Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Teflon da li je i koliko otrovan?

elitemadzone.org :: Svakodnevnica :: Teflon da li je i koliko otrovan?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 14126 | Odgovora: 34 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Goran Mijailovic

Član broj: 12684
Poruke: 6877



+429 Profil

icon Teflon da li je i koliko otrovan?01.11.2014. u 16:58 - pre 64 meseci
Teflon da li je i koliko otrovan?

Da li je upotreba aparata za spremanje i pečenje hleba, tzv. mini pekare opasna po zdravlje, obzirom da je posuda premazana slojem teflona?
Znam da postoji tema od pre osam godina http://www.elitesecurity.org/t164346, ali se nadam da je se došlo do novih saznanja te da se tehnologija poboljšala u međuvremenu.
 
Odgovor na temu

jovajovic100

Član broj: 325194
Poruke: 118



+2106 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?01.11.2014. u 19:20 - pre 64 meseci


While PTFE is stable and nontoxic at lower temperatures, it begins to deteriorate after the temperature of cookware reaches about 260 °C (500 °F), and decomposes above 350 °C (662 °F).[citation needed] These degradation by-products can be lethal to birds, and can cause flu-like symptoms in humans.[citation needed] In May, 2003, the environmental research and advocacy organization Environmental Working Group filed a 14-page brief with the U.S. Consumer Product Safety Commission petitioning for a rule requiring that cookware and heated appliances bearing non-stick coatings carry a label warning of hazards to people and to birds.

Meat is usually fried between 204 and 232 °C (399 and 450 °F), and most oils start to smoke before a temperature of 260 °C (500 °F) is reached, but there are at least two cooking oils (refined safflower oil and avocado oil) that have a higher smoke point than 260 °C (500 °F). Empty cookware can also exceed this temperature when heated.


Prevod auto: Dok je PTFE stabilan i netoksični na nižim temperaturama, ona počinje da se pogoršava nakon temperatura dostiže posuđa oko 260 ° C (500 ° F), i razgrađuje iznad 350 ° C (662 ° F). [Uredi] razgradnje pojedinačnom proizvodi mogu biti pogubni ptice, a može da izazove simptome slične gripu kod ljudi. [uredi] U maju 2003. godine, istraživanje životne sredine i zastupanje organizacija Radna grupa za zaštitu životne podneo 14 stranica podnesak sa SAD Komisija sigurnost potrošača peticije zapravilo zahteva da posuda i sa grejanjem aparati nose nelepljive premazi nose oznaku upozorenja na opasnosti za ljude i ptice.

Meso se obično pržena između 204 i 232 ° C (399 i 450 ° C), a većina ulja počne da puši pre temperaturi od 260 ° C (500 ° F) je postignut, ali postoje najmanje dva ulja za kuvanje (oplemenjena šafranike ulje i ulje avokada) koji imaju veću tačka dimljenja od 260 ° C (500 ° F). Prazan posuđe može preći ovu temperaturu kada se zagreva.



Po svemu sudeći nije baš previše sladak za posuđe za ishranu.
Nikako ne sme da se greje posuđe bez ulja ili vode.
 
Odgovor na temu

Goran Mijailovic

Član broj: 12684
Poruke: 6877



+429 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 10:59 - pre 64 meseci
Citat:
jovajovic100:


While PTFE is stable and nontoxic at lower temperatures, it begins to deteriorate after the temperature of cookware reaches about 260 °C (500 °F), and decomposes above 350 °C (662 °F).[citation needed] These degradation by-products can be lethal to birds, and can cause flu-like symptoms in humans.[citation needed] In May, 2003, the environmental research and advocacy organization Environmental Working Group filed a 14-page brief with the U.S. Consumer Product Safety Commission petitioning for a rule requiring that cookware and heated appliances bearing non-stick coatings carry a label warning of hazards to people and to birds.

