Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Analiza zemljista i kako dozirati zemljiste .

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: Analiza zemljista i kako dozirati zemljiste .

[ Pregleda: 6941 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Analiza zemljista i kako dozirati zemljiste .23.11.2014. u 18:29 - pre 113 meseci
Nesto googlam al iispade da analiza nije vise besplatna a ne bi se moglo reci i jeftina.Imam bas dosta parcelaa prica se da je po jednoj analiza 2500.

U tom trazenju naleteo sam na kucnu laboratoriju.Mozda nije 100% od analize ( zbog upotrebe korisnika ) ali vredi probati,



Citat:
pH merač zemljišta sa ubodnom sondom - koristi se za merenje pH vrednosti (kiselosti) svih tipova zemljišta. Prednost ovog mernog instrumenta je u tome što se "kiselost" može izmeriti na samom polju (nije potrebno vršiti uzorkovanje zemljišta).

pH merač sa ubodnom sondom sastoji se od: ubodne staklene sonde sa ojačanim oštrim vrhom, bočice za čuvanje sonde, displeja koji pokazuje pH vrednost analiziranog zemljišta, i šrafcigera za kalibraciju uređaja.

Zašto je važno poznavati "kiselost" odnosno pH vrednost zemljišta?

pH vrednost zemljišta predstavlja veoma važan parameter kvaliteta zemljišta jer biljne vrste usvajaju hranljive elemente samo onda kada je reakcija sredine (pH vrednost) optimalna.

Makroelementi kao što su: kalcijum (Ca2+), fosfor (P2O5), kalijum (K20) i magnezijum (Mg2+), praktično su nedostupni biljkama koje se gaje u kiseloj sredini tj. na zakišeljenom zemljištu. Sa druge strane, ukoliko se biljne kulture gaje na alkalnom zemljištu, javlja se otežana mogućnost usvajanja mikroelemenata kao što su: Bakar (Cu), Cink (Zn), Bor (B), Mangan (Mn) i Gvoždje (Fe).

Prihvatljiva pH vrednost varira u zavisnosti od biljne vrste koja se gaji. Ukoliko niste sigurni šta je najbolje za Vaše biljke, možete se informisati u stručnoj literaturi ili se možete obratiti našem stručnom timu.

VAŽNO: Kada uskladite pH vrednost Vašeg zemljišta, možete uticati na rast biljaka, ishranu biljaka, i njihovu osetljivost na štetočine!

Način korišćenja mernog instrumenta:

1. Izvaditi sondu iz bočice u kojoj se čuva.

2. Uključiti merač na dugme ON.

3. Ubosti sondu u zemljište do željene dubine. Sonda je dužine 15cm, a ukoliko želite da odredite pH vrednost zemljišta na većoj dubini, u tom slučaju potrebno je iskopati profil zemljišta do željene dubine i na tom mestu ubosti sondu u zemljište.

4.Nakon instaliranja sonde u zemljište potrebno je sačekati nekoliko sekundi da se očitana pH vrednost na displeju merača umiri.

5.Pritiskom na dugme HOLD, izmerena pH vrednost zemljišta će ostati zapisana na displeju merača i kada se sonda izvadi iz zemljišta.

6.Nakon završenog merenja i očitavanja, isključiti merač na dugme OFF.

Nakon svakog merenja sondu je neophodno dobro očistiti i vratiti u bočicu za čuvanje sonde.

Postupak kalibracije:

1. Izvaditi sondu iz bočice i uključiti merač.

2. Uroniti sondu u rastvor pH 7, i lagano promućkati.

3. Sačekati da se očitana vrednsot na displeju merača stabilizuje, i nakon toga pomoću malog šrafcigera (koji se dobija uz merač) okretati zavrtanj koji se nalazi na vršnom delu displeja do vrednosti 7 pH.

4. Očistiti elektrodu destilovanom vodom i ukoliko je potrebno postupak kalibracije pnoviti i sa rasvtvorom pH 4 i/ili pH 10.

Kalibracija merača se vrši zavisno od učestalostI korišćenja mernog instrumenta. U proseku, kalibracija se vrši na svakih 3-6 meseci. Kalibraciju je neophodno izvršiti i ukoliko se merač ne koristi duži vremenski period.




Citat:
Milwaukee NPK Test Kvaliteta Zemljišta je proizvod renomirane kompanije Milwaukee koji je namenjen utvrđivanju prisutnosti i količine N, P i K u zemljištu.

Kvalitet gajenih useva u mnogome zavisi od fizičkih i hemijskih svojstava zemljišta. Bitni sastojci zemljišta: minerali i organske materije, voda, gasovi poput kiseonika i ugljendioksida, živi organizmi (uglavnom mikroorganizmi, kao gljive i bakterije).

Zemljište nije tu samo da pridržava biljke, već da ih hrani vodom i hranljivim materijama. Svakoj biljnoj kulturi je potreban određen sastav zemljišta da bi uspevala i davala najbolje rezultate. Iz ovih razloga, pravilan odnos komponenti u zemljištu je neophodan kako bi se obezbedio optimalan razvoj kulture.

