Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako kuhati hranu?

elitemadzone.org :: MadZone :: Kako kuhati hranu?

Strane: 1 2 3 4

[ Pregleda: 8805 | Odgovora: 78 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

R A V E N
Satanic War Master

R A V E N
Član broj: 36142
Poruke: 1623
*.PPPoE-3352.sa.bih.net.ba.

Sajt: https://plato.stanford.ed..


+98 Profil

icon Kako kuhati hranu?13.06.2016. u 01:14 - pre 37 meseci
Ozbiljno pitanje.

Je li bolje potopiti hranu (piletinu, makarone, krompir...) u hladnu vodu, pa čekati da prokuha, jer kad se stave u ključalu vodu, trenutno se formira korica, pa se unutrašnjost teže skuha?
 
Odgovor na temu

gilopile
Dragan Jovanovic

Član broj: 173855
Poruke: 8742
*.sbb.rs.



+1937 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?13.06.2016. u 01:29 - pre 37 meseci
Samo znam da kokos, kad se kuva supa, ide u hladnu vodu zajedno i svo korenasto povrce. Sve se strpa u hladnu vodu i tek onda na vatru.

Sto se krompira tice, isto u hladnu vodu. Za makatone i generalno, testenina, ide u kljucalu vodu, jer bi se u protivnom sve slepilo.

Nego, sta se to lepo kuha u ove sitne sate? :) Ogladnila tiba, a?
(c) 1982 sinclair research ltd
 
Odgovor na temu

Darko Nedeljković
Darko Nedeljković
Haps

Član broj: 191820
Poruke: 1242
*.3gnet.mts.telekom.rs.



+1715 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?13.06.2016. u 08:01 - pre 37 meseci
Postoje dve vrste namirnica:
1) zivotinje - sto sporija promena temperature to bolje,
2) biljke - sto brza promena temperature to bolje

Znaci, zivotinju stavis u vodu sobne temperature, pa polako, sporet na dvojku, ako je zamrznuta prvo sto postepenije odmrznes. Biljku stavis u kljucalu vodu, ako je zamrznuta takodje. Tako sacuvas maksimum nutritivnih vrednosti.
E, sad, ako hoces sve u jednu vodu, a zna se koliko se dugo sta kuva, onda zanemaris gore navedena pravila termicke obrade, pa ono sto se sporije kuva stavis na pocetku, a ono sto brze potom, kako bi sve bilo gotovo u isto vremei sacuvalo makar nesto nutritivne vrednosti.
Treci nacin, u danasnje vreme ljudi vise vode brigu o tome sta sipaju u auto i kakvu hranu im jede kucni ljubimac, nego kakva je nutritivna vrednost onoga sto sami jedu. Tako, sto bi i ti bio drugaciji, ostavi ta pravila vrhunskim kuvarima, a ti radi onako kako radi 99% ljudi - skuvaj to kako god ti je najlakse, narokaj one mesavine samlevenog povrca i hemikalija za pojacavanje ukusa i dobices nesto prilicno ukusno bez obzira sto je je po nutritivnoj vrednosti slicno pomijama.
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 7617
89.216.32.*



+9225 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?13.06.2016. u 09:11 - pre 37 meseci
Ja verujem da treba poštovati tradiciju, podneblje, pretke ...

Dakle, ako si rođen na ovoj zemlji, onda tvom organizmu najviše trebaju i odgovaraju biljke sa ovog podneblja (dakle, ništa papaja i mango) i to pripremljene onako kako se priprema vekovima, a znanje prenosi sa kolena na koleno.

Dakle, neznamja, ali znam da su i babe, i majka a sad i žena kuvale supu / čorbu tako što sve sastojke stave u lonac u hladnu vodu - pa na šporet. I ako se stavi dovoljno piletine, onda supa bude onako žućkastno masna i neprejebivo ukusna

Naravno, kad se zavijaju sarmice, onda mora mleveno meso prvo da se proprži, pa tek onda ide ponovo u šerpu. Kobaje staviš u suljpa tek pri kraju, jer pasulju treba dobrih dva sata da se skuva. Mislim, ima tu nekih pravila, ali ne bogomdanih, već čista logika. Jeste i makarone su izuzetak jerbo će da se slepe međusobno ako ih staviš u hladnu vodu.


