Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??

elitemadzone.org :: Svakodnevnica :: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??
(Zaključana tema (lock), by Gojko Vujovic)
Strane: < .. 1 2 3 4

[ Pregleda: 12438 | Odgovora: 62 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.+2382 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??11.01.2013. u 22:45 - pre 79 meseci
Citat:
IUOP_1:  Ovde zaista nema povoda za stvaranje problema.

Citat:
DANAS 23-24 JUN 2001.

Šta ceka pravoslavne devojcice i decake na casovima veronauke

Obuka za domaćice i ratnike

U knjizi "Sta treba da zna svaka pravoslavna devojcica" citamo kako ona uci od najranijeg detinjstva da postane domacica zajedno sa majkom opslužujuci vredno ukucane kroz svakodnevne "ženske" obaveze, odrastajuci potpuno svesna da su potrebe njene brace na prvom mestu. Majka joj poverljivo saopštava da su bolovi radanja teret ženske grešnosti sa kojim se treba pomiriti (zar je time marljivo ne priprema da se mirno u buducnosti suoci sa poražavajucim stanjem porodilišta u Srbiji?). Uci je da su zene u pojedinim periodima neciste, da je to u crkvenom pogledu vrlo vazno, te da je prirodan menstrualni ciklus ženska slabost i ljudski nedostatak o kome moraju pred svima da cute, da samim govorom ne bi pocinile greh.Mr Nada Sekulic, Umetnicko-istraživacka stanica NANDI 1


[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 14.01.2013. u 11:12 GMT+1]
 
+1

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.+2382 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??11.01.2013. u 22:57 - pre 79 meseci
Dalje...
pravoslavlje
Citat:
O ženama

"Pokrivanje glave je simbol pokornosti žena mužu i crkvi; to je znak vlasti muškaraca nad ženama, to je princip uzvišenosti i časti". (Patrijarh Pavle, Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere, Beograd 1998.)"Crkva smatra da je svaki odnos između muškarca i žene izvan braka blud". (Protojerej Dejan Dejanović, NIN, aprila 2002. Zaglupljivanje devojčica.)"Kada crkva kaže da žena treba da se boji muža, to znači da ona treba da bude u stalnom trepetu da ne povredi ljubav prema njemu". (Akademsko sebeukidanje - Vreme , 21. oktobra 2004, vladika jegarski Porfirije.)"Veliki pesnici među ženama mogu se na prste izbrojati, i to uzimajući u obzir čitavu ljudsku istoriju". (Šta treba da zna svaka pravoslavna devojčica, Svetigora, Cetinje, 2000.)"Nalažući ženama kao obavezu, bez obzira na sve loše osobine muža, da bude poslušna i da mu čini ustupke, hrišćanstvo vidi u tome sredstvo za ukorenjivanje mira u bračnim odnosima i ponovno uspostavljanje bračne sreće". (Patrijarh Pavle, Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere, Beograd 1998.)"Mesto žene u svetu za poslednjih dve hiljade godina nije se nimalo izmenilo. Sve ono čemu uči Sveto pismo, čemu uči Crkva, i dalje je životno i aktuelno, i mesto žene u svetu ostaje neizmenjeno..." ("Pravoslavna žena u savremenom svetu", časopis "Istina", izdanje Pravoslavne eparhije dalmatinske.)"Žene nisu poželjne u crkvi tokom menstruacije, ali savremena higijenska sredstva mogu efikasno sprečiti da se slučajnim istečenjem krvi hram ne učini nečistim, kao i ublažiti zadah koji isticanjem krvi nastaje". ( Patrijarh Pavle, Danam budu jasnija neka pitanja naše vere, Beograd 1998.)"Pravoslavna crkva nije protiv toga da žene nose pantalone zbog prirode posla koji vrše, na primer, u fabrikama, ili putovanju zimi na konjima, motociklu, skijanju i tako dalje....Crkva je protiv takvog oblačenja kad je ono zbog mode i pogrešnog shvatanja jednakosti polova". (Patrijarh Pavle, Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere, Beograd, 1998.)"Majke začinju jer je to skopčano sa uživanjem i zadovoljstvom, ali neće da rađaju i podižu decu, jer je to naporno i tobož ugrožava njihov komoditet". (Božićna poslanica patrijarha Pavla)

