Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pitanja: Kaciga + servis

elitemadzone.org :: MotoZone :: Pitanja: Kaciga + servis

[ Pregleda: 4676 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

srdjanm3

Član broj: 68298
Poruke: 491
*.static.sbb.rs.



+60 Profil

icon Pitanja: Kaciga + servis23.05.2011. u 15:07 - pre 157 meseci
Pozdrav svima...

pre par dana sam uzeo neki skuter pa mi trebaju odgovori na neka pitanja od iskusnijih ovde na forumu..

Prvo me zanima, da li neko moze da preporuci neki dobar servis za skutere u Novom Sadu?

Druga stvar je ta luda kaciga... Nisam imao puno vremena da guglam, al koliko sam video nije bas dozvoljeno nositi onaj "slem" na skuteru (ovako nesto http://www.limundo.com/kupovin.../Kaciga-slem-za-skuter/2791982 )... Nego sad bas mora da se ima ona kaciga glomaznija... Skuter je 50cm3

Jel ima neko iskustva sa tim kacigama...od nekih cujem da murija negde naplacuje kaznu ko da ni nemas kacigu, ako nosis taj obican slem...

I jos nesto...Mozda je glupo pitanje, al ajd... Po zakonu gde postoji biciklisticka staza skuteri do 50cm3 moraju da se voze po njoj..medjutim, naravno niko ne vozi po biciklistickoj... Jel murija to kaznjava uopste..jel imate neka iskustva..

Sorry ako su pitajna glupa, ja sam zadnji put vozio tomos automatic 1995... i od tad nista...sad zbog posla moram da se presaltam na skuter jer je jeftinije...

Hvala unapred

Pozz
 
Odgovor na temu

kuruz
Serbia

Član broj: 97792
Poruke: 44
109.72.50.*

Sajt: www.kuruz.co.nr


+15 Profil

icon Re: Pitanja: Kaciga + servis24.05.2011. u 09:27 - pre 157 meseci
Sto se tice servisa, napisi marku skutera i da li je u garantnom roku.

Sto se tice kacige. Ako si vozio 1995 automatik pretpostavljam da si stariji od 25 godina i da vise razmisljas gornjom nego donjom glavom. Kaciga sluzi da ti sacuva zivot, a ne da ne platis kaznu. Voziti u Novom Sadu ili Beogradu uopste nije bezbedno, pogotovo ako si na dva tocka i sporiji od mnogih napaljenih klinaca. Moj preglog je da uzmes JET kacigu. To je minimum koji stiti glavu od pada i udarca. Vizir je izuzetno koristan protiv raznih bubica. Ove kacige nisu skupe, ali obavezno kupi novu i sa atestom.
Inace, po novom zakonu, nosenje kacige bez atesta je kao da nemas kacigu. Znaci ako nosis slem ili kinesku kacigu policija moze da ti napise kaznu kao da si bez kacige.

Za biciklisticku stazu ne znam. Koliko se secam ona je za bicikla i bicikla sa motorom. Kako se po novom zakonu vodi tvoj skuter?

 
Odgovor na temu

gigamg1
Novi Sad

Član broj: 221683
Poruke: 635
*.mynsn.net.



+270 Profil

icon Re: Pitanja: Kaciga + servis24.05.2011. u 09:43 - pre 157 meseci
Dosad je bilo da motori do 49 ili 50cm3 se vode kao "bicikl sa motorom"
Uostalom, pogledaj u saobracajnoj sta ti pise
Samo polako i bez ikakve zurbe...
Resenje zavisi samo od perspektive gledanja na situaciju
 
Odgovor na temu

srdjanm3

Član broj: 68298
Poruke: 491
*.static.sbb.rs.



+60 Profil

icon Re: Pitanja: Kaciga + servis24.05.2011. u 09:45 - pre 157 meseci
Hm da...ne znam da li je jos uvek u garantnom roku...vidis, to moram da proverim..skuter je 2009 godiste, kupljen je polovan..to je tata uzeo od nekog svog kolege sa posla, i on je prvi vlasnik, znaci nije problem ni da se pita...

Ima servisnu kjnizicu, odrzavan je u temerinu u nekom servisu...Vidim tamo u toj knjizici, radjen servis na 300km, pa na 1500km pa na 3000km i sad je ostalo da se uradi neki na 6000km...i posle toga, pojma nemam..sta ide...verovatno ti samo redovni servisi..ali dobar savet, pogledacu :)

Inace je skuter neki kinez...ne znam za marku...

Kacigu sam pazario juce, neku shiro, kosta 5100din, proslogodisnji model, pa je jeftinija...inace su sve od 7000 pa navise (ove sa vizirom)..strasno kako je skupo.. Homologovana je, tj. ima valjda taj atest...to je nesto utisnuto na njoj, i na onoj etiketi koja je unutra... (to je to valjda sto se spominje u clanu 122 pravilnika o tehnickim uslovima vozila...)

E sad, sto se tice mog skutera i novog zakona... Ja kontam da svi ti skutercici koje ovi klicni vozikaju spadaju u tu grupu do 50cm3...e to se po novom zakonu vodi kao MOPED.. (to ti je u novom zakonu clan 7, pa pod brojem 32)...e onda u istom tom zakonu u clanu 89 stav 2 lepo kaze da "ukoliko postoji biciklisticka staza vozac mopeda mora da ide po njoj"...