Odgovor na pitanje: eventualno stvorena korica (na kojem to povrću ?) u vrućoj vodi ne može da utiče na ukupno vreme potrebno da se povrće kompletno skuva.
Pametni ljudi su uvek puni sumnji. Samo su budale uvek savršeno sigurne.
 
Odgovor na temu

Darko Nedeljković
Darko Nedeljković
Haps

Član broj: 191820
Poruke: 1242
*.3gnet.mts.telekom.rs.



+1715 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?13.06.2016. u 11:14 - pre 37 meseci
Kao i u svim oblastima ljudskog delovanja, tako bi i ishranu trebalo prilagoditi rezultatima naucnih istrazivanja, sto nije bas lako kada je suprostavljeno tome sto Java kaze - tako su kuvale baba, majka i zena, a ako se primeni rekurzija, tako je kuvala i babine babe baba. Pre svega treba imati na umu da su nasi preci bili takoreci fizicki radnici, koji su bez problema mogli da sagore 10.000 kalorija i bio im je problem gde da nadju toliko, a ne sta ce posle sa njima. Tako je moj deda, koji je bio prilicno krupan i snazan fizicki radnik, svojevremeno jeo 4-5 porcija po obroku i na taj nacin bi mu se nakupilo dovoljno nutritijenata za dnevne potrebe, a ja jedem jedva jednu porciju i ako jedem isto sto i on, onda unesem 20% nutritivnih dnevnih potreba nekih retkih elemenata. Sve to ako zanemarimo cinjenicu da je on jeo prirodnu hranu, pune nutritivne vrednosti, a ja uglavnom oni visestruko tretiranu hemikalijama, koja neke vazne elemente uopste i ne sadrzi. Ali, nauka je nauka, a navika je navika. Nauka jasno kaze da se krompir ne kombinuje sa mesom, ali ajd ti sad iznesi pred goste krompir pa da vidis kako ce cudno da te gledaju pitajuci se gde je meso.
 
Odgovor na temu

dusanboss

Član broj: 329401
Poruke: 467
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+518 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?13.06.2016. u 12:03 - pre 37 meseci
Sve zavisi šta kuvaš i koji efekat želiš da postigneš. Eto Gile ti je lepo objasnio na primeru supe. Pošto je kod kuvanja supe cilj da se sokovi što više iscede iz kokoške i povrća onda sce ide u hladnu vodu pa se postepeno zagreva. Ako kuhaš jelo gde ti je cilj da sokovi ostanu u mesu onda ga kratko termički obradiš na visokoj temperaturi kako bi se napravila korica, a zatim ga spremaš na umerenoj.

Citat:
Nauka jasno kaze da se krompir ne kombinuje sa mesom

Zašto? Ja baš mnogo kombinujem ove dve namernice (kao i većina ljudi sa ovih prostora). Šta ne valja kod te kombinacije? Neverujem da ću bitno promeniti jelovnik, ali možda ga malo modifikujem ukoliko je razlog dobar.
 
Odgovor na temu

pajapop
Beograd

Član broj: 183139
Poruke: 1714
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+613 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?13.06.2016. u 16:04 - pre 37 meseci
Citat:
dusanboss: "...ali možda ga malo modifikujem ukoliko je razlog dobar."


El`je prijem u legiju dovoljno dobar razlog?
 
Odgovor na temu

kaćunčica

Član broj: 271602
Poruke: 31
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2300 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?13.06.2016. u 21:31 - pre 37 meseci
Citat:
dusanboss:

Zašto? Ja baš mnogo kombinujem ove dve namernice (kao i većina ljudi sa ovih prostora). Šta ne valja kod te kombinacije? Neverujem da ću bitno promeniti jelovnik, ali možda ga malo modifikujem ukoliko je razlog dobar.


