dajte i meni malo bunika, pa da bacim i studije i citanje i sve sto sam radio do sada i da lepo krenem da se tripujem... potezanje fundamentalnih pitanja fizike i nauke uopste nije lose kao razbibriga i fin nacin da se utrosi slobodno vreme, ali to postaje lose, cak i pogubno kada pocne da se svodi na tripovanje okoline. znam masu ljudi koja transcedentira nad matematickim aparatom, nalazeci fundamentalne osnove tamo i gde ih nema. to se u narodu popularno naziva gubljenjem vremena.
tacno je da se nauka 'prevarila' mnogo puta do sada, ali ako malo bolje osmotrite prirodu tih prevara, primeticete da te 'prevare' nisu nista drugo do specijalni slucajevi opstijih teorija. ne bih ni da komentarisem perpetuum mobile, pogotovo posto ljudi zamisljaju isti na nivou makrosveta, a trenutno se istrazivanja vode na mnogo finijem i (uslovno receno) neshvatljivijem nivou. barem mislim da bi kvazinauka trebala da prati trend, posto je perpetuum mobile zaludjivanje vec prevazidjeno. zanimljivo je da svaki univerzitet na svetu primi poprilican broj 'dokaza' koji opovrgavaju prilicno jednostavnu einstein-ovu specijalnu teoriju relativnosti, i 99.99% dokaza se bazira na losem matematickom aparatu 'istrazivaca', kao i losem razumevanju pojma referentnog sistema. ne kazem da bi istrazivanje i razmisljanje trebalo da bude privilegija umisljenih velicina po institucijama, cak stavise, ali neko predznanje mora da postoji, zar ne?