Meat is usually fried between 204 and 232 °C (399 and 450 °F), and most oils start to smoke before a temperature of 260 °C (500 °F) is reached, but there are at least two cooking oils (refined safflower oil and avocado oil) that have a higher smoke point than 260 °C (500 °F). Empty cookware can also exceed this temperature when heated.


Prevod auto: Dok je PTFE stabilan i netoksični na nižim temperaturama, ona počinje da se pogoršava nakon temperatura dostiže posuđa oko 260 ° C (500 ° F), i razgrađuje iznad 350 ° C (662 ° F). [Uredi] razgradnje pojedinačnom proizvodi mogu biti pogubni ptice, a može da izazove simptome slične gripu kod ljudi. [uredi] U maju 2003. godine, istraživanje životne sredine i zastupanje organizacija Radna grupa za zaštitu životne podneo 14 stranica podnesak sa SAD Komisija sigurnost potrošača peticije zapravilo zahteva da posuda i sa grejanjem aparati nose nelepljive premazi nose oznaku upozorenja na opasnosti za ljude i ptice.

Meso se obično pržena između 204 i 232 ° C (399 i 450 ° C), a većina ulja počne da puši pre temperaturi od 260 ° C (500 ° F) je postignut, ali postoje najmanje dva ulja za kuvanje (oplemenjena šafranike ulje i ulje avokada) koji imaju veću tačka dimljenja od 260 ° C (500 ° F). Prazan posuđe može preći ovu temperaturu kada se zagreva.



Po svemu sudeći nije baš previše sladak za posuđe za ishranu.
Nikako ne sme da se greje posuđe bez ulja ili vode.


Hvala na citatu i doprinosu diskusiji.
 
Odgovor na temu

jovajovic100

Član broj: 325194
Poruke: 118



+2106 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 16:58 - pre 64 meseci
Citat:
Sceka:
Citat:
Goran Mijailovic: Hvala na citatu i doprinosu diskusiji.

Sa zakljuckom, parafraziram, "ma mora da ima tu nesto..."?! :)))


Druže, koji je problem u tome što sam skinuo čoveku i postavio odgovor ? Još čovek kaže hvala!

A gde sam ja spomenuo treće oko ili rekao da tu nešto ima ?

A ti probaj da glanc nov teflonski tiganj metneš na ringlu bez ulja i dobro ugreješ. Sedi pored njega pa nam napiši kako je lepo mirisao
i kako se lepo skida teflon posle toga što izgori. I reci da je zdrav onda.

Teflonski tiganji su izmišljeni za uzimanje love od lenjih domaćica i golo su .....!
 
Odgovor na temu

Otto23

Član broj: 300024
Poruke: 4



+2027 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 17:37 - pre 64 meseci
@jovajovic100

Ja sam o tome dosta citao pre par godina, i sve je to tacno (ima brdo podataka na netu). Za teflon mora da se vodi racuna da se posuda ne pregreje, kao i da nema fizicka ostecenja (tu gde je zagreban, te materije kojima je teflon zalepljen za metal ispod, i koje su jako stetne, dopiru u hranu - cak i ako se postuje propisana temperatura). I pored svega toga, preporucuju menjanje na godinu dana, a to, u vecini slucajeva, gotovo niko ne postuje. Moja keva npr. koristi isti teflonski tiganj za jaja ~10 godina, sav ostecen itd... horor - tako da sam morao da joj sve to izbacim iz kuce, i kupim stanless steel.

Ja sam isto presao totalno na nerdjajuci celik (aluminijum isto nije dobar, kao ni aluminijumska folija, niti gvozdje - sve ispusta primese u hranu). Ono sto se zalepi na celicnu posudu, ako se uopste zalepi, se lako skida sa onom metalnom mrezicom za pranje posudja... dakle nikakav problem. A sama posuda je bukvalno neunistaiva, nema sta na njoj da propadne (i otpadne :)), jer sve zavareno i od nerdjajuceg celika. Nista vishe me ne intereusje, ni keramika, ni teflon, nista :)