Navodno, za varenje proteina i ugljenih hidrata luče se različiti enzimi, pa njihovo istovremeno konzumiranje opterećuje organizam i usporava metabolizam. Pristalice hrono ishrane tvrde i više od toga: da postoje periodi u toku dana kada se luče određeni hormoni i enzimi i da se treba hraniti u skladu s tim. Oni tu kombinaciju ugljenih hidrata i proteina dozvoljavaju samo za doručak, preporučuju 4-5 sati razmaka između obroka, voće samo popodne i to u odvojenom obroku... ... Sve u svemu, naše omiljene kombinacije meso+ hleb/krompir/pirinač/testenina se nikako ne preporučuju.

Kako god okreneš, čim se pozabaviš zdravim načinima ishrane, shvatiš da je sve što je lepo nezdravo. Blago onom ko može na hranu da gleda kao na uzimanje (kvalitetnog) goriva! Meni je to kao seks radi produženja vrste.
"Ne teče reka, nego voda. Kao što ne prolazi vrijeme, nego mi"
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 15875
*.ip.telfort.nl.



+6398 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?13.06.2016. u 22:32 - pre 37 meseci
Citat:
Java Beograd
Ja verujem da treba poštovati tradiciju, podneblje, pretke ...


A do kojih predaka i tradicije treba ici? Izbaciti frizider, rernu i bilo sta sto nije "sezonsko" iii ici i dalje i bataliti i rezultate stocarstva i zemljoradnje i jesti u duhu tradicije lovaca sakupljaca...
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

superbaka

Član broj: 5290
Poruke: 2924



+1298 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?13.06.2016. u 23:39 - pre 37 meseci
Citat:
Navodno, za varenje proteina i ugljenih hidrata luče se različiti enzimi, pa njihovo istovremeno konzumiranje opterećuje organizam i usporava metabolizam.



nakon konzumiranja hrane dolazi do preraspodele krvi u organizmu, tj. krv se u vecoj kolicini gomila u crevima kako bi se efikasnije vrsila resorpcija... posledica toga je slabija perfuzija kiseonika u mozgu i usled toga se javlja subjektivan osecaj pospanosti, koji se pogresno tumaci kao usporavanje metabolizma... drugo, gotovo da nema hrane koja ne sadrzi i proteine i ugljene hidrate tako da nema govora da se oni ne luce istovremeno... uz to, ako bismo i prihvatili stav da istovremeno lucenje vise enzima opterecuje organizam, na osnovu cega bismo izveli zakljucak da to dovodi do usporavanja metabolizma? :)
 
Odgovor na temu

dusanboss

Član broj: 329401
Poruke: 467
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+518 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?13.06.2016. u 23:42 - pre 37 meseci
Citat:
pajapop:
Citat:
dusanboss: "...ali možda ga malo modifikujem ukoliko je razlog dobar."


El`je prijem u legiju dovoljno dobar razlog?


I suviše dobar, samo ne verujem da je to uslov za primanje. Mada bi mi dobro došlo da skinem minimum 5 kg ako planiram da prodjem testove. To ću uspeti sa sadašnjom ishranom i povećanom fizičkom aktivnošću. Plus dobro bi mi došlo malo da korigujem i ishranu. Nezdravo se hranim. I pivo da smanjim. Nisam ni znao koliko kalorija ima u 5 velika piva. Preko 1000. To je bre mnogo ! A jedan čas uneseš u sebe
 
Odgovor na temu

DaliborP

Član broj: 113174
Poruke: 1163



+3251 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 09:53 - pre 37 meseci
Citat:
kaćunčica:Sve u svemu, naše omiljene kombinacije meso+ hleb/krompir/pirinač/testenina se nikako ne preporučuju.

Prezderavanje je uvek jedini problem kod ishrane, kombinacija ugljenih hidrata i proteina cisto sumnjam...sto kaze superbaka skoro svaka hrana sadrzi i jedno i drugo.
 
