Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

[vesti] Sukob Poršea i Folksvagena

elitemadzone.org :: AutoZone :: [vesti] Sukob Poršea i Folksvagena

[ Pregleda: 2011 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

StORM48

Član broj: 22809
Poruke: 7536



+401 Profil

icon [vesti] Sukob Poršea i Folksvagena26.09.2007. u 17:05 - pre 201 meseci
Citat:
Sukob Poršea i Folksvagena
nebojsa - 26. septembar 2007.


Neslaganje između nemačkog proizvođača luksuznih automobila „Poršea” i radnika „Folksvagena” (VW) se produbljuju zbog toga što predstavnici zaposlenih strahuju da bi mogli da izgube uticaj ako „Porše” bude „progutao” VW. Šef „Poršea” Vendelin Videking „ispalio je prvi hitac” početkom ovog meseca otkrivanjem plana o pruzimanuju VW, nemačkog auto-giganta u kome „Porše” već drži 31 odsto akcija. Pojačavajući tenziju, Vindeking je stavio do znanja da ako njegov plan urodi plodom više neće biti „svetih krava” u VW, gde zaposleni uživaju sve pogodnosti uslova rada zahvaljujući povoljnom kolektivnom ugovoru, prenela je agencija AFP.

Finansijski direktor „Poršea” Holger Harter prošlog vikenda obelodanio je u jednom intervjuu da njegova kompanija nema nameru da uključi predstvanika VW u odbor direktora ukoliko dođe do preuzimanja.

Njegov komentar naišao je na oštar odgovor uticajnog sindikata IG metal, kao i članova radničkog saveta „Folksvagena”.

Predsednik saveta Bernd Osterleh zatim je podigao tužbu s ciljem da blokira planirani spotrazum o učešću radnika koji bi stupio na snagu ako „Porše” uspe da poveća udeo u VW na više od 50 procenata.

Prema predloženom aranžmanu, radnici VW imali bi svega tri mesta u „Poršeovom” nadzornom odboru, jednako kao i zaposleni u „Poršeu”, ali manje od 10 koliko ih trenutno kontroliše „Folksvagen”.

Takav sastav je neprihvatljiv za Osterleha koji govori u ime 324.000 radnika VW. „Porše” ima svega 12.000 zaposlenih.

On je plan „Poršea” ocenio kao „šamar u lice” personalu VW i upozorio da se njime ozbiljno krše prava radnika i ugrožava proizvodnja.

Sindikat VW do sada je imao sporazum samo s jedinim akcionarom kompanije, vladom pokrajine Donje Saksonije koja je dužna da čuva i da brine o radnim mestima. Ako bi se prihvatio „Poršeov” predlog, sudbina zaposlenih zavisila bi isključivo od profitabilnosti.

Osterleh je izazvao negativna reagovanja i u pojedinim delovima zaposlenih u VW koji mu zameraju da se više bavi podelom vlasti, a manje pitanjima zaštite interesa zaposlenih.

Tužbu radnika VW prvi put će razmatrati sud u Štutgartu 24. oktobra, a Evropski sud pravde trebalo bi 23. oktobra da se izjasni povodom „Folksvagenovog zakona” koji sprečava svakog pojedinačnog akcionara da poseduje više od 20 procenta glasačkih prava u VW.

Ukoliko taj propis bude ukinut „Porše” će biti na dobrom putu da preuzme VW - najvećeg evropskog proizvođača vozila. (Tanjug)


IZVOR

Pozdrav
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: AutoZone :: [vesti] Sukob Poršea i Folksvagena

[ Pregleda: 2011 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.