Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Koliko je zdravo sedenje za kompjuterom?

elitemadzone.org :: TechZone :: Ergonomija :: Koliko je zdravo sedenje za kompjuterom?

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 51028 | Odgovora: 46 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

momsab
Momčilo
Beograd, R.Srbija

Član broj: 2804
Poruke: 3041
*.sbb.co.yu.

Jabber: pitati@PP
Sajt: www.momsab.com


+1 Profil

icon Re: Koliko je zdravo sedenje za kompjuterom?06.05.2005. u 17:36 - pre 230 meseci
U posebnoj temi Igor Šalindrija je postavio link: http://www.ergonomics.com.au/howtosit.htm . Objašnjenje, je kratko, jasno i slikovito.
Žena u krevetu i vino na stolu nikako ne smeju da čekaju. Jer, vino se greje a žena hladi.

-vinolog
 
Odgovor na temu

momsab
Momčilo
Beograd, R.Srbija

Član broj: 2804
Poruke: 3041
*.pat-pool.bgd.sbb.co.yu.

Jabber: pitati@PP
Sajt: www.momsab.com


+1 Profil

icon Re: Koliko je zdravo sedenje za kompjuterom?04.09.2005. u 15:02 - pre 226 meseci
gornji link je sada ovaj: http://www.ergonomics.com.au/p...useful_info/420_how_to_sit.htm
Žena u krevetu i vino na stolu nikako ne smeju da čekaju. Jer, vino se greje a žena hladi.

-vinolog
 
Odgovor na temu

IcyImpact

Član broj: 64366
Poruke: 939
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: Koliko je zdravo sedenje za kompjuterom?10.10.2005. u 11:29 - pre 224 meseci
E takav ti je nas posao... Dugotrajno sjedenje pred racunalom i nedrzanje nekih pravila moze dovesti do ozbiljnih problema sa zdravljem. Oci i kraljeznica najvise stradavaju. Najbolje bi bilo da uzmes neki LCD monitor jer osim sto ti manje umara oci, zraci daleko manje. CRT je opasno-korisna stvar, izbjegavaj da se nalazis iza njega duze vrijeme jer cete opako ozraciti i mozes imati dosta problema vec u vrlo skoro vrijeme (npr. problemi sa probavom). CRT zraci i s prednje strane gdje gledamo ali u daleko manjoj mjeri nego straga - zato budi najmanje 60cm od monitora jer ces zracenje svesti na minimum, jos ce sve vidjeti sto pise na monitoru i manje ces zamarati oci. Takodjer nemoj da ti se u monitoru vidi odsjaj iza tebe - to dosta umara oci. Kraljeznica se moze i ne moze iskriviti kod dugotrajnog rada sa racunalom. Ovisi kako sjedis, ako 8 sati lezis na stolici tvoja kraljeznica nece biti bas ravna nakon nekoliko mjeseci ili godina. Sjedi uspravno i vrat drzi u prirodnom polozaju. Sjedenje predstavlja veliko opterecenje za vrat i kraljeznicu pa imaj malo milosti i za svaki sat rada se odmori i protegni 15 minuta - kraljeznica i oci ce ti biti zahvalni. Koristi neku ergonomsku stolicu koja mora obavezno imati visok naslonjac, drzace za ruke i mogucnost podesavanja visine sjedenja. Laktovi i koljena moraju biti savinuti sto je vise moguce pod 90 stupnjeva. Nemoj sjediti nagnut na jednu stranu jer ces nakon nekog vremena imati nejednako visoka razmena.
Knowledge is power.
 
Odgovor na temu

acamat
Aleksandar Matejevic
Aleksinac

Član broj: 53507
Poruke: 9
*.beobug.com.



+2 Profil

icon Re: Koliko je zdravo sedenje za kompjuterom?07.11.2006. u 22:52 - pre 211 meseci
Vrlo vazno pitanje je da li sedis ispred racunara iz potrebe ili iz dosade. AKo se bavis nekim poslom koji zahteva sedenje uz racunar non stop onda obavezno nabavi TFT monitor inace se oprosti od vida jer sa CRT monitorima za veoma kratko vreme poceces da nosis naocare. Ako sedis iz dosade onda definitivno nisi normalna osoba. Nadji neki hobi, setaj po parku, itd. DUGO SEDENJE ISPRED MONITIRA ILI TV-A NIJE ZDRAVO NITI NORMALNO. OPSEDNUTOST GLEDANJEM TELEVIZIJE ILI SEDENJEM I KORISCENJEM RACUNARA BESPOTREBNO JE BOLEST KOJU IZUCVAVAJU POJEDINE GRANE MEDICINE.
 
