Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Uzmeljenje, dva pitanja vezana za dva slicna scenarija

elitemadzone.org :: MadZone :: Uzmeljenje, dva pitanja vezana za dva slicna scenarija

[ Pregleda: 2607 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

SaleB81
Beograd, RS

Član broj: 90990
Poruke: 337
95.180.112.*



+42 Profil

icon Uzmeljenje, dva pitanja vezana za dva slicna scenarija25.07.2016. u 16:57 - pre 94 meseci
Imam dva sucaja u stanu, ne mogu u potpunosti da sagledam posledica, pa mi treba savet za sta da se odlucim.

Prvi slucaj plafonsko svetlo (luster), standardno da zidu dupli prekidac prekida dve nezavisne grane faze, svaka od tih faza dobija zajednicu nulu preko potrosaca na plafonu. Za niskonaponske izvore svetlost (LED) i drugu elektroniku mi treba 5V na plafonu. Odlicio sam se za SMPS ispravljac. Da li je bolje upotrebiti SMPS napajanje sa dva ulazna prikljucka, fazom i nulom (skuplja varijanta, jer je napajanje potpuno oklopljeno i ip67 zasticeno) ili upotrebiti standardno inudstrijsko smps napajanje sam mrezastim kucistem, koje ima poziciju za prikljucenje uzmeljenja i taj prikljucak ostavim nepovezan.


Drugi slucaj, kuhinja; kuhinja je podeljena na levu i desnu stranu, leva ima dotok vode i odvod kanalizacije (mokra strana), a desna je suva. Iznad kuhinjskih elemenata je aluminijumski parapetni kanal sa uticnicama schucko (uzemljen) i euro (neuzemljen). U kanal treba da ubacim smps ispravljac. Da li da odaberem mrezasti sa prikljuckom za uzemljenje, koje postoji u napojnom kablu? Da li kuciste da izolujem od aluminijumskog kanala u koji ga spustam? Da li aluminijumski kanal trebada da bude uzmeljen (trenutno nije, majstor koji ga je postavljao prosle godine, ga je postavio na zid ubacio kabl i povezao uticnice)?

Kako na celu ovu pricu utice cinjenica da mi u zgradi izmedju uzmeljena i nule imamo u porseku 20-30v AC?

U oba slucaja, znam da ce to da radi, zanima me sta se desava u trenutku crakvanja napajanja, da li treba da predpostavim da ce mrezasto kuciste napajanja biti pod naponom. Ako je odgovor potvrdan, vec imam deo odgovora na svoja pitanja.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Uzmeljenje, dva pitanja vezana za dva slicna scenarija

[ Pregleda: 2607 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.