Citat:
O ratu, ratnim zločinima, ratnim zločincima...
"Mnoge majke, koje nisu želele da imaju više od jednog deteta, danas čupaju kose i gorko ridaju nad izgubljenim sinovima, u ovim ratnim sukobima, proklinjući često Boga i ljude, ali pri tom zaboravljajući da optuže sebe što nisu rodile još dece da im ostanu kao uteha". (Patrijarh Pavle, u Božićnoj poslanici, 1995.)"Da bi se u našem narodu više rađalo, mi smo ustanovili orden Majke Jugovića. Majke su pre mogle da otpreme i po devet sinova u carevu vojsku, da se bore za slobodu otadžbine i svoje vere pravoslavne. I danas ima takvih majki, mada vrlo retko". (Vladika raško prizrenski Artemije, 1994.)"Nama je vrhovni komandant patrijarh Pavle". (Željko Ražnatović Arkan, oktobar 1991.)"Tamo gde se prospe srpska krv i gde padnu srpske kosti, to mora biti srpska zemlja". (Vladika Nikanor)"..Gledam televiziju... Srebrenica... Trnovo... Godinske bare... Streljanje muslimana iz Srebrenice u Godinjskim barama... Nataša Kandić osuđuje Srbe za genocid nad muslimanima... Mučnina... Tuga... Nespokoj... I dalje gledam televiziju, opet bjesni Irodijada, opet traži glavu srpskoga naroda na tanjiru. Što ne pročita "Na Drini ćupriju"? Luda li je, Bože dragi... " (svestenik Milorad Ostojić u Pravoslavlju od 15. marta 2006. u rubrici Reagovanje.)"Ratničko u srpskom narodu jeste ono što predstavlja odbranu svoga doma i svojih bližnjih. Malo je primera kada je to ratničko bilo u službi osvajačkih ciljeva. Naprotiv, gotovo svi srpski ratovi imali su isključivo odbrambeni karakter". (Boško Obradović u Pravoslavlju od 15. oktobra 2005.)

Citat:
O odnosu Crkve i države

"Smatramo da je najbolji odnos između države i crkve onaj koji je već bivao i pre, to je simfonija - saglasnost između države, odnosno društva i crkve". (intervju patrijarha Pavla, Danas, 5-7. januara 2002.)"Posle patrijarha se ne govori i njegove odluke se ne komentarišu". (Velimir Ilić, ministar u vladi Srbije.)"Eparhija žička smatra da prvo treba doneti Ustav kojim će se pravoslavlje proglasiti državnom verom, a SPC državnom crkvom, pa onda na toj osnovi pisati Zakon". (Milan Radulović, ministar vera u vladi V. Koštunice.)"Srbi treba da slede jedini ispravni put, put Crkve, a ne da prate izdajnike i jajare". (Vladika Filaret na Slobodnoj Evropi, 25. maja 2005.)"Svi oni koji se protive verskoj dogmi, kao temelju moralnog vaspitanja, predstavljaju sledbenike satane". (Saopštenje Informativne službe SPC od 24. novembra 2000, povodom protivljenja uvođenju veronauke u državne škole.)"Do razdvajanja Srbije i Crne Gore može doći samo protivno volji naroda, putem nasilja, krađe, ucena i pretnji. Zato će SPC ignorisati eventualnu odluku Crne Gore o samostalnosti". (mitropolit Amfilohije Radović, na javnoj proslavi pravoslavne Nove godine, u Podgorici, 13. januara 2002.)"Crkva je tokom cele svoje istorije, uključujući i XX vek, morala da ostavi po strani svoje primarne dužnosti, kako bi se aktivno uključila u borbu za ujedinjenje srpstva, u kojoj je sveštenik morao da bude i učitelj, i sudija, i da uzme pušku da brani sebe i svoju porodicu". (intervju patrijarha Pavla, Danas, 5.-7. januar 2001.)"..Kosovo nam je drugo ime za najviša načela, za istinu i pravdu, za poredak i pravo, a Kosovski zavet nam je primenjeni Novi Zavet. Zato je pitanje Kosovo i Metohija neodvojivo od pitanja Srbije i sudbine srpskog naroda..." (Poruka Patrijarha Pavla, u Pravoslavlju, od 15. marta 2007.)

