dal je ovde ili u elektriku ili ... al ajde da probamo ovde ...
imam 30-60V izmedju radijatora i plocica u kupatilu (tj, na ivici plocica imam onu alu lajsnu koja dodiruje jeli sa jedne strane lepak, sa druge plocicu i sa trece mermer, nikakve zice u blizini) ... ako su mi mokre ruke roka razbija .. i to ne samo izmedju radijatora i poda vec i izmedju cesme i poda .. ne kontam odakle, kao da mi je radijator+vodovod negde zaboden na neko napajanje (ili otpalo uzemljenje sa vodovoda/radijatora a nekome probija bojler npr) ?!
neka merenja
- izmedju cesme i radijatora ~0.5V
- izmedju druge cesme i radijatora ~0.5V
- izmedju dve cesme ~0.5V
- izmedju cesme i ventila za vodokotlic ~0.5V
- izmedju cesme i uzemljenja (suko uticnica) ~0.1V
- izmedju faze i nule 229V
- izmedju faze i plocice 235V
- izmedju cesme i alu lajsne 30-60V
- izmedju cesme i mokre plocice 30-40V
dakle malo pokvasim plocicu, butnem jedan kraj unimera u vodu, drugi zakacim na cesmu i bang 40V na unimeru
glimerica obicna
- gurnem u fazu svetli
- gurnem u nulu ne svetli
- pipnem uzemljenje ne svetli
- pipnem cesmu ne svetli
- pipnem pod/lajsnu ne svetli
glimerica na baterije koja detektuje mrezu "na daljinu"
- svetli faza, ostalo ne svetli (kao normalna glimerica)
glimerica cudna kineska koja detektuje od 12V do 220V ac/dc
- pipnem fazu kaze 220
- pipnem nulu, upali znak za "postoji nesto"
- pipnem zemlju, upali znak za "postoji nesto"
- pipnem plocice/lajsnu upali 12V pa ugasi i na dalje nema nista
vlaznom rukom pipnem radijator a suvom nogom dotaknem lajsnu, pecne onako dobro po nozi (kao kad liznes 9V bateriju), to naravno nisam ponavljao :D to sam slucajno provalio da pecka pa kreno da gledam dalje sta se desava
dakle, deluje da mi je pod na 30-60V ispod uzemljenja, odnosno da mi je pod lepo uzemljen a da je uzemljenje na 30V umesto na nuli ... da ga .. %$#_&(@^@#_$&@#%$@%^#^_)%*^#
imal ko ideju kako to sanirati?
p.s. razbili smo staru mermernu podlogu, zamenili cevi za odvod (bile plasticne, stavili nove plasticne), lepak, nove plocice .. tu ispod nije bilo nigde nikakvih zica, dakle nema sta da podize/spusta potencijal poda osim to sto je spojen sa ostalim zidovima i podom ispod
p.p.s radi se o petom spratu, nabacivanje uzemljenja u zemlju odavde nije jednostavno mada mi je padalo na pamet :D, sva instalacija u stanu deluje prilicno dobro, kvalitetne, ne propale, zice ... ima sitnih nelogicnosti (tipa protocni bojleri su vezani direktno na spratnu tablu a ne na tablu sa osiguracima u stanu)