Najbitniji elementi za razvoj biljnih kultura su N - Azot, P - Fosfor, K - Kalijum, i zbog toga se zovu Makroelementi. Oni se uglavnom zemljištu dodaju đubrenjem. Drugi elementi, takozvani Mikroelementi, se uglavnom nalaze u dovoljnim količinama, a i biljke ih koriste u znatno manjoj meri.

Milwaukee NPK Test Kvaliteta Zemljišta, omogućava Vam da testirate zemljište i utvrdite koncentraciju glavna tri elementa N, P, K, u zemljištu.

Uputstvo za korišćenje:

Uzima se dva uzorka (po 1 aru), pri čemu se obavezno odstani gornjih 5 cm zemljišta. Uzorak se uzima sa dubine od 5-15cm (livade), 15-40cm (redno sađene biljne kulture), 20-60cm (drveće). Zatim se svi uzorci sa istog dela zemljišta se pomešaju u homogenu smešu. Iz iste je neophodno odstraniti kamenje i biljne ostatke. Pre rađenja individualnih testova neophodno je izvršiti izvlačenje ekstrakta zemljišta. To se vrši na sledeći način: napuni se bela tuba sa 7.5ml ekstrakt rastvora, doda se 9 malih kašika uzorka zemljišta, zatvori se i mućka 1 minut. Tuba treba da odstoji 5 minuta.

Individualni test N: pipetom se uzme 2.5ml ekstrata iz zemljišta u čistu tubu, doda se paketić reagensa za azot (obavezno ceo). Tuba se zatvori i mućka 30-ak sekundi kako bi se reagens rastvorio. Tuba mora da odstoji 30 sekundi a zatim se upoređuje boja sa bojama na test kartici za azot.

Individualni test P: pipetom se uzme 2.5ml ekstrata iz zemljišta u čistu tubu, doda se paketić reagensa za fosfor (obavezno ceo). Tuba se zatvori i mućka 30-ak sekund ikako bi se reagens rastvorio. Tuba mora da odstoji 30 sekundi a zatim se upoređuje boja sa bojama na test kartici za fosfor.

Individualni test K: pipetom se uzme 0.5ml ekstrata iz zemljišta u čistu tubu, doda se 2ml ekstrakt rastvora. Zatim se doda i paketić reagensa za kalijum (obavezno ceo). Tuba se zatvori i mućka 30-ak sekund kako bi se reagens rastvorio. Tuba mora da odstoji 30 sekundi a zatim se upoređuje boja sa bojama na test kartici za kalijum.

Ovaj komplet poseduje po 25 reagensa za pojedinačne elemente (N, P i K) što znači da se može koristiti za 25 pojedinačnih uzorkovanja zemljišta!


Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

stewuss je
Popić Stevan
Komercijalista
Agrimatco d.o.o.
Bečej

stewuss je
Član broj: 160397
Poruke: 201
*.dynamic.stcable.net.



+20 Profil

icon Re: Analiza zemljista i kako dozirati zemljiste .06.12.2014. u 13:45 - pre 113 meseci
Ne izgleda lose.
pH merac je dosta upotrebljiv, narocito pri intezivnoj proizvodnji.

NPK test bih uzeo sa rezervom. Nemam iskustva sa njim, ali problem moze da bude opseg merenja (ukoliko je mali) i ne razdvajanje na vezan i ne vezan P i K.
Za intezivnu proizvodnju pri analizi zemljista se uzimaju uzorci sa 0 - 30cm; 30-60cm i 60-90cm dubine da moglo sa se prati kretanje N i raspored po slojevima za P i K.
Slanina je najzdravija, jos ako se peče na ulju..

Manje su bitne cifre, bitniji su procenti.
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8226



+5028 Profil

icon Re: Analiza zemljista i kako dozirati zemljiste .08.12.2014. u 20:32 - pre 113 meseci
Koja si ti muzika za usi,kada se pojavis u poljoprivredi..
Citat:
60-90cm dubine da moglo sa se prati kretanje N i raspored po slojevima za P i K.

Taj uzorak moze da bude onako kao na klipu,cilindricno busen?
 
Odgovor na temu

stewuss je
Popić Stevan
Komercijalista
Agrimatco d.o.o.
Bečej

stewuss je
Član broj: 160397
Poruke: 201
*.dynamic.stcable.net.



+20 Profil

icon Re: Analiza zemljista i kako dozirati zemljiste .09.12.2014. u 07:06 - pre 113 meseci
Hvala.

Da, takav uzorak je najlakse uzeti, a kao takav moze da se koristi i za neke druge analize.
Slanina je najzdravija, jos ako se peče na ulju..

Manje su bitne cifre, bitniji su procenti.
 
Odgovor na temu

branko tod

Član broj: 325192
Poruke: 3923



+9456 Profil

icon Re: Analiza zemljista i kako dozirati zemljiste .14.12.2014. u 11:09 - pre 113 meseci
Meni se jako dobro pokazao ovaj rastvor. Upoređivao sam ga sa pravim PH i to jt to.
http://www.hidroponika.com/ind...;path=33_84&product_id=226
A jeftin je i može dugo da stoji.
Blago onome ko rano poludi, ceo zivot mu u veselju prodje

 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: Analiza zemljista i kako dozirati zemljiste .

[ Pregleda: 6941 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.