Citat:
O onima u istoj naciji koji/e misle drugačije

"Pustite te evroslinavce po Beogradu, ima ih jedan kombi da ih skupite, dve Nataše, dve Sonje, dva, ne znam kako se zove, Mirko Ðordevic, nažalost bili se dokopali prethodne vlasti, takozvane dosovske, gde se šljam okupio, nazadnjaci koji su usred Beograda demonstrirali svoja prava na nastranosti". (Manastir Ćelije - Beseda pod šatrom vladike Atanasija, 7. aprila 2004.)"Ove grupe nemaju nikakve veze sa Crkvom, a isto tako ni sa bićem srpskog naroda. To su izdajnice i nikakve žene. Ne želim da ulazim u to ko ih organizuje, ko ih plaća da bi se odevale u posebnu uniformu (crninu) i u koju svrhu baš u Beogradu propagiraju da srpske majke ubijaju svoju nerođenu decu". (Povodom protesta Žena u crnom, Ženskog parlamenta i Beogradskog ženskog lobija ispred Patrijaršije, marta 1993.)"Lezbejke su najopasnije zbog toga što su najkrivlje za pad nataliteta. Za razliku od pedera, koji jesu zlo, ali ne ugrožavaju natalitet, lezbejke bih sudski gonio". (Marijan Rističević, poslanik u Skupštini Srbije, 2002.)"Feministkinje su za ubijanje nerođene dece. Na sreću, one nemaju nikakve veze sa bićem srpskog naroda". (Vasilije Kačavenda, vladika zvorničko-tuzlanski, 1993.)"Čovek koji ne slavi krsnu slavu, manje je čovek". (otac Raša, Niška eparhija.)"U mom kraju, u mom selu, Srbin je čovek, komunisti nisu Srbi govorili smo, to su Turci, ne može samo krv i meso da bude karakteristika Srba". (Manastir Ćelije - Beseda pod šatrom vladike Atanasija, 7. aprila 2004.)"Dojučerašnji marksisti koji i danas ispovijedaju svoj ateizam, sa takvim duhovnim otpadom pokušavaju da grade državu na laži". (Mitropolit Amfilohije)"Biti Srbin znači biti obavezno pravoslavac... Srbin ne može biti ateista... Srbin nekršten ne biva". (Patrijarh Pavle "Biti Srbin znači biti obavezno pravoslavac... Srbin ne može biti ateista...... Srbin ne može biti ateista... Srbin nekršten ne biva". (Patrijarh Pavle, Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere, 1998, prema pisanju lista Vreme.)"Ateizam je krivac za ratove i siromaštvo i moralni sunovrat". (Milan Radulović, republički ministar vera, Politika, 5-7. januar 2002.)"Srbofobija i bogoborstvo komunističkih hordi... učinili su itekako veliku pustoš na duhovnom polju srpstva". (Pravoslavlje, 1. februara 2001.)"... U grobnici srpskog naroda, odnosno SFRJ, školstvo je bilo sazdano na temeljima ateizma... Vekovima je bogoljublje krasilo srpski nacion, a danas smo beslovesna rulja koju svaki hohštapler uspeva da zavede i prevari". (Pravoslavlje, 1. februar 2001.)


