Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?

Strane: << < .. 2 3 4 5 6 7 8

[ Pregleda: 129129 | Odgovora: 158 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

FoghornLeghorn

FoghornLeghorn
Član broj: 312740
Poruke: 88



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?25.08.2013. u 11:01 - pre 237 dana i 14h

Citat:
Vasastajić: Aman, opušteno čoveče, vidiš da se srž ove teme ovde vrti uglavom oko rekreacije uz organsku proizvodnju mahom za lične potrebe.
Nedostatak kalijuma u zemljištu kod proizvodjne paradajza manifestuje se izraženim žilama unutar zrelog ploda i žućkastom pokožicom oko drške, e sad, PRAVA informacija, a u duhu ove teme, bila bi KAKO I NA KOJI način nadoknaditi manjak kalijuma u zemljištu bez veštačkih aditiva.
Jer to i mene interesuje.


Ja jednostavno dodam pepeo od drveta. Posto zimi lozim iskljucivo drvima, sacuvam dzak, dva pepela i pospem to po zemlji gde ce biti paradajz pre nego sto zaorem. Posto pepeo utice na PH zemljista, ne radim to stalno, ali zato dodam pileci stajnjak, koji resava problem, a takodje uvek ga imam od jesenje/prolecne ture pilica koje uhranim.

Inace, i compost dodaje neophodni kalijum kao i sledece stvarcice:

http://www.wikihow.com/Add-Potassium-to-an-Organic-Garden

(tips&tricks bez klasicnih hemikalija)

A non-stop analize i to... Ma ko ce da se bakce jos sa tim. U stvari sama biljka pokaze sta nije u redu. Vidi se na listu, na plodu, u korenu... Ja sam ranije nosio plod ili list kod dr Iva Djinovica ili u Institut za povrtarstvo i tamo dobijao savet sta nije u redu i sta treba raditi. Inace za tu zemlju je radjena analiza koja je pokazala da je sve u granicama normalnih vrednosti, tako da samo radim onako kako sam i dosad radio.

edit: zaboravih na ovo:

Citat:
Imas li problema sa zemljisnim insektima?


Sem ponekog rovca posle bacanja stajnjaka nisam primetio druge stvari, a ni neku stetu od toga.

[Ovu poruku je menjao FoghornLeghorn dana 25.08.2013. u 12:24 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Djetvan

Član broj: 163219
Poruke: 740
*.dynamic.stcable.net.



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?25.08.2013. u 19:46 - pre 237 dana i 5h
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Druga slika nesto u basti a ni ujna ne zna sta je.



To je krmno bilje koje se nekad sejalo zajedno sa ovsom zbog toga što mu ovas služi kao oslonac za penjanje jer bi se inače teško kosilo zbog poleganja.
Služi za ishranu goveda, konja, ovaca i koza a nije za svinje.
Stoka ga jede bilo da je zeleno ili osušeno kao seno.
 
Odgovor na temu

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
109.92.0.*



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?30.08.2013. u 08:52 - pre 232 dana i 16h
Laptopovi

Interesantne stvari o kojima bi se kroz jednu konstruktivnu diskusiju moglo još više saznati:
Citat:
Što je mikoriza


Mikoriza je prirodna simbioza korijena biljke i micelija mikoriznih gljiva koja je većini biljaka nužna za pravilan rast i razvoj.

U takvoj, obostrano korisnoj simbiozi gljive iz biljke uzimaju ugljikohidrate ali to joj mnogostruko i obilato vraćaju, čineći ju jačom i zdravijom.

I više od toga, mikoriza može povezati različite biljne vrste i omogućiti im međusobnu komunikaciju u cilju samozaštite.

Ova simbioza biljaka i gljiva, presudna za rast i razvoj biljaka postoji već više od 460 milijuna godina.

Mikorizu je još davne 1880. g. otkrio poljski botaničar Franciszek Kamienski, te zatim o tom otkriću objavio znanstveni rad.

U skladu s tim, veliko je pitanje zašto je primjena mikorize većini uzgajivača i dan danas potpuna nepoznanica?

...još o tome...
 
Odgovor na temu

lega99

Član broj: 82119
Poruke: 245



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?05.09.2013. u 11:19 - pre 226 dana i 14h
@FoghornLeghorn

Sta ce ti plavi kamen za paradajz, jednostavan metod kad rasadjujes paradajz stavi oko korena jednu bakarnu licnu.
Probao sam to jos pre 30 godina i super je efikasno.
 
