukli ga napolje i prebacili u bolnicu. Posle svega nekoliko dana dobio je galopirajuću leukemiju, pa su ga specijalnim avionom prevezli u Pariz, da mu izvrše transplataciju koštane srži, ali više nije bilo spasa. Nekoliko meseci kasnije (krajem aprila 1996. godine), desio se nuklearni akcident u Černobilu, i naši političari su odustali od nuklearki (sada se opet pominje izgradnja jedne nuklearke u Srbiji?!). Prof. Lalović je izvršio SAMOUBISTVO, da bi spasio stotine hiljade stanovnika Srbije od užasne smrti. Možete da zamislite koliko bi većih i manjih akcidenata vež bilo, kada se uzme u obzir kakav javašluk ovde vlada.

Prof. dr Vladimir Ajdačić je nekako preživeo prevremeno penzionisanje, ali su njegovu suprugu, čuvenu mr Nadu Ajdačić, malteritirali u “Vinči” na svakom koraku. Krajem 1989. godine, nije htela da opovrgne merenja radioaktivnosti Timoka i Borske reke (zagadjenih veštackim izotopima iz nuklearnog otpada), pa su i nju oterali u prevremenu penziju, a njenog saradnika dr Miljenka Martića, bukvalno na ulicu. O tome je ovog proleća bilo 20-ak priloga na B92 i na Slobodnoj Evropi, pod zajednickim nazivom “Trovanje Timočke krajine”, koji su objavljeni na moju inicijativu, i uz moju pomoć. Slučaj je opet zataškan, zato što su u trgovini nuklearnim otpadom učestvovali predsednici i ministri nekoliko država Evropske Unije i tadačnje SFRJ.

Nažalost, niko od njih cetvoro nije rehabilitovan posle Petog oktobra?! Kao što sam na početku rekao, Srbija je nemilosrdna prema svojim velikanima. Verovatno ne bi bolje prošli ni Nikola Tesla, dr Pavle Savić i Mihajlo Pupin, da su započeli karijeru ovde.

Moja supruga Bogdanka je 1977. g. radila diplomski u Vinči, pa mi je o njima mnogo pričala, posebno o prof. Laloviću, najvecem ekspertu za nuklearnu fiziku u SFRJ, posle dr Pavla Savića, a ujedno i najvećem protivniku upotrebe i zloupotrebe nuklearne energije. Zato je uzela diplomski rad iz fizike baš kod prof. Lalovića, koga je izuzetno cenila i poštovala. Neka mu je večna slava.

S poštovanjem.

Boža Bogdanović, Bor
http://www.balkanmagazin.net/e...a-nuklearne-elektrane-u-srbijihttp://www.ekokucamagazin.com/ekologija/eko-heroji.html

Eko heroji, Prof. Dr Branko Lalović

ČOVEK ISPRED
SVOG VREMENA


AUTOR INTERVJUA:
MR ARH VLADIMIR LOVRIĆ

PROF. DR BRANKO LALOVIĆ, NUKLEARNI FIZIČAR I SOLARISTA SVETSKOG GLASA GOVORI O ZNAČAJU I RAZVOJU NAUKE I TEHNOLOGIJE ZA NAPREDAK ČOVEČANSTVA, O NJIHOVIM UZLETIMA, ALI I O POSLEDICAMA KOJE SU SVE PRIMETNIJE NA EKOLOŠKOM LICU ZEMLJE.

Prof. dr Branko Lalović, nuklearni fizičar i solarista svetskog glasa, rodonačelnik je primene i korišćenja solarne energije u arhitekturi i razvoja solarne tehnologije u svetskim okvirima. Pre više od 30 godina anticipirao je i utemeljio danas opšti trend ekološke, energetski efikasne i održive arhitekture. Ranim opredeljenjem za solarnu opciju sa početka solarnog pokreta u svetu i osnivanjem Centra za sunčevu energiju u okviru Instituta za nuklearnu fiziku "Boris Kidrič" u Vinči uveo je ekološki pristup korišćenju sunčeve energije u arhitekturi sa posebnim kredibilitetom nuklearnog fizičara poznatog u svetskim razmerama. Prof. dr Branko Lalović je svojim teoretskim radovima, knjigama i časopisima i postavljanjem koncepta solarne tehnologije u projektima uveo korišćenje sunčeve energije. I danas se smatra pionirom i utemeljivačem njene primene u arhitekturi. Začetnik je uvođenja ekoloških principa u dizajniranju i projektovanju objekata i građenja u skladu sa prirodom.

