Pre par dana sam imao zanimljivu raspravu sa jednim prijateljem.
Tema je bila: Koliko novca je dovoljno? Da li je novac blagoslov ili prokletstvo?
U principu, gomila ljudi podredjuje kompletan zivot stvaranju jedne proste i imaginarne stvari, NOVCA. Vecina nema mogucnost da se u jednom trenutku zaustavi, i kaze dosta je.
Da li je novac blagoslov ili prokletstvo? Neki elementi koji bi nam pomogli u pronalazenju pravog odgovra (iako je on drugaciji od slucaja do slucaja), su to da je potrebno odreci se jako mnogo stvari da bi se do njega doslo, a i kada se dodje do njega moze biti uzrocnik problema koji ce vam zagorcati zivot.
Uzmimo za primer da ste na mestu nekoga ko je napravio neki zanimljiv web servis, i inkasirao 100.000.000,00 $ US. Verovatno zvuci nemoguce, ali pokusajte da zamislite.
Prednosti: mocicete da kupite dobar stan/kucu, besan auto, mocicete da idete na letovanja... U principu sve je to lepo.
Mane: Postajete meta vasem okruzenju, pocev od otmica (zbog otkupa), preko raznih smestanja (tipa: sekretarica podnese prijavu da ste se skinuli goli, i nudili joj se, i samim time ste je uznemiravali i potrazuje od vas odstetu od 5.000.000,00 $; ili jos gore, nadjete devojku i spavate sa njom i onda vas ona optuzi za neko navodno obljubljivanje koje se nikada nije ni desilo i zaglavite na robiju cisto kao primer da i bogati treba da odgovaraju za svoje postupke),
zatim tuzbe za banalne stvari (tip: pokazali ste nekome srednji prst kada vas je isekao na autoputu).
Kao sto vidite, novac donosi mnogo problema, i po mom misljenju vise ima mana nego prednosti.
Moj prijatelj se nije slozio, njegov je argument da stvari ne funkcionisu bas tako.
Voleo bih da cujem misljenja forumasa na ovu zanimljivu temu.
PS. Relativno argumentovana misljenja, bez komentara tipa daj ti meni to i to, i mene boli uvo. :)

Koliko novca je dovoljno?