Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Isparilo 1.5 milijardi evra drzavnog novca

elitemadzone.org :: Svakodnevnica :: Isparilo 1.5 milijardi evra drzavnog novca

Strane: 1 2

[ Pregleda: 6250 | Odgovora: 21 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Zoran Rodic
Beograd

Član broj: 57538
Poruke: 3215
93.86.14.*

Sajt: zoranrodic.in.rs


+63 Profil

icon Re: Isparilo 1.5 milijardi evra drzavnog novca29.10.2009. u 08:22 - pre 176 meseci
Mnogo toga ne razumeš ili namerno nećeš da razumeš.

Ja ti lepo pričam o kojim se parama radi i da je taj novac evidentiran kroz platni promet, da za njega zna poreska uprava, trezor i uprava za javna plaćanja.
Ta sredstva su izkazana kroz završni račun pa i kroz finansijski plan za svaku narednu godinu.
Čak se ta sredstva nalaze na izdvojenim računima koji su otvoreni po preporuci istog tog ministarstva, tako da u svakom sekundu mogu znati trenutno stanje ili ukupan promet na godinu dana.
Da ne pričam, da se na virmanu za plaćanje ukucava i konto iz koga se vidi za koju su namenu sredstva utrošena, a da ne pričam da se vidi i kome su otišla.

Diana sada baca loptu u drugo dvorište, a zapravo je problem što niko nije sakupio sve predate završne račune u ovoj zemlji, sabrao ih i napravio završni ove države.

Da postoje malverzacije, namešteni tenderi i rasipništvo ... u to nema nikakve sumnje, ali se nikako ne radi o sumi o kojoj ti govoriš.
A i to se uz poštovanje Zakona o javnim nabavkama rešava ’’IZ ODMA’’
Drugo, u Zakonu o budžetu koji je važi od 1.1.2009 godine jasno piše da se svi sopstveni prihodi po osnovu izdavanja prostora smatraju prihodima budžeta ... tako da mi baš nije jasno odakle sada tek priča na tu temu.

Sve u svemu, kad se sabere .... ista ta sredstva su potrebna za funkcionisanje budžetskih ustanova, jer je upravo država na osnovu tih sredstava i umanjila obavezno finansiranje tih ustanova.

Aman čoveče, postoji kolona u Završnom računu u koji se upisuju ti prihodi ... postoji poseban račun na kome se nalaze ta sredstva ... tako je neozbiljno reći da se nema pojma gde su.
Da ne pričam što postoji i obrazac u Završnom računu koji jasno definiše utrošak svakog tog dinara.


Problem je samo poštovanje procedure javnih nabavki, i koliko ko namešta tender i koliko se ugrađuje.
Ali, to je posao za MUP a ne za Dianu.

Sačuvaj ovo ... pa pročitaj pred spavanje
A što se tiče mog stranačkog delovanja, predloži me tvom stranačkom rukovodstvu ... uz određenu nadoknadu kroz autorski honorar, mogu da vam održim predavanje na temu funkcionisanja budžeta.

EDIT

Uostalom evo upravo je stiglo i pojašnjenje koje potvrđuje sve ovo što govorim

Citat:
]Beograd -- Oko 130 milijardi dinara državnih prihoda nije nestalo iz budžeta, jer ih u njemu nije ni bilo, objašnjava ministarska finansija Diana Dragutinović.

Ona za Politiku kaže da se, još jasnije, taj novac se ne knjiži u budžetskim, već u knjigama republičkih institucija koji ih ubiraju ili dobijaju i koriste. I niko ne tvrdi da se taj novac troši mimo zakona, već samo da nije obuhvaćen budžetom, da se u njega ne sliva i iz njega ne troši.

Na pitanje zašto je to tako i zašto se svi prihodi ne evidentiraju na jednom mestu, ne ubacuju u jednu kasu i onda iz nje raspodeljuju i troše, Dragutinovićeva podseća da država prikuplja prihode po raznim osnovama.

....

Ministarka objašnjava i da evidencija priliva ovih sredstava nije jedinstvena: jedan deo se sliva na konsolidovani račun Trezora, ali mnogo veći deo se registruje preko platnog prometa. Prema prikupljenim podacima, oko 70 milijardi dinara su sopstveni prihodi direktnih i indirektnih budžetskih korisnika, različitih agencija i regulatornih tela, uključujući i namenske prihode, a oko 30 milijardi dinara iznose prihodi zdravstvenih ustanova.