...nastavak sledi...

Čisto prisećanja radi...danas je 12.januar 2013.-te GODINE!

[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 14.01.2013. u 11:12 GMT+1]
 
+1

HeYoo

Član broj: 72595
Poruke: 491+1017 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 01:08 - pre 79 meseci
Citat:
..nastavak sledi...


raja ce pomreti od nestrpljenja
 
+3

boccio
Boris Krstović
Spoonlabs.com
nbgd

boccio
Član broj: 7594
Poruke: 2458
*.cpe.vektor.net.

Sajt: bocc.io


+771 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 08:01 - pre 79 meseci
Citat:
mmix: Da je zemlja zaista sekularna kako ustav propisuje nijedan verski praznik ne bi bio zvanican drzavni praznik.

U svakoj zemlji zapadne evrope i celoj severnoj americi 25.dec je neradni dan (a.k.a. drzavni praznik). Da li to znaci da su sve te zemlje katolicke dzamahirije?

Citat:
Horvat
budisti,hindusi... su npr skroz obespravljeni po tom pitanju

Kapiram ironiju, nije problem - samo ipak treba biti realan, manjinska prava ipak zavise od velicine doticne manjine (heh, zamalo da napravim geg ;p), mada bi po Zakonu svako trebao da ima pravo da slavi sopstvene verske praznike, naravno u skladu sa situacijiom i dogovoru sa poslodavcem. Ne bi bilo lose cuti nekog pravnika, ali mislim da ovo fercera kod nas.

Citat:
cika dacha[email protected] ajde u nemackoj da vidim dal pravoslavac ima po zakonu pravo na slobodan dan za pravoslavni bozic???:-) a centar evrope!

Vidi, ne znam konkretno za Nemacku, ali nesto mi govori da ne znas ni ti, nego si lupio pa ako prodje, prodje :) USA je recimo vrlo jasno regulisala prava pojedinaca vezano za praktikovanje religijskih praznika na radnom mestu:
Citat:

Federal law requires an employer to "reasonably accommodate" an employee's religious observances, practices and beliefs unless the employer can show that accommodation would cause an "undue hardship" to the employer's business.

What constitutes "reasonable accommodation" and "undue hardship" depends on the facts unique to a particular situation. Essentially, an employer must attempt to create a structure permitting employees to practice their religious beliefs while still maintaining their jobs. In some cases, accommodation may not be possible. However, the employer bears the burden of demonstrating that a serious attempt to accommodate the employee was made.

Ako cemo pravo, ovo vam je jedna "preporuka". Znam jednog coveka koji uredno ne dolazi na posao petkom (Sabbath), ali radi nedeljom (od kuce doduse posto je office closed). I to funkcionise. Ali ne znaci da bi na nekom drugom radnom mestu funkcionisalo.

Ali onda ide kapitalisticki hladni tus :)
Citat:

An employer is generally not required to pay the employee for time taken off for religious observance. The United States Supreme Court determined that allowing an employee to take unpaid leave for the holiday observance would generally be deemed a reasonable accommodation; however, such unpaid leave would not be a reasonable accommodation when paid leave was provided for all purposes except religious ones. In addition, an employer is not required to pay premium or overtime costs in order to accommodate the religious needs of employees. Some employers do pay these costs by choice and it is certainly legal; however, this is up to the employer.

Ah, don't you just love America :)
Jeff, one day you’ll understand that it’s harder to be kind than clever.
 
+2

Boris Tadić

Član broj: 248314
Poruke: 313
*.mediaworksit.net.+1618 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 08:18 - pre 79 meseci
Citat:
Lezbejke su najopasnije

Pogotovo tokom menstrualnog zadaha nad svetom srpskom zemljom.
 