Savremena nauka, kao i ljudska civilizacija, nalaze se pred velikim izazovom, kao nikada do sada. Ljudski vek je znatno produžen, a naučni i tehnički progres je omogućio čoveku materijalna bogatstva koja su se mnogostruko uvećala. Kako Vi gledate na dalju tendenciju ovakve vrste progresa? U naše vreme čovečanstvo doživljava neslućeni razvoj i postiže naučne i tehničke uspehe koji su donedavno mogli da se uvrste jedino u domen fantastike. Čovek je kročio na Mesec i dosegao najudaljenije planete, otkrio genetski kod i počeo da se upliće u izgradnju živih bića, postigao da glava čiode za njega pamti i obavlja složene misaone operacije, video nevidljivo i proniknuo u najsuptilnije tajne prirode na nivou mnogo dubljem od atoma, svojim pogledom obuhvatio gotovo ceo kosmos, saznao kako je on nastao, a naslućuje i kako će se ova grandiozna kosmička farsa završiti. Ljudskom saznanju i njegovom tehičkom napretku kao da nema kraja. Najveća naučna i tehnička dostignuća, po pravilu, imaju i drugu, Faustovsku stranu, onu koja ugrožava ljudsku egzistenciju. Izučavanje atoma, na primer, donelo nam je nuklearna oružja strahovite razorne moći, a let u kosmos izbacio je ta oružja visoko iznad naših glava; genetička postignuća prete izrođavanjem živih bića; čak i naoko nevini kompjuteri najavljuju mogućnost potpune policijske prismotre svakog građanina. I tako se pretnje nižu u nedogled. S druge strane, i pored velikog tehničkog napretka, u svetu je još mnogo gladnih. Nerešeni politički problemi, socijalni potresi, nacionalne razmirice i ratovi divljaju na sve strane, a sve zemlje sveta počinju da se suočavaju sa nestašicom energije i sa sveopštim ugrožavanjem čovekove životne sredine. Sve je jasnije, zaista, da naučnotehnički progres savremene civilizacije nije praćen u odgovarajućoj srazmeri povećanjem ljudske sreće. Tehnološki i industrijski razvoj u 20. veku izazvao je takve ekološke poremećaje i narušio je eko-sistem, da će biti potrebna sva znanja i naučni potencijali u 21. veku da se saniraju greške iz prethodnog stoleća.

Na kraju našeg razgovora, složićete se, smatram da je naša planeta izuzetno nebesko telo. Da li znamo to da cenimo i da li ćemo uspeti da je sačuvamo? Razvoj tehničke civilizacije postavio je značajno etičko pitanje daljeg održavanja životne sredine, koju je čovečanstvo dobilo u nasleđe. A to nasleđe možda je jedinstveno u galaktičkim razmerama, jer se na našoj planeti jednovremeno steklo toliko uslova neophodnih za nastanak života da je mala verovatnoća postojanja znatnijeg broja takvih planeta u galaksiji. Živi svet, zajedno sa atmosferom i okeanima, sačinjava jedinstven i celovit sistem koji je u stanju da se sam reguliše i održava. Sve je više naučnika u svetu koji uviđaju da se naša planeta, Gea, mora tretirati onako kako taj gigantski sistem samoregulacije zaslužuje. Nalazimo se tek na početku spoznaje kako taj kompleksni organizam dejstvuje, ali je sasvim jasno da je sve do sada, dok čovekova intervencija nije postala primetna i odlučujuća, Gea obezbeđivala idealne uslove za razvoj ljudske vrste. Održati to nasleđe je možda najveća obaveza koju čovek ima prema prirodi, pa i prema samom sebi. No, Sunce nas ne navodi samo na humanitarna i filozofska razmišljanja ove vrste. Ono nam pruža i realnu šansu da u velikoj meri uskladimo svoje potrebe i svoje želje s onim što godi našoj rodnoj planeti Zemlji, i da se pokažemo dostojnim jedinstvenog nasleđa. Sa šireg gledišta, odista, sunčevi zraci postaju zraci nade, i to ne samo u figurativnom smislu.