Problem je sto ljudi jednostavno nisu obavesteni o potencijalnim zdravstvenim rizicima, i samim tim ne postuju pravila za koriscenje teflosnkih posuda i sl. posudja.
IMHO, zato je najlakse i najbezbednije kupiti nerdjajuci celik, i nema greske (najmanji rizik) :)
 
Odgovor na temu

Odin D.
Mlađi referent za automatizaciju
samoupravljanja

Član broj: 37292
Poruke: 2549



+8366 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 19:13 - pre 64 meseci
Prije nekoliko godina sam čitao neki članak u kome je pisalo da je još ranije od toga nekoliko godina u nekim zemljama zapada (US sigurno, i ako se dobro sjećam još neke evropske zemlje) donesena neka odluka da se postepeno, do nekog vremena u budućnosti (2015-te, 2016-te...) u potpunosti obustavi proizvodnja teflonskog posuđa i smanji ili u potpunosti eliminiše emisija nekih materija koje se koriste za pravljenje teflona.
Navodno, momentalna zabrana u tom trenutku bi bila veliki udarac za tu industriju, pa su im ostavili kao nešto vremena da se snađu.

Čini mi se da je članak bio na Wikipedia, ali sad ne mogu da ga nađem više, tako da ne znam šta je u međuvremenu od svega toga ispalo.

U svakom slučaju, alternative postoje, a moja je "cast iron seasoned with oil" (posuđe od livenog gvožđa).
Od ringle do rerne sva jela se peku, prže, krčkaju u tome, osim nekoliko stainless šerpi koje služe za supe, čaj, mlijeko...

Što se tiče termalnih osobina, po mom iskustvu masivno posuđe od livenog gvožđa daleko prevazilazi bilo koje drugo posuđe, a što se
tiče tog non-stick fazona, nikad mi se ništa ne lijepi za taj zaštiti sloj koji se dobija pečenjem ulja, sve klizi sasvim lako,
a nikad još nisam morao upotrebljavati žicu (ni onu plastičnu) za pranje bilo čega od tog posuđa, mlaz vode sve spere,
ostane samo masnoća koju se može prebrisati papirom, čak ni deterdžent ne treba.
Ne mogu baš da uporedim sa teflonom, jer ima xx godina kako sam poslednji put posjedovao neki teflonski tiganj, pa
se ne sjećam baš najbolje.

Ne znam da li se taj fazon sa pečenjem ulja može upotrebiti i na stainless steel posuđu (ne vidim što ne bi moglo?),
pa da se na taj način od njega napravi "prirodni" non stick, kao alternativa za teflon.

(Ko ne zna o čemu se radi, u pitanju je premazivanje gvozdenog posuđa tankim slojem običnog kuhinjskog ulja, a onda se to sat-dva
peče u rerni na oko 180-200 stepeni, nakon čega se na posuđu dobije tamni, izuzetno čvrst i otporan sloj nečega, koji sa jedne strane
sprečava kontakt hrane sa gvožđem i oksidaciju gvožđa, a sa druge strane je prirodni non-stick.
Ako je potrebno, procedura se može ponoviti još koji put da bi taj sloj bio jači/deblji...
To sam poslednji put uradio prije oko godinu i po na jednom tignju koji se od tada skoro svakodnevno upotrebljava, i po više puta dnevno,
i evo i danas izgleda kao nov.
Inače, takvo posuđe bez problema može trajati 100-200 godina, ako ne i više.

Ponešto o tome može se pročitati/pogledati npr. ovdje:

lodgemfg.com

).


 
Odgovor na temu

Goran Mijailovic

Član broj: 12684
Poruke: 6877



+429 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 19:58 - pre 64 meseci
Mene u konkretnom slučaju zanima upotreba teflonskih posuda u mini pekarama, koliko sam video na netu, u low budget segmentu su sve od tog non stick materijala, tj. teflon je premazan preko lima. Cenim da je liveno gvožđe ekstra izbor ali ne prave mini pekare sa takvim posudama.
 