Odgovor na temu

zugicradovan
vkv bravar

Član broj: 316945
Poruke: 17



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?13.09.2013. u 10:26 - pre 218 dana i 15h
predlazem da ko ima kakve savete za zastitu biljaka bez skupih otrova da postavi
rajko
 
Odgovor na temu

mr. ako

Član broj: 65959
Poruke: 1819
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?15.09.2013. u 17:08 - pre 216 dana i 8h
Nije los predlog, no ljudi se vec savetovali... imas pominjano cak i ovde u ovoj temi. :)

- Il n'est pas important qui, importe c'est quoi!
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina
Kalimero

Član broj: 298367
Poruke: 2992



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?17.09.2013. u 06:22 - pre 214 dana i 19h
@Djetvan...leblebije.Saznao skoro.Da li neko zna kako se peku ili kuvaju ?


sta je sa uploadom slika?????????



[Ovu poruku je menjao Lavlja_Jazbina dana 17.09.2013. u 14:45 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

ventura

ventura
Član broj: 32
Poruke: 7406
*.static.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?17.09.2013. u 08:27 - pre 214 dana i 17h
Leblebija ti je na engleskom chickpea pa potraži recepte... Od nje znam da se pravi humus i da ih makedonci jedu kao grickalice, i to je to :)
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina
Kalimero

Član broj: 298367
Poruke: 2992



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?18.09.2013. u 20:14 - pre 213 dana i 5h
.


Kada sam pomenuo leblebije ajde da nesto i kazem o njima u citatu.

Citat:
Pomaže varenju
Leblebije su vrsta mahunarki koje predstavljaju odličan izvor proteina. Sadrže mnogo biljnih vlakana koja su zaslužna za snižavanje holesterola. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ove mahunarke može veoma brzo da snizi holesterol. Leblebije se lako vare i blagotvorno deluje na organe za varenje. Preporučuju se osobama koje pate od sindroma iritabilnog creva. Leblebije imaju i nizak glikemijski indeks, tako da mogu da pomognu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
Čuva kosti
U ovim mahunarkama ima i magnezijuma, koji je, kako pokazuju poslednja istraživanja, ključan za regulisanje pritiska. Magnezijum je neophodan i za prenošenje nervnih impulsa i regulisanje kontrakcije, odnosno opuštanja mišića. To znači da nervi koji kontrolišu rad srčanog mišića mogu optimalno da rade samo ako ima dovoljno magnezijuma u organizmu. Magnezijum takođe ima veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti, pa neki istraživači povezuju osteoporozu pre sa nedostatkom magnezijuma nego sa nedostatkom kalcijuma (jer u slučaju manjka magnezijuma, ni kalcijum ne može da se na odgovarajući način apsorbuje u organizmu). Ovaj mineral učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola. Veoma je važan za trudnice jer smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.
Izbacuju otrove
Leblebije imaju još jedno korisno svojstvo, a to je da pomažu da se iz organizma izbace sulfati (koji se često koriste kao konzervansi u preradi hrane). Američka uprava za hranu i lekove je iznela podatak da je jedan od 100 ljudi preosetljiv na sulfate. Ova osetljivost može da se javi u bilo kom periodu života, a simptomi su joj slabost, mučnina, dijareja, osip, teško disanje.
Bogate gvožđem
Ova mahunarka je dobar izvor gvožđa, jer čak i kada je kuvana, sadrži duplo više gvožđa od iste količine mesa. Sadržaj kalcijuma i kalijuma u lišću leblebije je veći nego u spanaću i kupusu, dok je sadržaj gvožđa, cinka i bakra približno isti.


[Ovu poruku je menjao Lavlja_Jazbina dana 18.09.2013. u 21:53 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?19.09.2013. u 06:53 - pre 212 dana i 18h
^
Sad znam zašto sam ih uvek obožavao!
Moj "karburator", ali sada sa novim "diznama", po svemu sudeći, je instiktivno prepoznavao ono što mu treba, međutim, sticajem okolnosti udovoljavao sam mu jedino kada su to ženini donosili iz Makedonije.
Ranije bilo toga i ovde kod mene u svakoj šiptarskoj trafici da se kupi za grickanje, ali sada više toga nema.
Ćerka mi po nekad donese iz Beograda.
I kažeš raste to kod tebe u bašti?
Mada mi kičma više nije ni najmanje za akanje po baštama, razmisliću kako to da ipak malo posejem.
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina
Kalimero

Član broj: 298367
Poruke: 2992



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?19.09.2013. u 07:02 - pre 212 dana i 18h
Nemam u basti.Ujna sejala letos.Hocu kao i ti u hobi varijanti.Uslovi kao za pasulj.

 
Odgovor na temu

deki111
Beograd, Srbija

Član broj: 305965
Poruke: 415
*.adsl-a-6.sezampro.rs.



