Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Šahovske garniture

elitemadzone.org :: MadZone :: Šahovske garniture

[ Pregleda: 5323 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Sava

Član broj: 6587
Poruke: 1483



+326 Profil

icon Šahovske garniture09.11.2016. u 17:19 - pre 90 meseci
Ovde ima par šahovskih tema pa sam zbog privatne poruke dobio ideju da postavim ovakvu temu. Kakve garniture posedujete? Koja vam je najlepša? Koja vam je najudobnija?

Garniture postoje vrlo egzotične i jako lepe, ali takve su po pravilu neupotrebljive za igru. Imam jednu takvu egzotičnu koja nije skupa, a doneta ili iz Singapura ili iz Afrike više se i ne sećam najbolje. Ona je samo za ukras mada sam igrao i na njoj. Lično volim jedino ozbiljne turnirske garniture. Zato me nije čudilo kada je Fišer tražio da polja na tabli budu tačno određene veličine ili da figure budu mat ofarbane jer mu blješte. Iako to laicima deluje kao preterivanje kada pet sati zurite u tablu u stanju maksimalne koncentracije svaka sitnica je bitna. Na meču Korčnoj-Spaski u Beogradu 1978.g. pale su slične primedbe, a obojica su odabrali garnituru sa Olimpijade u Dubrovniku 1950.g. koju je jedan od šahovskih radnika nesebično stavio na raspolaganje igračima.

Jedan od forumaša je video da sam napisao kako imam garnituru sa Šahovske olimpijade u Skopju 1972. godine, a postavio sam i sliku u nekoj rubrici. Ponudio mi je ozbiljnu cifru, ali ja sam to bez razmišljanja odbio. Ova garnitura za mene ima vrlo sentimentalnu vrednost, materijalna nije bitna.

U svom odgovoru sam mu napisao sledeće:

"Šah sam kupio 1972.g. jer sam u to vreme baš bio zaluđen za šah i trenirao po 12 sati. Nije ga bilo u slobodnoj prodaji, ali ja sam zamolio firmu "Treska" da mi proda jedan komplet i oni su to učinili. Kasnije kada su te dve figure izgubljene ponovo sam zamolio "Tresku" da ih napravi, a oni mi ih besplatno pošalju. Ja uzvratim flašom rakije, a kome je dospela u ruke u fabrici pojma nemam . Bezbroj partija, posebno cugera je odigrano ovom garniturom. Šah je inače pakovan u klasičnu šahovsku kutiju samo je veća od uobičajnih sa poljima turnirske veličine. Desetak godina kasnije sam na službenom putovanju u Slovačkoj video i odmah kupio šahovsku tablu koja se stavlja preko stola. Nije me mrzelo da je stavim pod mišku i donesem u Beograd. Inače same figure su napravljene ručno, mislim strug je vođen ručno. Očigledno nisu imali kopir strug u to vreme. Zato se svaka figura razlikuje od druge. Detaljno je ručno doterivana pa konj recimo ima zube, a krst na kralju je ručno rađen pa dodat u urez i prikucan jako malim ekserom. Eto, to je istorija te garniture. Sada sam pogledao i vidim da sam obrisao slike koje sam napravio za forum i ostala je samo ta jedna koju sam i objavio na forumu.

Znači za potrebe Olimpijade skopska fabrika nameštaja "Treska" je napravila te garniture, ako se ne varam napravljeno je 200 kompleta. Meni lično se ne sviđaju preterano jer su više od onih "Dubrovnik 1950" koje su po meni savršene i rađene po Stauntonu. One palstične koje su mogle da se kupe u Šahovskom savezu i nekim knjižarama (verovatno ih ima i danas) su upravo taj oblik i veličina."

Eto, sada su ostali na redu.

 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Šahovske garniture

[ Pregleda: 5323 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.