[Ovu poruku je menjao eloiza dana 19.10.2014. u 04:09 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Dadinho10

Član broj: 330001
Poruke: 3
193.198.31.*Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...27.07.2015. u 13:00 - pre 50 meseci
:OO
Volio bih staviti par stvari u dvoriste da mi bude EKO dvor, al jbga, neide :D
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...25.08.2016. u 11:08 - pre 37 meseci
http://www.reciklirajte.me/zel...dnje-pasivne-solarne-ku%C4%87e

Osnovni principi gradnje pasivne solarne kućeKrov pasivne solarne kuće


Pasivni solarni principi primjenjivi su ne samo na porodičnim, individualnim kućama, nego i na objektima raznih namjena. Naborojaćemo 10 osnovnih principa za gradnju pasivne solarne kuće.1. Izaberite mjesto koje dobija južno sunce, bez visokog drveća, brda ili visokih zgrada sa južne strane. Ukoliko niste sigurni, obiđite budući plac oko 21 decembra, kada je sunce najniže na nebu. Južni zid kuće mora dobijati punu sunčevu svjetlost od 9 prije podne do 3 po podne.

Ponesite kompas kako bi odredili jug, ali imajte u vidu da pokazuje magnetni sjever može odstupati i do 25 stepeni od pravog sjevera. A kada su u pitanju pravci duvanja vjetrova, objekat svojom dužom stranom treba da prati pravac najprisutnijeg zimskog vjetra u okruženju u kome je smješten. Kao dodatna zaštita od vjetra, preporučuje se i zaštita pojasem zimzelenog drveća prema strani sa koje vjetar duva.

2. Sistemom različitih spoljašnjih ili unutrašnjih zaštita od sunca, kada je to potrebno, blokira se prolaz sunčevih zraka i spriječava prodor toplote u unutrašnji prostor. Odaberite projekat kuće sa što manje sjenki i tremova na jugu. Sjenke i tremovi spriječavaju prodor sunčevih zraka u kuću i time značajno umanjuju efikasnost. Tremovi na istoku i zapadu mogu biti korisni jer zaklanjaju prozore od ljetnjeg sunca.

3. Orijentišite najduži zid ka jugu. Idealno, on bi u stvari trebao biti 15 stepeni od pravog juga. Južna stakla bi trebalo da imaju površinu od minimum 7 odsto kvadrature kuće, najviše 12 odsto; preko 12 odsto staklenih površina bi zahtijevalo dodatno sjenčenje ljeti. Morate takođe biti pažljivi u izboru stakala i za južnu stranu odabrati staklo koje dobro propušta sunčevu svjetlost.

4. KROV mora biti projektovan tako da dobro štiti od visokog ljetnjeg sunca, a da ne ometa ulazak zimskog – dobar dizajn sjenčenja je ključni faktor kvaliteta i efikasnosti pasivne solarne kuće.

5. TERMALNA MASA – Potrebno je na južnoj strani obezbijediti termalnu masu, pločice, kamen, cigla, ili obojeni betonski zidovi – kako bi apsorbovali i kasnije emitovali toplotu. Posebno oni djelovi kuće koji zimi dobijaju direktnu sunčevu svjetlost.

U pasivnoj solarnoj kući za vrijeme zimskog sunčanog dana dovoljno je toplo da ne treba paliti dodatno grijanje.

Međutim, kada ne bi bilo akumulacije toplote, čim sunce zađe, vazduh bi se ohladio i u prostoriji bi postalo hladno.

Zato je prikupljenu toplotu potrebno akumulirati.

Toplota se akumulira pomoću termalne mase. U tu svrhu se grade pregradni zidovi ili podovi od materijala sa visokim toplotnim kapacitetom. To su najčešće betonski, kameni ili cigleni (puna cigla) elementi, a nerijetko se koriste i vodeni zidovi, zbog visokog toplotnog kapaciteta vode. Na taj način i tokom noći i oblačnih dana termalna masa isijava toplotu prikupljenu za vrijeme sunčanih dana.