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?18.10.2013. u 18:04 - pre 183 dana i 7h
Poslednje tri četiri godine amaterski uzgajam čeri paradajz, ove godine greškom prvi put nemam žuti. Rasad svaki put pravim od semena koje sačuvam od prošlogodišnjeg roda,a ove godine sam ga zbog hladnijeg proleća kasnije zasadio. Uopšte ga ne prskam, a na proleće sam bacio pola vrećice od 5kg veštačkog đubriva po celoj bašti (oko 2 ara) uglavnom zbog travnjaka. Stabljike sam vezivao za lajsne od vrata koje vire iz zemlje oko 180cm. Pre mesec dana sam počeo da sečem vrhove da više ne raste.
Pre desetak dana kad je naglo pala temperatura i počeo da duva jak vetar, gomila nesazrelog paradajza mi je otpala i to sam dao komšinici za turšiju. Ovo poboljšanje vremena mu odlično odgovara pa se rezultati vide na fotografijama koje sam napravio danas.


Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

deki111
Beograd, Srbija

Član broj: 305965
Poruke: 415
*.adsl-a-6.sezampro.rs.



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?18.10.2013. u 18:09 - pre 183 dana i 7h

Još malo slika:


Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

da.li.sam.to.ja
d.sluzbenik

Član broj: 264058
Poruke: 45



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?19.10.2013. u 11:59 - pre 182 dana i 13h
Lepo
Al da ti dam jedan mali savet
Zasadi paradajz ako imas mogucnosti pored nekog zida koji je suncem okupan. 30% ce brze plodovi da sazrevaju!
 
Odgovor na temu

deki111
Beograd, Srbija

Član broj: 305965
Poruke: 415
*.adsl-a-6.sezampro.rs.



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?19.10.2013. u 15:19 - pre 182 dana i 10h
Hvala.
Najviše sunca imam ispred ove trske i tu je najsitniji. Prošle godine mi je na tom mestu maltene izgorelo lišće koliko je bilo jako leto. Ubaciću sliku iz polovine avgusta prošle godine. Pao sam u iskušenje da kupim maskirnu mrežu sa lišćem da bi malo napravio hladovinu na tom mestu. Ove godine sam ga tu najmanje zasadio, a više na mestima gde ima najviše sunca pre i popodne, a najmanje oko podneva i sada bolje rađa.

Svaka kritika i savet su dobrodošli.













Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina
Kalimero

Član broj: 298367
Poruke: 2992



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?19.10.2013. u 15:23 - pre 182 dana i 10h
Koliko si uopste zasadio i gde si uzeo prvo seme,kada se sadi ?
 
Odgovor na temu

deki111
Beograd, Srbija

Član broj: 305965
Poruke: 415
*.adsl-a-6.sezampro.rs.



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?19.10.2013. u 15:34 - pre 182 dana i 10h

Zasadio sam dvadesetak strukova, a seme mi je prvi put dao drugar koji ga je sadio u Dobanovcima. Pravo vreme za sađenje kod nas gde zima može da se produži teško može da se odredi. Pravio sam rasad u aprilu i kad stabljike u čašicama koje stoje u kući ojačaju i dobiju visinu od 10 do 15cm, sadim kad prestane mraz noću i dnevna temperatura bude iznad 10 stepeni. Nadam se da ću ovde dobiti prave informacije. Znam samo kako se čupaju zaperci.
 
Odgovor na temu

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?20.10.2013. u 07:42 - pre 181 dana i 17h
Što bi čupao zaperke, i ne samo čeriju, kada i oni rađaju?
Ako struku možeš da obezbediš nesmetano bujanje, pritom dostup i preglednost, čupanje/kidanje zaperaka je izlišno, čak štetno, jer se time povećava mogućnost pobolevanja osnovnog struka.
To jedno, a pre izvesnog vremena je negde na EM-u u nekoj temi procurela informacija da je upravo čeri paradajz jedna od linija GM biljaka.
To čisto onako, pošto se na ovom forumu, a i temi, uglavnom promoviše organska proizvodnja, a donošenjem novog zakona takav jedan proizvod podlégao bi posebnom označavanju u javnom prometu.
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina
Kalimero

Član broj: 298367
Poruke: 2992



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?20.10.2013. u 07:51 - pre 181 dana i 17h
Pa i mene potseti da je Ventura pomenuo da se za potrebe srbije uvozi 20k t godisnje.
 
Odgovor na temu

ventura

ventura
Član broj: 32
Poruke: 7406
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?20.10.2013. u 09:33 - pre 181 dana i 16h
Evo jedan grafikon, doduše iz 2011.-te ali u principu pokazuje trend:

Izvor: http://trzistesrbije.com/uvoz_izvoz.php?proizvod=0544

Ono što je meni interesantno u celoj priči je da uvoz dostiže vrhunac u Junu, taman kad pijace preplavi 'domaći' paradajz :)

To me podseća na scenu od letos, na Kaleniću baba na tezgi prodaje 'domaće' jagode, onako istrešene na gomilu, a odmah tezga do nje, naslagane grčke gajbice do vrha, i lik prodaje grčke jagode, identične potpuno :)
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?

Strane: << < .. 2 3 4 5 6 7 8

[ Pregleda: 129129 | Odgovora: 158 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.