+2

Horvat

Član broj: 17332
Poruke: 3042
79-101-195-217.dynamic.isp.telekom.rs.+165 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 08:54 - pre 79 meseci
ajd nek murderator zakljuca temu,jer vise nema smisla
 
+1

bachi
Vladimir Vučićević
System administrator
Beograd, Srbija

bachi
Član broj: 17912
Poruke: 4635

Sajt: www.bachi.in.rs


+2651 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 11:11 - pre 79 meseci
Sad, primećujem da ljude generalno u današnje doba zabole desni guz za "pravoslavnu" novu godinu, ali ranije nije bilo tako. Sećam se kad sam bio klinac, više se pažnje pridavalo toj novoj godini, nego "pravoj".

I uvek sam se pitao zašto ljudi ne moraju da rade za "pravu" novu godinu, ali moraju za "pravoslavnu".

Takođe sam se uvek pitao zašto ako već slavimo "pravu" novu godinu, zašto onda božić i sve ostale slave slavimo po očigledno "pogrešnom" kalendaru?

Prihvatili smo kalendar po kome živimo, a sad nešto tupimo sa "pravoslavnim" kalendarom.[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 14.01.2013. u 11:10 GMT+1]
... Vladimir Vučićević aka. Bachi
~~~ www.bachi.in.rs <<<<>>>> [email protected]
>>> It's nice to be important, but it's more important to be nice...
 
+1

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.+2382 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 11:58 - pre 79 meseci
Kao što sam obećao, nastavak "razmišljanja" i javnog istupanja pravoslavne crkve
Citat:
O drugima - drugim nacijama, verama, rasama i svetskoj zaveri protiv Srba

"Srbi ne mogu da žive sa Hrvatima ni u kakvoj državi. Ni u kakvoj Hrvatskoj". (Patrijarh Pavle u pismu lordu Karingtonu, avgusta 1991.)"Ima ljudi s neprijatnim znojem, šta da radite, jadni muslimani pošto jedu loj". (Manastir Ćelije - Beseda pod šatrom vladike Atanasija 7. aprila 2004.)"Albanci, Muslimani i Romi, sa višom stopom rađanja, odstupaju od racionalne, humane reprodukcije, što ugrožava prava drugih naroda. To je sveopšta zavera protiv srpskog naroda i žene tih naroda rađaju iz separatističkih, fundamentalističkih razloga i zato bi Srpkinje trebalo da rađaju iz patriotskih i moralnih razloga: treba mobilisati volju za rađanje". (...)"Ponovo smo kao narod ugroženi, jer osjećamo da se od nas traži da se odreknemo sebe. Kao da nam je rečeno: Odreci se sebe - identiteta, istorije, kulture, a mi ćemo onda razmisliti da li da te primimo". ( Grigorije, vladika zahumsko-hercegovački, Pravoslavlje, 2005.)"Postoji plan o sistematskom pokrivanju cele Srbije i Crne Gore mrežom sekti. Taj plan dolazi sa Zapada sa ciljem da se nad srpskim narodom planski i sistematski sprovodi zlo koje je vladika Nikolaj dobro primetio: duhovni genocid preko mnogobrojnih sekti - protestantskih, dalekoistočnih i satanskih". (aktivni oficir Vojske Jugoslavije, Pravoslavlje, 1. februar 2001.)"Pojava i pojačan medijski nastup adventista ili u našem narodu poznatih kao sekta subotara predstavlja božiju opomenu i zvona na uzbunu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, njenim vernicima i njenom sveštenstvu". (Ljubomir Ranković, protođakon i glavni urednik radio-stanice „Glas Crkve" iz Valjeva.)"Postoji planetarna jevrejska zavera protiv hrišćanskog pravoslavlja, posebno protiv srpskog naroda i Rusije" (list Logos, studentsko glasilo Bogoslovskog fakulteta, 1994.)

Citat:
O zapadu, modernizmu, sekularizmu.

