Citat:
squirll: aha lepo, i koliko ti dana treba da izores to i skines urod? Cime skidas? koja mehanizacija? Opisi mi malo taj tvoj radni dan na njivi...
Skidanje unajmiš nekoga da ti odradi uslužno, kao i svi ostali oko tebe... Osim ako imaš više od par stotina hektara pa ti se isplati da imaš svoj kombajn..
Citat:
cika dacha: ventura@ pa nisi uracunao radddddddddddd ! i znas li ti koliko je 10ha za mene koji pored te zemlje imam posao! krvav je to dinar!
U onoj mojoj računici gde 500 evra košta obrada punom agrotehničkom merom, u tu cenu je uračunat i rad i to po zadružnim cenovnicima (a svi znamo da ti cenovnici služe za knjigovodstveno izvlačenje novca i umanjenje poreza, i da su realne cene manje od toga)... Ali opet taman i da rad nije uračunat, šta misliš čemu služi onih 560 evra profita nego da pokrije rad i da ostane neka zarada...
Mislim, šta bi ti, da ležiš kući a da ti se na kraju godine neko na račun uplati 560 evra po hektaru? Pa gde to ima?
Citat:
cika dacha:
al nisi mi rekao kako sa istom kolicinom zemlje svaba i francuz moze lepo da zivi cele godine a ja moram da imam dodatni posao???
Zaajebi me tih priča o tome kako preko pare rastu na drveću i da ne moraš čak i da se sagneš da ih bereš već same uskaču u džep... Te 'kako je preko' priče ostavi za svoje drugare kad sedneš sa njima ispred zadruge uz hladno pivo, tada takve priče odlično idu...
Citat:
cika dacha:
koja je cena kukuruza i zita preko a da ne spominjem cene povrca!??? cena semena hemije nafte je ista!!! a i cene zivota je ista!!! treba biti realan!
U nemačkoj ti je tona silažnog kukuruza oko 35-40 evra, dakle skoro duplo veća nego u Srbiji... Ali znaš li ti koliko košta zemlja u Nemačkoj? Jedan hektar neke najobičnije obradive površine košta reda veličine 30-50 hiljada evra, a u Srbiji ti hektar takve zemlje košta 3-7 hiljada evra. Seme i đubrivo su tu negde sa cenama, ali cena goriva je veća, kao i cena radne snage, i svih ostalih usluga... I na to sve dodaj klimu koja je mnogo nepovoljnija u odnosu na južniju, topliju i vlažniju Vojvodinu. Kada se sve sabere profitna margina jednog poljoprivrednika u Nemačkoj je daleko manja od profitne margine poljoprivrednika u Srbiji...
Citat:
cika dacha:
imam ja zelju da kupim jos zemlje al kako??? sa dizanjem kredita gde ti kamata i kurs sve pojedu??? i samo da napomenem ja sam sve nasledio i poljoopremu i zemlju pa mi je jako tesko da radim tj da se finansijki poklopim oko zemlje!!
Što bi kupovao zemlju? Super je sve to, ali kupovati zemlju ako je arenda tako jeftina je luksuziranje i bacanje para, osim ako nemaš nameru da praviš neki zalivni sistem ili neke ozbiljnije meliracione poduhvate...
A ako ti je baš toliko stalo da budeš gazda i imaš svoju zemlju, pa ti lepo uzmi prvo u arendu, pa svake godine kupi po malo od zarade ako već smatraš da visina kamate ne opravdava povoljnosti koje ti banka nudi (da kupiš veću količinu odmah sada, a otplaćuješ na duži vremenski period, naravno uz neku kamatu).
Ovog lika treba da komentarišu stručnjaci iz određenih medicinskih ustanova, tako da ovo ne zavređuje moj komentar...