Odgovor na temu

Goran Mijailovic

Član broj: 12684
Poruke: 6877



+429 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 20:00 - pre 64 meseci
Citat:
jovajovic100:
Citat:
Sceka:
Citat:
Goran Mijailovic: Hvala na citatu i doprinosu diskusiji.

Sa zakljuckom, parafraziram, "ma mora da ima tu nesto..."?! ))


Druže, koji je problem u tome što sam skinuo čoveku i postavio odgovor ? Još čovek kaže hvala!

A gde sam ja spomenuo treće oko ili rekao da tu nešto ima ?

A ti probaj da glanc nov teflonski tiganj metneš na ringlu bez ulja i dobro ugreješ. Sedi pored njega pa nam napiši kako je lepo mirisao
i kako se lepo skida teflon posle toga što izgori. I reci da je zdrav onda.

Teflonski tiganji su izmišljeni za uzimanje love od lenjih domaćica i golo su .....!


Pa naravno da Ti kažem hvala, jer si se potrudio da pronađeš tekst na engleskom i prevedeš, abitno je u ovom slučaju da li ja umem da nađem isto ili ne. Po nekim članovima ovde da im ne pominjem ime, ne bi ni forumi trebali da postoje jer sve ima na wikipediji
 
Odgovor na temu

whitie2004

Član broj: 19966
Poruke: 1317
*.dynamic.sbb.rs.



+186 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 20:29 - pre 64 meseci
Citat:
alternative postoje, a moja je "cast iron seasoned with oil"

Ubaci u gugletu termine ulje i kancerogeno - dobices dovoljan broj referenci na srpskom, ne treba translejt. Opasno je na manjoj temperaturi, lakse se pali, postaje opasno ako se vise puta upotrebi, zapravo je dovoljno i da malo ubajati ... Ako cvikas od toga nema ti ni rostilja, samo sirovo meso sa malo opaljenim stranama kao sto Ameri vole. Pu, pu, daleko bilo.

I, da, alternative postoje i imas ih na savremenim tiganjima ! Svasta mi zovemo teflonski tiganj. U praksi je to malo komplikovanija prica.
 
Odgovor na temu

Goran Mijailovic

Član broj: 12684
Poruke: 6877



+429 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 20:52 - pre 64 meseci
Mali offtopic, za one koji ne znaju šta je mini pekara, neka pogledaju ovaj snimak. Posuda koju ovaj lik ubaci u aparat je ona u kojoj se pravi hleb i kasnije peče a koja je prekrivena slojem teflona.

 
Odgovor na temu

jovajovic100

Član broj: 325194
Poruke: 118



+2106 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 21:26 - pre 64 meseci
Goran Mijailovic

Ja razmišljam da kupim mini pekaru. I znam da su teflonizirane. Mislim da čovek ne može da uvek pobegne od svega. Najzdravije bi bilo otići u neku planinčinu,
ozidati peć i peći lebac od brašna koje sam prizvodiš. A to je malo teže. Treba smanjiti rizike koje možeš, a od onoga arhitekte odozgo niko nije pobegao.
 
Odgovor na temu

Sceka
Zoran Scekic
Recording Engineer, Producer
Studio Neverne Bebe
Beograd

Član broj: 94496
Poruke: 2257
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: www.linkedin.com/in/sceka


+4497 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 21:35 - pre 64 meseci
Citat:
Nebojsa Milanovic:... uprkos Šćekinim baljezganjima,....

Ti kao moderator moras da sankcionises ovakve stvari. Prvo jer su vredjanje clanova, pa onda vredjanje clanova od strane moderatora! Znaci, nekoliko puta krsis osnovno pravilo ES-a!

BTW, a gde sam ja napisao da teflon nije stetan? Znaci, lazes i inputiras, nabedjujes i ostalo sto radis - sve van pravila i podlozno sankcionisanju, koje za tebe ne vazi (to svi znaju) i to koristis na veoma primitivan nacin.