"Među Srbima neće biti poremećenih ljudi koji bi hteli da nas zaraze smrtonosnom bolešću zapadne kulture. Daleko im lepa kuća sa njihovom naprednošću". (Pravoslavlje, 1. juli 2002.)"Crkvu odvojiti od škole isto je kao majku odvojiti od deteta..." (izjava Kancelarije za veronauku pri Patrijaršiji, Politika, 2. decembar 2002.)"Moderna edukacija i razvijanje nove svesti koja se sprovodi u edukatorskim radionicama jeste perfidno pranje mozgova dece. U naše vreme, nažalost, dolazi do sklapanja braka između postkomunističkog ateizma i zapadnog kapitalističkog hedonizma i iz takvog čudovišnog braka rađaju se monstrumi". (Sinod Srpske pravoslavne crkve, 1.9.2002. povodom letnjeg kampa za edukaciju mladih u Sremskoj Mitrovici.) Vatikana". (Atanasije Jevtić, iz zbornika "Jagnje božje i zvijer iz bezdana", Svetigora, Cetinje.)"...ali se zgražavam nad licemerjem i zapadnih nazovi hrišćana i zapadnih neljudskih državnika i organizacija i institucija kao što su evropska zajednica, Savet bezbednosti, Evropski parlament, licemera iz Svetskog saveta crkava i licemera iz Vatikana". (Atanasije Jevtić, iz zbornika "Jagnje božje i zvijer iz bezdana", Svetigora, Cetinje.)"Novi Beograd, najveći satanski eksperiment, vrhunac komunističkog egzibicionizma... sam po sebi nesreća, duhovni gulag, duhovni Goli otok, grad novog: novi blokovi, nova „svetilišta", nove škole, nova obdaništa, nove prodavnice, nov studentski grad, nova hala sportova, nov auto-put - za novu decu, za nove studente, za nove ljude. Grad u pustinji, grad bez crkvi, grad bez rodbine, grad bez istorije, grad obezboženih, grad nekrštenih, grad rasrbljenih, grad mrtvih duša.., grad budućih arijevaca.., grad gde je do vrhunca dovedeno zlo". (Pravoslavlje, 1. februar 2001.)"Rok kultura je krajnje zabrinjavajuća, duhovno odvratna i uvredljiva pojava za svakog makar malo pobožnog čoveka, a tim pre je neprihvatljiva za Hrišćanina... Čak i najmanje zabavljanje pravoslavnog Hrišćanina rok-kulturom jeste izdavanje svoje vere, javno vređanje svog Gospoda, udaljavanje od Njega, opštenje sa duhovima tame, igranje sa satanom". (Arhimandrit Lazar Vitanijski, iz knjige "Pokajanje - put u život večni".)


[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 14.01.2013. u 11:04 GMT+1]
 
0

vladd

Član broj: 37217
Poruke: 12029
*.dynamic.isp.telekom.rs.+5224 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 12:20 - pre 79 meseci
Ne vidim u cemu je sustina. Ako se vec dobijaju slobodni dani za slave, zasto i da ova verska svetkovina ne bude sa slicnim tretmanom.

Pogotovo sto je zajednicki benefit, bez obzira na veru..

I crkva je deo drzave, a nekada, narocito u Evropi, i deo drazvnog aparata...pa se niko nije zalio(ne daj boze kritikovao) ni na francusku dzamahiriju, na spansku guberniju ili italijansku banana drzavu..

Poz

P.S.

Sto se tice izjava doticnih "cetnika", smatram da su neprikladne..
Vispreniji verski poglavari ne pricaju gluposti naglas, vec samo delaju..
 
+2

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.+2382 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 15:26 - pre 79 meseci
vladd,
božić, uskrs, slave, sveci i šta ti ja znam, jesu deo religioznog menija, ALI, pobogu kakve veze sa tim ima Nova godina?!
Konačno jedna društvena konvencija zasnovana na prirodnim zakonitostima, bar ona Nova godina koja se tih zakonitosti i pridržava.
 
+2

cika dacha

Član broj: 296868
