2002-ge se desio slican slucaj u kosarkaskoj reprezentaciji na svetskom prvenstvu u Indijanapolisu.
Na poluvremenu polufinalne utakmice protiv Novog Zelanda, selektor Pesic je nesto zucno objasnjavao
u vezi strategije/taktike za drugo poluvreme (jer u prvom nije sve islo kako se ocekivalo), a negde u
cosku svlacionice je Vladimir Radmanovic cutke i povuceno jeo bananu.
Davanje prioriteta licnim/trenutnim cefovima na racun (tada akutno bitnog) grupnog interesa bilo je
shvaceno kao teska povreda radne discipline, i epilog je poznat - Radmanovic je bio izbacen iz ekipe,
na opste zgrazavanje bar pola navijackog tela (ukljucujuci i mene koji sam to smatrao prestrogom i
neopravdanom merom).
Samo nekoliko godina kasnije, isti igrac je u LA Lakers-ima stekao nadimak 'space cadet' koji se obicno
daje likovima koji su fizicki tu ali mentalno najcesce ne, iliti onima koji imaju idealni all-pass filter izmedju
usiju. Ti nedostaci se kasnije vrlo jasno vide na terenu tokom utakmice kad pocne da se nalazi tamo gde
se nije dogovorilo, i da preduzima manevre koji nisu predvidjeni u datim situacijama. Bez obzira na ocite
sposobnosti zbog kojih je i doveden u tim, procenjeno je da je za tim beskorisan/stetan i bio je ubrzo
trade-ovan.
U kolektivnim sportovima se ogresenja o timsku komunalnost izuzetno lako pretvaraju u direktnu stetu
na terenu. Selektor/trener tu najcesce nema mnogo manevarskog prostora, i ako je pametan sto pre ce
prekrsitelja da izopsti iz tima.
Himna ili ne himna - timovi nekada imaju totalno blesave kolektivne rituale - taj isti pomenuti tim
Novog Zelanda ako se secate izvodi na centru terena neku ritualnu maorsku igru pre pocetka utakmice.
Drugi se skupe na sred terena pa rade kojekakve dance pokrete (Sacramento Kings u vreme Divca i Pedje
igrao nesto nalik na kolo), skupljaju sake u kupu, uglas viknu nesto ..... ko god se u tim trenucima seti da
je to malo bezveze, da nece od sebe da pravi budalu, da nije za to placen, da je bitnije sta ce uraditi na
terenu - sam je sebe osudio na tegobe.

Re: Selektor reprezentacije hora Srbije