Termalna masa je važna i ljeti jer “upija” toplotu iz prostora, čineći ga hladnijim. Važno je tokom noći dozvoliti hladnom vazduhu da ohladi termalnu masu i ponese sa sobom toplotu akumuliranu danju.

6. UKOPAVANJE – Korišćenje zemlje kao izolatora i toplotnog skladišta pruža velike prednosti. Stalna, konstantna temperatura pod zemljom (oko 12,2 C), stvara velike uštede energije za zagrijavanje i hlađenja prostora. Nikakvi spoljni uticaji poput kiše, snijega i vjetra, ne utiču na podzemnu građevinu. Ukopavanjem samo sjeverne strane objekta (naročito ako za to pogoduje pad terena) obezbjeđuje se zaštita od najnepovoljnijih uticaja hladnih vjetrova a objekat se otvara prema jugu.

7. PRINCIP DVOSTRUKOG OMOTAČA - Princip “kuća u kući” u koncepciji konstrukcije kuće, omogućuje zonu izmjene vazduha unutar omotača. Ta zona koja se stavara između omotača i objekta je tampon zona, koja ublažava sve spoljne uticaje, služi kao izolacija i smanjuje energetsku potrebu samog unutrašnjeg objekta. Zaštitna mikroklimatska opna i pasivni solarni dobici cijelog prostora stvaraju blage klimatske uslove kao mikroklimatsku sredinu u kojoj su smješteni objekti.

8. STAKLENIK – Staklenik ili staklena bašta kao kolektori-prijemnici sunčeve energije su usnovni elementi solarne zgrade, koji utiču na njeno energetsko pasivno funkcionisanje. Ovi prostori nijansiraju razliku između spoljneg i unutrašnjeg, javnog i privatnog. Kao izolacioni prostori imaju ulogu regulatora toplote. Kao kolektori toplote imaju svoju primjenu isključivo u orijentacijama čist jug i jug – jugozapad.

9. DOBRA IZOLACIJA i adekvatno projektovan sistem grijanja i ventilacije su od izuzetno velike važnosti za efikasnost pasivne solarne kuće. Pored elemenata zahvatanja energije, pasivna solarna ili “samogrejuća” kuća utemeljena je i na principu uštede energije. Vođenje računa o toplotnoj provodljivosti, odnosno gubitku toplote svih materijala i cijelog sklopa zgrade, uz maksimalnu izolaciju svih elemenata sistema (prozora, zidova, tavanice podova) je jedan od glavnih zahtjeva ovog koncepta.

10. PRIRODNA VENTILACIJA - Jako je važno upotrijebiti princip prirodnog protoka vazduha, bez dodatnog utroška energije na ventilaciju. Sistemom otvora pri dnu (ulazak hladnog svježeg vazduha) i vrhu (izlazak toplijeg istrošenog vazduha) fasadnog omotača, kao i njihovom dobrom pozicijom u odnosu na pravac sjever – jug, na kome je strujanje najjače, obezbjeđuje se zadovoljavajući komfor.

Pasivni solarni principi primjenjivi su ne samo na porodičnim, individualnim kućama, nego i na objektima raznih namjena. Principi uštede energije, dobre izolacije, ukopavanja, južnog prijema sunčeve energije pomoću otvaranja što većih staklenih površina, kao i uključivanje mase zidova kao skladišta toplote, mogući su i čak imaju više efekta na većim objektima.

Direktan prijem sunčeve energije preko južnih prozora ili staklenika, optimalan je ako površine pod staklom obuhvataju 65 odsto ukupne površine južnih zidova, a prozori ka sjeveru ili dr. stranama svijeta budu 5 odsto površine zidova. Da ljeti, po danu ne bi došlo do pregrijavanja ovih prostora, a noću do velikih rashlađivanja, važan element su termalni zastori, koji svojim zatvaranjem, kao latice cvijeta, spriječavaju pretjerano zagrijavanje, odnosno hlađenje. Za ljetnji period, spoljni zastori su efikasniji a nadstrešnice i pokretni brisoleji su takođe važan elemenat u podešavanju optimalnog zahvatanja Sunca.