Odgovor na temu

Reggie

Član broj: 70555
Poruke: 188
*.adsl.sezampro.yu.



+2 Profil

icon Re: Koliko je zdravo sedenje za kompjuterom?14.11.2006. u 09:04 - pre 211 meseci
Ja sam onda bolestan od kompa.Nemam bas neku potrebu za kompom a opet dosta vremena provodim skidajuci svakakve gluposti sa neta.I sto je najgore to su polozaji bas predvidjeni za unistavanje ledja.Planiram da kupim neku dobru stolicu za ucenje i da sutnem komp.Evo zvao sam eurosalom da ih pitam za neku ergonomsku stolicu.Sajt im je bas nula.Samo je korisno sto sam saznao broj telefona.Sve je kao u izradi.Nisam bas upucen u namestaj ali vidim da ovde niko nije preporucio nesto drugo sem eurosalona???Pozdrav
 
Odgovor na temu

rmilosh

Član broj: 121425
Poruke: 74
80.93.236.*

Sajt: s2.bitefight.ba/c.php?uid..


+3 Profil

icon Re: Koliko je zdravo sedenje za kompjuterom?23.11.2006. u 09:21 - pre 211 meseci
Posao vam je da sedite i radite za kompjuterom - puno je takvih poslova danas. Sasvim je jasno da će vam takav posao naprezati šake, pa se zato i ne čudite ako osetite ukočenost, neke tamo neodređene bolove u zglobu, pa onda počnu bolovi koji se šire preko cele šake... Ne obraćate pažnju na to; malo promrdate prstima, promasirate sebi šake i nastavite s poslom. Ipak, oprez! To što smo naveli mogu biti početni simptomi sindroma kompjuterske šake, kako se to oboljenje popularno naziva (stručni naziv je sindrom karpalnog kanala) - a to može značiti poprilične probleme sa šakama. O čemu se radi?

Karpalni kanal ili karpalni tunel je dug desetak milimetara; nalazi se između malih kostiju ručnog zgloba i poprečnog karpalnog ligamenta, ispod kojeg prolazi medijalni živac. Kroz kanal, pored medijalnog živca i pripadajuće arterije, prolazi i devet tetiva mišića koji pokreću prste šake. Sinovijska opna, koja oblaže tetive, omogućava klizanje među njima. Ako vam sve to zvuči kao prilična gužva na malom prostoru, potpuno ste u pravu; zato čak i mala upala ili iritacija mogu predstavljati veliki problem. Sinovijska opna zadebljava, tetive otiču i sve to zajedno dovodi do povećanog pritiska na nerve, ligamente i arteriju, što s vremenom nepovratno oštećuje živac.

Sindrom karpalnog kanala može da pogodi sve one koji ponavljaju pokrete prstiju i cele šake. Simptomi se pojavljuju postepeno - kao što smo rekli, prvo ukočenost, zatim neodređen bol u ručnom zglobu, pa se bol širi na celu šaku (osim malog prsta) i podlakticu. Uz napredak bolesti dolaze pečenje, grčenje i slabost šake, a nekad se osećaju i oštri bolovi u podlaktici. Može doći i do otežanog stiskanja šake, kao i do problema sa hvatanjem sitnih predmeta prstima.

Lečenje se najčešće sprovodi injekcijama kortikosteroida. Najboljim se, ipak, smatra operativni zahvat, koji treba obaviti pre nego što živac bude nepovratno oštećen. Zbog toga je preporučljivo što pre potražiti lekarski savet, jer veća oštećenja živca mogu nastati već pola godine nakon pojave prvih simptoma. Kako izgleda operativni zahvat? Preko reza u koži dlana preseče se poprečni ligament i oslobodi živac. Ovaj zahvat obavlja se ambulantno, u lokalnoj anesteziji.
Use the SEARCH, Luke!
 
Odgovor na temu

momsab
Momčilo
Beograd, R.Srbija

Član broj: 2804
Poruke: 3041
*.dynamic.sbb.co.yu.

Jabber: pitati@PP
Sajt: www.momsab.com


+1 Profil

icon Re: Koliko je zdravo sedenje za kompjuterom?23.11.2006. u 19:33 - pre 211 meseci
ako je u pitanju clanak, zamolio bih da se navede izvor
hvala na razumevanju
Žena u krevetu i vino na stolu nikako ne smeju da čekaju. Jer, vino se greje a žena hladi.

-vinolog
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: Ergonomija :: Koliko je zdravo sedenje za kompjuterom?

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 51028 | Odgovora: 46 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.