Poruke: 999+2228 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 17:42 - pre 79 meseci
[email protected] nisam lupio! tamo nemas pravo ni na slobodan dan od firme za svoju slavu ili bilo sta drugo! samo mozes da uzmes slobodan dan od godisnjeg! a da ti firma kao ovde kod nas da za tvoj bozic dan e to nemaaa! u celoj nemackoj i francuskoj! slobodno proveri! a tamo je demokratija!
 
0

Braksi

Član broj: 288770
Poruke: 1643+4009 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 17:45 - pre 79 meseci
jos jedan ocajni potez vlasti koja me podseca na mene kad sam jednom ostao bez para pa sam dizao tepih i odmicao kredenac da pronadjem ima li kakav dinar zapao.

Tako i oni, slavice se 14. jan, datum pregovori, seik gradi most, seik dize zvezdu, stizu dolari, kredit iz Rusije, gas iz Rusije, ...

Tako da ovu glupost sa 14. jan nikako ne bih dovodio u vezu sa pravoslavljem kao pravoslavljem. Mislim da bi bilo malo pametnije da ljudi u Srbiji pocnu da kapiraju da se kao i sve u SRBIJI i crkva ZLOUPOTREBLJAVA kako kome se prohte od politicara.
 
+3

cika dacha

Član broj: 296868
Poruke: 999+2228 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 17:48 - pre 79 meseci
[email protected] posto imamo malo praznika manje cak i od nemacke koja je uvek vredna ajde predlozi koji praznik da uvedemo! jer slobodan dan mora imati neki znacaj praznovanja! sigurno na forumu ima posmatraca iz vlasti! :-)
 
0

Braksi

Član broj: 288770
Poruke: 1643+4009 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 18:17 - pre 79 meseci
ne znam za Nemacke praznike, znam kako je u Italiji. Italija isto ima puno praznika, a vazniji katolicki praznici su ujedno i drzavni praznici. Klasika. Takodje svi gradovi imaju svoje mi bi rekli slave, a u Italiji se to zove svetac zastitnik grada. Medjutim nije problem na kraju krajeva ni u Srbiji ni u italiji ni u katolicima ni u pravoslavcima. Problem je drzava i sumanut sistem u kojem zivimo i mi u EU i vi u Srbiji. Zasto ?

Zato sto je drzava ima svoje zaposlenike koji im je dala sve privilegije u Italiji se oni zovu super tutelati (super zasticeni). A privreda je ostavljena da se snalazi. Da izmisli kako da zaradi novac i to najpre za drzavu (jer porez i doprinose placas imao nemao profit), a onda i za sebe. Mislim sto rece, cini mi se Java, oni ne pitaju privatnika moze li on uopste priustiti slobodan dan (tad i tad)...

I to sve izmislja nenormalna drzava i halavi sindikati i samo bacaju sve svoje zahteve pred privredu i privatnike...

Mislim ja nisam protiv toga da neko bude super zasticen, ali ako nema posla kao sto nema i ako je privreda u padu zbog cega drzava misli samo na svoje. Ili je mozda iluzija da je drzava nasa ?
 
0

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.+2382 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 18:18 - pre 79 meseci
Citat:
Braksi:
Tako da ovu glupost sa 14. jan nikako ne bih dovodio u vezu sa pravoslavljem kao pravoslavljem. Mislim da bi bilo malo pametnije da ljudi u Srbiji pocnu da kapiraju da se kao i sve u SRBIJI i crkva ZLOUPOTREBLJAVA kako kome se prohte od politicara.

Apsolutno sam svestan da ni ovi citati stavova zvaničnika SPC ama blage veze nemaju sa pravoslavljem, pa sam ih zato i kačio.
Niko, ali niko mi do sada nije dao racionalno objašnjenje( ukoliko se u religijskim tumačenjima uopšte može tražiti bilo kakva racionalnost) čime se pravda ovaj fazni pomak od 13 dana i upornost pravoslavnih zvaničnika da na toj budalaštini zilotski istraju.
