Ova tema mi se čini srodna problemu koji me muči pa ću ovde postaviti svoje pitanje. Ukoliko grešim unapred se izvinjavam moderatorima.
Problem koji mene muči jeste da su moji roditelji dobili poziv od suda na osnovu tužbe Elektrovojvodine za neizmirena dugovanja i sud je presudio u korist tužioca te naložio izmirenje duga. Uložena je žalba koja je prihvaćena i sad nas 13. 03. očekuje ponovno suđenje.
Predmet se odnosi na period 2005.-2006. godine.
Pošto i nismo baš pravno potkovani a moj otac neće ni da čuje da se uzme advokata tražim savet i pomoć od vas da ga bar uputim na šta ima pravo i kako da se ponaša na sudu.
Napisaću vam ono što smo dobili:
Predlog za dozvolu izvršenja
Na osnovu duga za neovlašćeno korišćenje el. energije izvršni dužnik je ostao dužan izvršnom poveriocu ukupan iznos od 330680,5 din.
Dokaz: Izvodi iz poslovnih knjiga-analitičke kartice od 14. 02. 2005., 10. 04. 2006., 02. 03. 2007. i 20. 06. 2011. god.
Obračun neovlašćenog korišćenja el. energije je izvršen u skladu sa odredbom člana 42. uredbe o uslovima isporuke el. energije (Sl. gl. RS br. 107/05).
kako izvršni dužnik do danas nije isplatio navedeni dug, izvršni poverilac, na osnovu člana 36. zakona o izvršnom postupku predlaže da sud izda sledeće REŠENJE Sad ide deo o tome kad platiti i ukoliko se ne plati kako da se dužnik naplati.
Na ovu presudu je uložena žalba koja je usvojena.
Navešću i ostale okolnosti pri kojima je došlo do ovog duga da bi mogli ukoliko imate volje da mi što bolje pomognete.
Kuća je izgrađena u jednom od mnogih novosadskih "divljih" naselja, legalizacija kao i sve ostalo je bila prava zavrzlama koja je trajala godinama ali je uspešno okončana. Priključak za struju nije mogao da se dobije na legalan način uz obrazloženje da ne postoje tehnički uslovi ali su zato postojali hoštapleri iz Elektrovojvodine koji su za brdo novaca gradili divlju mrežu na koju smo svi bili prinuđeni da se priključimo pošto opcija života bez struje i nije neka. Posledica toga je 2 puta isključivanje sa el. mreže na osnovu kojih je i nastalo ovo dugovanje. Kasnije (2006 ili 2007. god) su se tehnički uslovi nekim čudom stvorili pa smo opet platili priključak, ovoga puta Elektrovojvodini i od tad plaćamo struju redovno pri čemu ostvarujemo i popust na redovnost od 5%.
Zanima me da li je došlo do zastarevanja ovih potraživanja pošto na računu za struju kao što rekoh nema nikakvog duga i ostvarujemo popust na redovnost plaćanja. Šta činiti i na šta obratiti pažnju na sudu?
Unapred zahvalan.
Ponekad mi se čini da je život pozornica...