Citat:
Java Beograd:
Cela planeta koristi gips ploče za zidove i šrafi šta god je potrebno. I to funkcioniše.
ziveo sam dosta dugo u zemlji napravljenoj od tog kartona, NISTA se ne srafi u gips i preporuka je da se oni puz srafovi ne koriste nikad ni za sta i da se srafi iskljucivo u drvo. oni koriste drvenu konstrukciju u koju se srafi karton bas zbog toga i iskljucivo se u te direke srafi sve sto treba da zakacis i gde god se planira ono slika obicna pravi se horizontalni dodatni direk u koji ces da srafis sliku jer srafovi za karton nisu u stanju ni obican ram da drze a kamoli nesto ozbiljnije ..
kod nas, na zalost, ne koriste se drveni direci vec se koristi ovo g***no od 0.0000001mm lima koji jedva drzi i ovaj karton a kamoli nesto ozbiljnije
Citat:
Java Beograd:
2. Sve ostalo, uključujući i TV 50" možeš u gips, bez ikakvih problema, koristeći, naravno, namenske tiple za GKP, posebne šrafove za GKP i slično. Ponuda je stvarno velika.
da bre, kako da ne ... ne bih sad da ti stavljam fotke najskupljih fisher puzeva kakve su rupetine ostavili u kartonu gde je 6 srafova u gipsu drzalo 3kg kapiju a svaki od njih navodno nosi 20kg, ram od ~20tak kg vredan par hiljada evra koji je nepopravljiv (sva sreca slika iz njega nije ostecena, ona je neprocenjiva) koji je bio zakacen za metalnu plocicu koja je bila stegnuta u karton sa 3 fishera sto prodju kroz gips pa se iza okrene poluga pod pravim uglom i drzi gips, navodno nosi 50kg svaki sraf ... hahaha .. nosi nosi ... samo u pola noci dange... pricao sa gipsarom, covek mi reko bukvalno "vidi matori, samo srafove direkt u profil, ako je bilo sta vazno, dugacke srafove pa u beton iza, gips ne nosi nista" ...
a ja sam fala .!. imao ovde prilike da isprobam svasta jer imam dosta gipsa u stanu i .. sve sto ima kod nas sam probao i nista ne radi posao kako treba .. mozda ima veze i kvalitet kartonskih ploca, ovde u stanu nisam gledao kada su montirali, kao po preporuci, zavalili su me ludilo, sve najgore/najjeftinije su mi uvalili...
e sad, cak i u varijanti da je u novom prostoru "najkvalitetniji karton" (a trebalo bi da jeste obzirom da su ruke otrovno skupe i da je bilo nebitno koji karton uzimamo u odnosu na ruke svi su dzaba), ne radi mi posao srafljenje u karton zato sto je meni ideja da te "drvene" povrsine koristim slicno kao peg-board, kad mi nesto zatreba, usrafim direkt gde mi zgodno, kad mi vise tu ne treba izvucem sraf .. kad ga izbusim previse, skinem, bacim, turim drugi ... to sa kartonom ne moze jer u jednom trenutku sa dosta rupa on krene da se raspada
Citat:
Java Beograd:
Ako si baš rešio, zašto onda medijapan? (MDF) Mislim da je on najskuplji.
to je actually ODLICNO PITANJE ... nemam pojma, valjda zato sto je meni taj mdf nekako "dobar materijal za rad" i sve zivo radim sa njim kada pravim nesto od drveta .. lako se obradjuje a gust je, mogu ga obradjujem i na cnc-u, ima tezinu nije ono papirno g... i znam kako se ponasa i sta od njega mogu da ocekujem i onda ne vidim dalje od nosa i automatski se vatam za mdf .. a realno si totalno u pravu OSB bi trebalo da je znacajno jeftiniji i ovaj moj preduzimac sigurno moze da ga nabavi jos jeftinije od mene oni to kupuju na tone za podascavanje krovova ...
mislim ovo je i jedan od razloga zasto ja napisem ovde kada jurim nesto jer se zaslepim originalnom idejom i ako me neko ne probudi .... zastranim .. mislim da je OSB def bolje resenje