Ponavljam ovime ni u kom slučaju ne dovodim u pitanje suštinu pravoslavlja i njegove ustaljene rituale, niti mislim da ih treba menjati prihvatanjem jedne sasvim jednostavne realnosti zasnovane na prirodnim zakonitostima.
Dakle, u kojoj meri svaka aktuelna vlast u Srbiji zloupotrebljava (teška reč) moć crkve nad narodom, u recipročnoj vrednosti crkva zloupotrebljava apsolutnu nekompetentnost vlasti u vođenju državnih poslova.
Neprincipijelna simbioza koja će nas definitivno zaglaviti u ranom srednjem veku.
 
0

Marenović Slaviša

Član broj: 85917
Poruke: 1296+263 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 19:24 - pre 79 meseci

Vala, koliko radimo dobro i zivimo.

Najvise neradnih dana imamo u svetu.

Cini mi se da je i taj jedan radni dan prvi maj pa i onda ne radimo.


PČELAR.

OTKUPLJUJEM STARI NOVAC, STRIPOVE, ITD
_______________________________________________________________________
 
+1

Krcun

Član broj: 310412
*.dynamic.isp.telekom.rs.+46 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 19:40 - pre 79 meseci
Pa i katolici su tu nesto ispobrkali sa tim datumima ...
Ako godine brojimo od Hristovog rodjenja - dakle, on se rodio 1. januara 1. godine - onda bi Nova godina i Bozic morali da budu isti dan ... kako god da ga racunas, bez obzira na bilo kakve greske, bez obzira na duzinu tropske godine itd.
 
0

fanfon
Apatin

Član broj: 15355
Poruke: 2657
*.dynamic.isp.telekom.rs.+362 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??12.01.2013. u 20:22 - pre 79 meseci
Naravno da nemamo najvise neradnih dana(praznika) u svetu. Negde smo u sredini. Druga stvar je koliko malo radimo. Tu smo u vrhu. Ali poslednji smo i stigli kad su sva trzista bila vec zauzeta posto smo se izbacili ili su nas izbacili iz njih pa se tesko vratiti...
Use Your Mind. Or someone else will.
 
0

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 5932+4600 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??14.01.2013. u 08:21 - pre 79 meseci
Evo ga 14i,

javna uprava ne radi, mup ne radi, radi privatni sektor i radnici gundjaju i psuju (preseo mi burek od njihovog kukanja). U svakom sllucaju jos jedan dokaz da je u Srbiji najbolje raditi na drzavnoj sisi i pustati druge da ti zarade platu dok ti imas slobodan dan.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
 
+1

tdusko
Freelance software developer
Minhen

Član broj: 93380
Poruke: 1667
*.dip0.t-ipconnect.de.+760 Profil

icon Re: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??14.01.2013. u 08:48 - pre 79 meseci
Citat:
fanfon: Naravno da nemamo najvise neradnih dana(praznika) u svetu. Negde smo u sredini...
Bogami sobzirom na ova nova 3 dana koja su krenula da se praznuju od skoro tu smo negde kao svabe.
“The study of AntiPatterns is an important research activity. The presence of ‘good’ patterns in a successful system is not enough; you also must show that those patterns are absent in unsuccessful systems. Likewise, it is useful to show the presence of certain patterns (AntiPatterns) in unsuccessful systems, and their absence in successful systems.” — Jim Coplien
 
0

elitemadzone.org :: Svakodnevnica :: Da li je 14. januar drzavni praznik ili ne??
(Zaključana tema (lock), by Gojko Vujovic)
Strane: < .. 1 2 3 4

[ Pregleda: 12438 | Odgovora: 62 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.