Ali ok, ovo je Srbija, ovde niko ne postuje nikakav zakon...To je moje bilo pitanje cisto da vidim iskustva, jer vidim u NS da niko ziv ne vozi po biciklistickoj, a zivim u centru gde panduri stoje po ceo dan, i nikog ne zaustavljaju na tim skuterima..itd..a klinci prave haos po saobracaju..

Hvala ti ovo za kacigu... A za servis cu jos videti...Skuter je presao 5500km, i imam jos 500km do redovnog serivsa, ali ja hocu da ga oteram da mi malo majstor zategne kocnice i malo ga pogleda, cisto eto jer sam ga uzo polovnog.

Pozz
 
Odgovor na temu

kuruz
Serbia

Član broj: 97792
Poruke: 44
109.72.50.*

Sajt: www.kuruz.co.nr


+15 Profil

icon Re: Pitanja: Kaciga + servis24.05.2011. u 10:10 - pre 157 meseci
Nisam iz Novog Sada, a vozim motor od 750 kubika. Sve nedoumice sa novim zakonom resavam tako sto pridjem panduru na ulici, "dobar dan..." i postavim direktno pitanje. Da li ja treba da se vozim biciklističkom stazom ili ne? Da li kaznjavate ako ne uradim tako? Nemoj prilaziti onim najmladjim, posto losije poznaju zakon od tebe. Jos ako pandur stoji pored automobila, onda si na konju jer sigurno kod sebe ima ZOBS.

Ako je 2009 i presao preko 5000km sigurno ti nije u garanciji. Shiro kaciga spada u kvalitetnije kacige i mislim da je dzaba. Ako padnes ikada sa motora i vidis posle kacigu shvatices sta sam hteo da kazem.

A to oko kocnica, da ti promeni plocice i dolije kociono ulje zna svaki majstor za motocikle. Raspitaj se kod drugara u kraju ili se provozaj do Temerina.

I pamet u glavu, propustaj jace od sebe i pazi se belih linija na mokrom asfaltu.

Pozdrav.
 
Odgovor na temu

srdjanm3

Član broj: 68298
Poruke: 491
*.static.sbb.rs.



+60 Profil

icon Re: Pitanja: Kaciga + servis24.05.2011. u 10:16 - pre 157 meseci
Ehehee...razmisljamo slicno...to oko pandura..

Juce sam hteo da ih startujem, al kad sam krenuo sa posla nisu bili tu..inace tu stoje otprilike 23h/7.... ali ok, navatacu ih vec..

A ovo za bele linije, hvala na savetu... Kazem, zadnji put sam vozio tomos '95, i tad sam ono kao "divljao"...al sad ne..lagano..od kuce do posla samo :)

Ziv bio.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

gigamg1
Novi Sad

Član broj: 221683
Poruke: 635
*.mynsn.net.



+270 Profil

icon Re: Pitanja: Kaciga + servis24.05.2011. u 10:17 - pre 157 meseci
Citat:
kuruz: Ako padnes ikada sa motora i vidis posle kacigu shvatices sta sam hteo da kazem.

Mislim da ne moras bas da je testiras. Ne bi bilo pozeljno. Nisu one pravljene za stalno padanje nego da ti spase glavu u datom trenutku koji ne bi trebalo da se desi ili bar da se ogranici na jednocifren broj.

Kocnice ti moze promeniti svaki majstor a takodje i ulje.

Citat:

I pamet u glavu, propustaj jace od sebe i pazi se belih linija na mokrom asfaltu.

Pametno receno! Propustaj jace od sebe ali ti ne preporucujem da na otvorenom putom vozis skroz desno stranom nego se postavi po sredini desne trake da ti se ne bi provlacili automobili pored tebe jer tebi je dovoljno da te zakaci retrovizorom po rucki i ode ti. Trudi se da das do znanja da si i ti ravnopravan ucesnik saobracaja
Samo polako i bez ikakve zurbe...
Resenje zavisi samo od perspektive gledanja na situaciju
 
Odgovor na temu

jnk
beograd

Član broj: 29216
Poruke: 1472



+1498 Profil

icon Re: Pitanja: Kaciga + servis24.05.2011. u 12:37 - pre 157 meseci
Po pravilu kao što si i rekao ako ima biciklistička staza mogu te kazniti čak i oduzimanjem dozvole što je i bio slučaj što je prijavio lik da mu se desilo(na nekom drugom forumu).

Kaciga je pravljena da ti spase glavu samo jedanput posle toga je treba baciti jer se potroše te zone za apsorbciju udara i nakon toga nema više bezbednosnu ulogu već te samo štiti od vetra i komaraca.

Inače što se tiče kacige, svaka mora ispuniti sledeće tri stavke. Mora ispunjavati ECE 22.05 standard. To je minimalni standard koji svaka kaciga mora da prođe i koji garantuje da će izdržati određena opterećenja pri udaru. Najbolju zaštitu pružaju full face kacige poznatih proizvođača(shoei, arai, suomy) ali i bilo koja ECE 22.05 prolazi minimum koji je potreban. Zatim kaciga mora biti propisno zakopčana. Većina skuteraša ne obraća pažnju, ali ako voziš nezakopčanu kacigu to ti je ISTO kao da voziš bez kacige jer će ti pri najmanjem padu ona spasti sa glave pre nego što glava pogodi beton. Pored toga bitno je i da bude odgovarajuće veličine. Za uputstvo pogledati http://sharp.direct.gov.uk/content/fitting-guide Inače prve dve stavke(ece 22.05 i zakopčavanje) su propisane i zakonom kao obavezne.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MotoZone :: Pitanja: Kaciga + servis

[ Pregleda: 4676 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.