Evo da iznesem svoje iskustvo, sa Citroenom iz 2016:
Kupio sam auto "sa dva ključa", ali se ispostavilo da prodavac ipak nema drugi ključ. Jbg.
Ipak, ispao je fer, i dao mi telefon / adresu ključarske radionice, gde će mi uraditi ključ, o njegovom trošku.
Pozvao, otišao kod ključara.
Pošto je "drugi ključ", onda nije bajonet fazon, i nema daljinsko otključavanje, ali otključava bravu (fizički), i startuje motor. Savim dovoljno.
Majstor je prvo napravio duplikat metalnog dela ključa, "mača" - klasično na strugu za auto ključeve.
Onda je ušao u auto sa nekom napravom (verovatno za kloniranje) i uz to neophodan je ključ koji radi, tj. otključava i startuje.
Dao kontakt (ne sećam se da li je startovao) i (moje pretpostavke) aparatom je snimljena komunikacija ključa i kompjutera auta.
Ubacio transponder čip u tu napravu, kodirao ga.
Onda je sklopio mač i kućište, ubacio transponder, i poklopio kućište poklopcem sa Citroen znakom.

Original! (lik poneo punu kesicu poklopaca, svih mogućih brendova, po želji, mogao sam i original Merceds da dobijem)
Probao sam jednom, dvaput: otključao, startovao i to je to. Radi. Hvala lepo, molim lepo, doviđenja.
Nisam platio ništa, ali mislim (nisam siguran) da bi to trebalo da košta oko 4.000 din.
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji