Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Zašto kiseli kupus

[es] :: Nauka :: Zašto kiseli kupus

[ Pregleda: 4079 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

oogi

Član broj: 234620
Poruke: 22
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Zašto kiseli kupus08.10.2009. u 11:10 - pre 176 meseci
Zanima me zbog čega kiseli kupus ima više C vitamina od običnog? Mislim voda+so+kupus otkud sad tu više C vitamina nego što je bilo?
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 3453

Jabber: djoka_l


+1462 Profil

icon Re: Zašto kiseli kupus08.10.2009. u 11:33 - pre 176 meseci
A odakle ti to. Kada uporediš kalorijske vrednosti svežeg i kiselog kupusa vidi se da kiseli ima manje kalorija, ugljenih hidrata, belančevina...
Nisam našao tablice sa količinom vitamina, tako da ne znam odakle si izvukao takav podatak.

Edit: sada sam našao na wikipediji: svež kupus (cabbage) 30 mg vitamina C, kiseli kupus (sauerkraut) 15 mg - dakle upola od svežeg...
 
Odgovor na temu

superbaka

Član broj: 5290
Poruke: 2924



+1298 Profil

icon Re: Zašto kiseli kupus08.10.2009. u 13:31 - pre 176 meseci
vitamin C brzo oksidise i gubi se ako se ako se povrce i voce ne konzumira odmah... svez kupus ima vise vitamina C od kiselog, ali kuvan kupus nema nista od vitamina C zbog termicke obrade pa zbog toga nastaje mozda ta zabuna...
 
Odgovor na temu

oogi

Član broj: 234620
Poruke: 22
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: Zašto kiseli kupus08.10.2009. u 17:44 - pre 176 meseci
Ovo je još jedan dokaz o količini netačnih informacija koje se može čuti na televiziji.
 
Odgovor na temu

aco85
student
svugde po malo

Član broj: 198033
Poruke: 69
*.adsl.verat.net.



Profil

icon Re: Zašto kiseli kupus18.10.2009. u 02:12 - pre 176 meseci
Vitamin C se razlaze na nesto vise od 40 stepeni, znaci taman toliko da ga ljudkso telo apsorbuje. Ako se nesto sa vitaminom C skuva, znaci da ga posle toga nema, najbolji primer gluposti je cedjenje limuna u caj, ja ga uvek pojedem pa onda caj. Ako pitate mene, najbolje namrinice sa vitamonom C su jagode (imaju najvise ), paprika sveza, tursija, kivi... E samo ne znam kako da se iskoristi vitamin C iz sipurka koji ga ima najvise?
 
Odgovor na temu

DrBrMr
Vuk Martinović
Student

Član broj: 185368
Poruke: 30
93.87.203.*



Profil

icon Re: Zašto kiseli kupus25.10.2009. u 01:10 - pre 176 meseci
Možda neki hladno ceđeni sok od šipka?:)
 
Odgovor na temu

[es] :: Nauka :: Zašto kiseli kupus

[ Pregleda: 4079 | Odgovora: 5 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.