Ne moras se truditi da odgovaras na ovaj post, ignorisem te po pitanju price sa tobom bilo koje vrste. A i inace se odjavljujem sa ove teme, skroz.


Pozdrav!
"Grand Magus and Supreme Wizard of professional
audio applications in the known universe and beyond"
E-Mail: [email protected]
Home Page: http://www.linkedin.com/in/sceka

:) "Nije ti palo na pamet da nekom inteligentnijem postu daš lajk?" (By Nebojsa)

Pravi biser: „Sada sumnjam da bih ucestvovao u poboljsavanju Nebojsinog foruma.”
 
Odgovor na temu

branko tod

branko tod
Član broj: 325192
Poruke: 3188



+9274 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 21:40 - pre 64 meseci
Nebojsa Milanovic
Pančevo

Zamolio sam te da daš doprinos temi : ww.elitemadzone.org/t479823-2#3499438
 
Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
Član broj: 16
Poruke: 7375
*.dynamic.sbb.rs.



+1156 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 22:37 - pre 64 meseci
Nakon legendarnog "testa" auta koga u životu nije video "ali ga je vozio 8 dana", Šćeka u diskusije uvodi i nove elemente:

Siguran sam da ni najstariji članovi ES-a ne pamte da neko u jednoj temi, na istoj strani, izjavi ovo:

Citat:
Sceka:
Pa ocigledno da nije otrovan - niko se iz te teme od 2006-e nije javio da je oboleo ili umro.

...a samo par postova niže, ovo:

Citat:
Sceka:
BTW, a gde sam ja napisao da teflon nije stetan?

Znaci, lazes i inputiras, nabedjujes..

Verujem da je sve to mnogima smešno, ali ES je umoran od sličnih nebuloza i krajnje je vreme da se sa tim prekine ili da se makar podvede u podnošljivije okvire.
 
Odgovor na temu

Odin D.
Mlađi referent za automatizaciju
samoupravljanja

Član broj: 37292
Poruke: 2549



+8366 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 22:49 - pre 64 meseci
Citat:
whitie2004:
Citat:
alternative postoje, a moja je "cast iron seasoned with oil"

Ubaci u gugletu termine ulje i kancerogeno - dobices dovoljan broj referenci na srpskom, ne treba translejt. Opasno je na manjoj temperaturi, lakse se pali, postaje opasno ako se vise puta upotrebi, zapravo je dovoljno i da malo ubajati ...

Otprilike ništa od toga nema veze sa "cast iron seasoning" procedorum. Čini mi se da nisi pogledao o čemu se radi: polimerizacijom ulja
se stvara određeni zaštitni sloj na metalu. To niko ne konzumira ni prije ni u toku, a ni poslije procesa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Seasoning_%28cookware%29

Takvo posuđe se upotrebljavalo vijekovima unazad, jer dok industrija nije počela da pravi stainless i emajlirano posuđe drugog nije ni bilo (ne računam bakar i sl.), a i dan danas je u širokoj upotrebi u boljim restoranima i kuhinjama, i neizbježno u istočnjačkoj kuhinji - svaki kineski wok je obrađen na taj način ("The blacker the wok the better the cook" - kaže stara kineska poslovica :)

Kad kupiš novi wok on je boje čistog gvožđa, ali kad gledaš kineske kuvare - kod njih je crn. To je upravo zbog toga što je "seasoned with oil".

Kod "klasičnog" modernog posuđa, ono sa upotrebom propada i stari, čak i stainless steel počinje da se grebe i postaje sve ljepljiviji, dok kod ovoga postaje sve bolje što ga više i duže koristiš.

E sad, malo šta od ovoga ima veze sa mini pekarom za hljeb, ali - možda teoretski - bi bilo moguće uzeti neki preparat za skidanje farbi i raznih premaza i skinuti teflonski sloj sa orginalnih posuda, ili ošmirglati teflon, ili ga možda eliminisati zagrijavanjem posuda na 480 °C do 550 °C, temperatura za koju kažu da ga uništava, i onda gore pomenutom procedurom nanijeti ovaj "prirodni" non-stick sloj od polimerizovanog ulja.
A da li se isplati tolika gnjavaža oko svega toga - nemam pojma.
 
