Ante Markovic je tipican predstavnik vasar ekonomije tj rasprodaje pred bankrot.
Ante Markovic je uradio sta ? Vrlo prosto, omogucio je narodu da spiska za kratko vreme i on malo preostalih deviza i to na jedan vrlo perfidan nacin da se stvori zapravo iluzija o nekakvom ne znam kakvom ekonomskom preporodu. Njemu je zapravo rat dosao kao kec na jedanaest jer je on ( a i sledbenici) mogu da kazu kako bi sve bilo ok da nije dosao rat. Mi naravno ne mozemo znati kuda bi njegove reforme zavrsile da nije izbio rat, ali ono sto mozemo znati je kakav su efekat one ostavile u prvoj godini svoga dejstvovanja.
Efekti su bili pad industrijske proizvodnje za cetvrtinu i povecanje nezaposlenosti za skoro 20%.
Posle nestabilnih 80tih u kojima su Jugosloveni muku mucili sa inflatornim klizanjem dinara i mnogim neuspesnim pokusajima najpre enormnom potrosnjom s kraja 70tih,a potom stabilizacijom i restriktivnom politikom iz 80tih, dosao je Markovic na ideju da izvrsi sok terapiju i uvede ako se secate 7:1 odnos dinar marka. Tako su za kratko vreme puk i raja mogli da poveruju da jedan jedini administrativni potez moze da razresi sve sistemske boljke YU privrede. Solidne devizne rezerve omogucuju Markovicu da potpuno vestacki drzi visok kurs dinara, ali ne zadugo. Zbog jeftinoce marke plate Jugoslovena skacu u markama sto nekompetitivnu YU privredu jos vise koci ka izvozu na bogata trzista. Odlazi se u masovne sopinge: Turska, Minhen, Solun, Trst.
Posto ovo ne moze dugo da traje pocinje novi ekonomski haos koji takodje doprinosi raspadu zemlje. Znaci Ante Markovic je ne samo bio poslednja nada YU vec zapravo njen grobar koji ju je ekonomski dokusurio koliko i politicari politicki. Iz tog vremena potice i ona cuvena
stara devizna stednja. Mnogi ljudi su videli da je kurs dinara precenjen, a kako je banka YU garantovala zamenu za marke ljudi su sve dinare na bankovnom racunu prepisali u deviznu stednju. Primer: imao si 35,000 dinara i odes i upises 5000 DEM. Onda kazes, e sad mi isplatite 5000 DEM a sluzbenica kaze deviza nema trenutno, cekamo da stignu, ali ne brinite proknjizila sam vam. I naravno krece ulicni kurs ze-ze. Naravno tih 5000 nikad nije stiglo posto ih nikad nije bilo osim u masti Markovica. Nasa drzava i danas isplacuje staru deviznu stednju... (sto je fer jer ljudi ipak nisu krivi).
"Ako ste resili da vas ljudi vole, moraćete da pravite kompromise uvek i o svemu, a tako nećete ništa postići" - M. Tačer