U ukupnom zahvatanju sunčeve energije pored južne staklene površine, najveću ulogu imaju površine i mase zidova. Ukoliko je koncept prijema sunčeve energije zasnovan na termičkoj masi zidova, onda površina prijemnih zidova treba da bude tri puta veća od površine prozora. A neophodna masa toplotnog skladišta kod pasivnih sistema se računa u odnosu na južnu staklenu površinu zahvatanja i izražava se u količini vode ili masi zida, koja treba da bude smještena u okviru objekta.

Piše: Milenko Radović, dipl.inž.građ.
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...25.08.2016. u 11:49 - pre 37 meseci
Ovde imate pdf planova pasivnih solarnih zemunica počev od najmanjih pa do najvećih.....

http://www.samogrejnekuce.com/katalog-projekata.html
 
Odgovor na temu

R A V E N
Satanic War Master

R A V E N
Član broj: 36142
Poruke: 1623
109.163.145.*

Sajt: https://plato.stanford.ed..


+98 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...02.09.2016. u 18:29 - pre 37 meseci
To je i najbitnija stvar ovdje, dakle baterije koje daju električnu struju.
 
Odgovor na temu

Black_eyed
Black_eyed
Kać (pored Novog Sada)

Član broj: 24662
Poruke: 839
195.178.50.*+109 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...05.09.2016. u 09:24 - pre 37 meseci
Samo što ima jedan "malecki" problem, tehnologija izrade baterija a i kasnijeg njihovog odlaganjaje izuzetno štetna po životnu okolinu. Tako da to što nismo naložili ugalj da dobijemo struju smo izgubili što smo napravili fabrike baterija koje opasno zagađuju...
...It's nothing very special...
Try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations.

Monty Python's The Meaning of Life
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...21.10.2017. u 06:40 - pre 23 meseci
Najzad je započeta sa gradnjom te pasivne kuće nakon toliko vremena.

Zbog problema sa prokišnjavanjem krova (na rogove su bile onda stavljene daske, pa ter papir, dvostruka letva i crep) isti je popravljen.

U potkrovlju su postavljene rigips ploče preko metalnih profila radi izgradnje zidova i plafona zajedno sa termoizolacijom stiroporom debljine 15 cm, a prema projektu je trebalo da budu postavljene bezazbestne cementne ploče debljine 8 mm i pričvršćene direktno na drvo (stub, rog,...). Zatim su u potkrovlju ugrađeni PVC prozori (inoutic) sa duplim staklima (4 godišnja doba).

U prizemlju je najpre ugrađena elektroinstalacija i izvedena je unutrašnja mašinska malteracija.

U toku je ugradnja stiropora debljine 12 cm na spoljašnje zidove, zatim gletovanje sa mrežicom.

Sad mi predstoji najkomplikovanija izgradnja poda zajedno sa teškim betonskim blokovima kao akumulatori toplote i čim se taj problem reši, ostalo se ide mnogo brže tj. ugradnja spoljašnje PVC Inoutic stolarije i unutrašnjih zidova.

A sa tim ide i izgradnja betonskog temelja za staklenik u kom će biti smešten šljunak "iberlauf" veličine pesnice od oko 9 m3 kao akumulatori toplote (to u projektu nije pomenuto!).

Što se tiče cirkulacije toplog vazduha, radi efikasnije i ravnomernije raspodele toplog vazduha, prinuđen sam znatno odstupiti od projekta.


[Ovu poruku je menjao eloiza dana 21.10.2017. u 08:28 GMT+1]
 
Odgovor na temu

paterson

Član broj: 280661
Poruke: 496+45 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...15.08.2018. u 09:19 - pre 13 meseci
Citat:
eloiza: A sa tim ide i izgradnja betonskog temelja za staklenik u kom će biti smešten šljunak "iberlauf" veličine pesnice od oko 9 m3 kao akumulatori toplote (to u projektu nije pomenuto!).[


Nije mi jasno to u vezi staklenika. Da li možete detaljnije opisati?
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8219+5024 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...15.08.2018. u 18:51 - pre 13 meseci
Mislim da je taj naziv staklenik ustvari betonsko korito.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...

Strane: << < .. 13 14 15 16 17 18

[ Pregleda: 191003 | Odgovora: 349 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.