Ona objašnjava i da je novim Zakonom o budžetskom sistemu, usvojenim ove godine, stvoren pravni okvir za uključivanje ovih prihoda u konsolidovani račun Trezora. „Na ovaj način, Trezor će moći efikasnije da upravlja likvidnošću i dugom, ali i da efikasnije kontroliše trošenje“, navodi ministarka finansija.


Dragutinović:Nisu nestale milijarde



[Ovu poruku je menjao Zoran Rodic dana 29.10.2009. u 09:33 GMT+1]
Lomografija je kad imaš sa čime, a nećeš … a Pinhole kad nemaš sa čime, a hoćeš! tm

 
Odgovor na temu

vladd

Član broj: 37217
Poruke: 12059
*.rcub.bg.ac.rs.



+5251 Profil

icon Re: Isparilo 1.5 milijardi evra drzavnog novca29.10.2009. u 15:07 - pre 176 meseci
Citat:
Zoran Rodic: Hm

Strane ili domaće donacije su namenske.
Ne može Svetska banka dati donaciju od 100,000 evra nekoj ustanovi, a da Ministarstvo finansija stavi šapu na to i strpa u budžet.
Drugo, za svaku donaciju se otvara poseban račun koji potpisuje lično Diana Dragutinović, na zahtev primaoca donacije i nakon uvida u ugovor.
Račun se gasi kada se sredstva potroše prema ugovoru koji je sklopljen sa donatorom.
A taj izveštaj opet na kraju prima Ministarstvo finansija.

Školarine?
Jesi li znao da je PDV uplaćen od strane fakulteta po osnovu školarina veći od sredstava koja država daje fakultetima.

To je sve presipanje iz šupljeg u prazno, jer ista sredstva koja im uzmu, moraće i da im vrate jer isti neće moći da funkcionišu.

Ovde je pitanje da li se sredstva troše namenski i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.


Ovo je sad za posebnu pricu

Sredstva su pausalno namenska.

Navescu ti primer pljacke. Izveden od strane "budzeta", i nenamensko "oslobadjanje para".

Projekti koje rade naucne institucije su finansirani od EU, Te pare se koriste za, kako da kazem, nadnice naucnicima. E sad, ako se pogleda tzv "projektno finansiranje", ispada da drzava ne daje ni dinar za plate, posto se naucnici placaju preko projekata.
A zatim, prijava projekata ide preko licenciranih firmi, koje uzimaju 20% od prometa.

Drugo, jedna je prica PDV, i to treba da izbacimo iz diskusije.

Skolarine kao takve su veliki mamac za ministre. Sada se zeli da se 40% skolarina(zaboravili smo PDV, jel' tako) sliva u budzet, pa da se krpe rupe(naravno, otimanje je navodno pokriveno dobrim namerama, nekakvim presipanjima i projektima, potrebama...)


I sve se to sada sklanja pod kapu budzeta, navodno da se poveca kontrola, i sve su to prazne price, kao predigra definitivne centralizacje novca.

Onog trenutka kada Vlada krene da funkcionise kao preduzece, tada Drzava bankrotira.

Ne treba oni da se bave prikupljanjem novca, nego ne treba da ga rasipaju.

Budzet je imaginarna cifra, o kojoj se "dogovore" pocetkom godine, petljaju tokom, i na kraju svedu bilans.

Sta sada zamisljaju, kada su lupili cifru na pocetku, sada se dovijaju da je ostvare.

Prosto je, ne treba da lupetaju nerealne cifre, price i obecanja.

Budzetski korisnici su "potrosaci", i ne funkcionisu oni kao korporacija. Ili jos gore kao domacinstvo.

To sto ne znaju kao da se izvuku iz uzajamnih ucena, velikih zelja i obecanja(npr penzionerima), sto brinu o glasackoj masini i rejtingu, nije opravdanje za ministarku.

Ministarka NE MOZE da se bavi racunovodstvom, nego budzetom, a to vazi za sve ministre, i ne treba da se bavi knjizenjima, vec PLANOM i mehanizmima za ostvarenja plana. Bilo da je budzet, ili deo budzeta...

Ovako to figurativno lici, da je napravljen plan odlaska na Mesec, pa su u tu svrhu konfiskovali Avalski toranj, da bi bili blize cilju...


Poz
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Svakodnevnica :: Isparilo 1.5 milijardi evra drzavnog novca

Strane: 1 2

[ Pregleda: 6250 | Odgovora: 21 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.