Odgovor na temu

branko tod

branko tod
Član broj: 325192
Poruke: 3188



+9274 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 22:57 - pre 64 meseci


Ovo je zdravo posuđe !
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12612



+4575 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 23:28 - pre 64 meseci
Nebojsa, ES je umoran i od tvog offtopicarenja i verbalnog napadanja ljudi na forumu pa opet nista.
 
Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

Nebojsa Milanovic
SuperModerator
Član broj: 16
Poruke: 7375
*.dynamic.sbb.rs.



+1156 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?02.11.2014. u 23:40 - pre 64 meseci
Vrhunska je ironija je da ti bilo kome prigovaraš za oftopičarenje. A i to "oftopičarenje" je samo ko zna koja po redu opomena onima koje ti hraniš da ne lupetaju i da ne ruše kvalitetne teme na ES-u.

Dakle, umesto da vodiš, hraniš i pujdaš trolove na ES-u, bolje bi bilo da najpre ti prekineš sa takvim ponašanjem, a onda i da njih usmeriš da konstruktivno učestvuju u diskusijama.

Da budem sasvim precizan da se neko ne oseti prozvanim bez potrebe, bukvalno samo ta grupa oko tebe je ostala sa takvim ponašanjem, i kada bi i oni (zajedno s tobom) počeli konstruktivno da pišu i da više ne ruše diskusije, ES bi bio značajno kvalitetniji.
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12612



+4575 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?03.11.2014. u 00:04 - pre 64 meseci
Ja dok sam bio konstruktivan bio sam pravljen budalom. Sad sam konstruktivan kad mi se hoce, a zezam se kad mi se to hoce. A najveca je zabava tvoja zabluda da ja imam kao neku bandu ovde na ES-u :)
 
Odgovor na temu

whitie2004

Član broj: 19966
Poruke: 1317
*.dynamic.sbb.rs.



+186 Profil

icon Re: Teflon da li je i koliko otrovan?03.11.2014. u 11:29 - pre 64 meseci
Citat:
polimerizacijom ulja se stvara određeni zaštitni sloj na metalu. To niko ne konzumira ni prije ni u toku, a ni poslije procesa.


A normalno da se konzumira. Nisi procitao ovaj tvoj link! Kisela hrana, paradajz npr. ili nedaj boze da operes taj tiganj sa nekim deterdzentom, lako rastvara taj sloj i sve to stize u hranu. Sto me ne sprecava da svakodnevno koristim ove Brankove cupove. Normalno, prvo da se 'opale' sa mast ...

Za Gorana (ako ga nisu oterali ovi sa temom ciji je duzi ...):
Prica o teflonu, PVCu isl. je prastara. Svetska zdravstvena organizacija je o tome vec rekla svoje i zato ti mozes to posudje kupiti u samoposluzi, dok ti na kutiji cigara kazu da ces dobiti dete sa 3 oka. Teflon je opasan samo za radnike u fabrici. U kuci ces tesko dobiti tih 400 stepeni na kojima on tek pocinje da se ljusti. U medjuvremenu (na manjim temperaturama) je vec izgorelo to testo, ulje je izazvalo pozar a vatrogasci sa maskama te izbacuju iz stana zbog mnogo konkretnijih i opasnijih gasova. Ali nista od toga nije izvodljivo. Grejac nema dovoljnu snagu, termostat ce iskljuciti a ako on nije ispravan pregoreva termicki osiguras koji je garant ispravan. Za dobar leb, posebno za pice, potrebne su te visoke temperature ali tu se prica o mermeru, kamenu, zidanim furunama ... I obavezno bez aditiva - tu su tek otrovi!
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Svakodnevnica :: Teflon da li je i koliko otrovan?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 14126 | Odgovora: 34 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.