Da, imam utisak da je zbog rezultata tog Forbsovog ispitivanja Briklin i odustao.
OK, kažu da ništa ne ubija loš proizvod brže od dobre reklame, a Yugo nije baš vrhunski proizvod, ali neke od priča koje o Yugu kruže u Americi su mi ipak neverovatne.
Kako to da se takve stvari nikad nisu događale ovde, ni na mnogo slabijim modelima? Uz to, ljudi su se ovde otimali za te jugiće koji su bili namenjeni za izvoz, a iz nekog razloga nisu prošli kontrolu kvaliteta pa su prodavani na domaćem tržištu i svi su ih hvalili kako su dobri. Činjenica je da su oni posebno paženi i da je kvalitet svake komponente bio veći nego za standardne modele.
Ili su njihovi putevi mnogo lošiji od naših (ne verujem), ili su oni navikli da mnogo više maltretiraju automobile nego mi (hmm, možda??), ili se radi o sabotaži (ali zašto?) ili su zbog zahteva tržišta naknadno dodani neki podsistemi koji su narušili osnovnu koncepciju i pouzdanost auta i koji zbog nedostatka vremena nisu podrobno ispitani u eksploataciji (možda prejak motor za tu školjku i transmisiju, automatski menjač koji možda nije odgovarao, prevelika težina, preveliko opterećenje na električni podsistem).
Prva stvar koju moraju u Zastavi da urade jeste da sahrane reč "Yugo" zbog, sada već globalnog, lošeg publiciteta.
Druga stvar jeste da pokažu da se trude i da im je stalo. Sada im svaki auto izgleda kao da su ga pravili gladni logoraši. Štrajk-auto!
Treća stvar koju moraju da urade jeste da podignu nivo opremljenosti, kvalitet i izgled osnovnih modela svojih vozila. Ovo sada je bedno. Trideset godina stare linije ne mogu da se sakriju a'la Fiat branicima i halogenkama. Potrošnja goriva je nedopustivo visoka (dobro, ajde, kapiram da im sad ugrađuju i bolje motore).
Ukratko, moraju da budu konkurentni makar modelima iz istočne Evrope ili da ih batalimo kompletno. Niko nije lud da kupuje fabriku sa deset hiljada zaposlenih koji su navikli da budu zaštićeni i da se bune i ucenjuju svakog ko ima veze sa njom. Ova industrija mora da prođe kroz Power-cycling. Da je potpuno ugase, pošalju sve kućama ili na biro, pa da je posle godinu dana aktiviraju, izbace zastarelu opremu, renoviraju zgrade i zaposle, uz probni rad, samo onoliko probranih ljudi koliko im treba. Ova zemlja ima još uvek i fragmente vazduhoplovne industrije, koja najverovatnije ne može više da bude konkurentna, ali je u stanju da tehnologiju kojom raspolaže, metode obezbeđivanja kvaliteta, ispitivanje materijala i aerodinamike upotrebi u auto industriji. Na žalost, mi nemamo dovoljno bogate industrijalce ovde koji bi zapazili priliku i bili u mogućnosti da je iskoriste, niti dovoljno bogatu državu koja bi izdržavala deset hiljada porodica dovoljno dugo da Zastavu puste iz smrtnog zagrljaja. Konačno, možda se ceo posao i ne bi dovoljno isplatio?