Odgovor na temu

bananaphone
Amsterdam

Član broj: 326748
Poruke: 257



+1106 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 10:48 - pre 37 meseci
Citat:
R A V E N:
Ozbiljno pitanje. :D

Je li bolje potopiti hranu (piletinu, makarone, krompir...) u hladnu vodu, pa čekati da prokuha, jer kad se stave u ključalu vodu, trenutno se formira korica, pa se unutrašnjost teže skuha?


Mirzo - pravac http://www.coolinarika.com/ pa skuhaj nesto. Posle 6 meseci u kuhinji sve ce ti biti jasno :)))).

Ako krenes samo od mesa - postoji 100 vrsta mesa, a opet tih 100 vrsta moze da se priprema na 100 razlicitih nacina. Pa zavisi ako kombinujes razne namernice, kiselo/ljuto, zacine, zavisi kad stavljas meso itd.

Nesto se stavlja u hladnu vodu/rernu nesto u toplu, kad probas sve varjante izabraces ono sto tebi odgovara...

Najprostije pile sa krompirom, ako spremas u metalnom plehu ide u vrucu rernu, a ako po istom receptu stavljas sve sastojke u zemljanu posudu - ide u hladnu ;))))
 
Odgovor na temu

bananaphone
Amsterdam

Član broj: 326748
Poruke: 257



+1106 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 11:13 - pre 37 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
Java Beograd
Ja verujem da treba poštovati tradiciju, podneblje, pretke ...


A do kojih predaka i tradicije treba ici? Izbaciti frizider, rernu i bilo sta sto nije "sezonsko" iii ici i dalje i bataliti i rezultate stocarstva i zemljoradnje i jesti u duhu tradicije lovaca sakupljaca...


Vidi - mozes biti bukvalista, pa se vratiti i dalje u vreme australopiteka, ili ameba ;)

Tradicionalno su na nasem prostoru zastupljene neke namernice - odnosno stocarstvo, povrtlarstvo je okrenuto ka odredjenim vrstama koje su zastupljene i uspevaju kod nas. Prema tome citava ishrana je prilagodjena tradicionalno tim namernicama i treba jahati na tom talasu i dalje. Modifikacije su potrebne i pozeljne i desavaju se, ali u okviru dostupnosti namernica. Tradicionalno se meso dugo pece, dinsta i kuva, ali razlog za to je sto meso koje koristimo je podlozno bakterijskim oneciscenjima i tvrdo.

Recimo svinjetina je jako zastupljena u Srbiji, junetina - dosta manje, ali u poredjenju sa NL, svinjetina u Srbiji je zaista kvalitetna, dok je junetina losa. Ja pravim punjene paprike u NL sa junetinom, svinjetina mi jednostavno ne mirise lepo. Druga stvar - paprike u Srbiji u sezoni su dzaba, gadjamo se sa paprikama, pravimo zimnicu, pecemo ih i guramo u ajvar, sataras itd. Mene u NL kostaju vise paprike nego meso kad pravim punjene paprike http://www.ah.nl/producten/product/wi4117/ah-rode-paprika 0.89E kosta jedna, http://www.ah.nl/producten/pro...874/ah-biologisch-rode-paprika ili 1.69E bioloska :)))). Bioloska junetina - mlevena je http://www.ah.nl/producten/pro...920/ah-biologisch-rundergehakt 5E - 500g bioloske, ili 900g obicne.
Prema tome bazirati ishranu u NL na paprikama i svinjetini bi bilo jednostavno los izbor, kao sto bi bila glupost - bazirati ishranu u Srbiji na ribi i maslinama ;)
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 7617
89.216.32.*



+9225 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 11:39 - pre 37 meseci
Citat:
bananaphone: Vidi - mozes biti bukvalista, pa se vratiti i dalje u vreme australopiteka, ili ameba ;)
Mislio sam i ja da ovako nešto odgovorim, ali, kapiram, kad neko reši da banalnim poštaplicama obesmisli nečiji logičan post, onda će naći načina da obesmisli i odgovor.
Pametni ljudi su uvek puni sumnji. Samo su budale uvek savršeno sigurne.
 
Odgovor na temu

DaliborP

Član broj: 113174
Poruke: 1163



+3251 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 11:43 - pre 37 meseci
Citat:
bananaphone: Prema tome bazirati ishranu u NL na paprikama i svinjetini bi bilo jednostavno los izbor, kao sto bi bila glupost - bazirati ishranu u Srbiji na ribi i maslinama ;)

A sta da rade vegetarijanci, po toj tvojoj teoriji niko ne bi trebao da je ziv :)

Ne vidim zasto to ne bi bilo moguce dok god imas izvor namirnica. Limun i banane isto nisu sa naseg podneblja pa ih svi jedu, i cisto sumnjam da neko ima problem sa istim. Jedino sto ima smisla jesti hranu sa podneblja je sto postoji veca garancija da je hrana svezija i ne dolazi iz uvoza.
 
Odgovor na temu

bananaphone
Amsterdam

Član broj: 326748
Poruke: 257



+1106 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 12:30 - pre 37 meseci
Citat:
DaliborP: A sta da rade vegetarijanci, po toj tvojoj teoriji niko ne bi trebao da je ziv :)

Ne vidim zasto to ne bi bilo moguce dok god imas izvor namirnica. Limun i banane isto nisu sa naseg podneblja pa ih svi jedu, i cisto sumnjam da neko ima problem sa istim. Jedino sto ima smisla jesti hranu sa podneblja je sto postoji veca garancija da je hrana svezija i ne dolazi iz uvoza.



Mozda sam na pogresan nacin srocio, ili si ti mozda pogresno razumeo. Namernice koje imas u Srbiji, jako dobro idu sa receptima koje imas u Srbiji. Ako uzmes neke druge recepte i primenis ih na namernice iz Srbije, mozda neces dobiti dobre rezultate.
Banane su mozda iste u celom svetu, ali meso definitivno nije isto kod nas, u Holandiji ili u Juznoj Americi.
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4535



+705 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 13:26 - pre 37 meseci
namirnice, kaže se namirnice, sa I.
 
Odgovor na temu

bananaphone
Amsterdam

Član broj: 326748
Poruke: 257



+1106 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 13:44 - pre 37 meseci
Citat:
jablan: namirnice, kaže se namirnice, sa I.


Hvala, a neki komentar na temu ili diskusiju?
 
Odgovor na temu

Flo33
Slovenija

Član broj: 137113
Poruke: 721



+1550 Profil

icon Re: Kako kuhati hranu?14.06.2016. u 13:50 - pre 37 meseci
Citat:
superbaka:
Citat:
Navodno, za varenje proteina i ugljenih hidrata luče se različiti enzimi, pa njihovo istovremeno konzumiranje opterećuje organizam i usporava metabolizam.



nakon konzumiranja hrane dolazi do preraspodele krvi u organizmu, tj. krv se u vecoj kolicini gomila u crevima kako bi se efikasnije vrsila resorpcija... posledica toga je slabija perfuzija kiseonika u mozgu i usled toga se javlja subjektivan osecaj pospanosti, koji se pogresno tumaci kao usporavanje metabolizma... drugo, gotovo da nema hrane koja ne sadrzi i proteine i ugljene hidrate tako da nema govora da se oni ne luce istovremeno... uz to, ako bismo i prihvatili stav da istovremeno lucenje vise enzima opterecuje organizam, na osnovu cega bismo izveli zakljucak da to dovodi do usporavanja metabolizma? :)


Tacno tako. Jos niko nije dokazao da se proteini i uh ne mogu probaviti istoveremeno, ili da smetaju jedno drugom. Sve se svodi na misljenja. Onda se pasulj ne bi smeo upotrebljavati uopste. Misljenja sam da je ljudski organizam sasvim savrsen da probavi istovremeno i proteine i uh.

Osim u primerima izrazito sportske redukcione dijete, gde nije pitanje probave, nego funkcije hrane.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Kako kuhati hranu?

Strane: 1 2 3 4

[ Pregleda: 8805 | Odgovora: 78 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.