Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

proracun za velicinu oluka

elitemadzone.org :: TechZone :: proracun za velicinu oluka

[ Pregleda: 1502 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

pedjolino1976
novi sad

Član broj: 293745
Poruke: 183
*.dynamic.sbb.rs.



+3 Profil

icon proracun za velicinu oluka31.05.2023. u 22:01 - pre 10 meseci
Dobar dan .Zanima me jedna stvar.Na vikendici imam krov na dve vode ,i pored imam garazu.Nemam sad sliku al evo nasao sam neku nevidi se bas dobro al ok.Godinama je sve uradjeno ono svaki krov ima svoj oluk i te stvari.E sad mene zanima posto mi dole sa jedne strane smeta vertikala od oluka,obelezio sam na slici strelicom.Da li bi ja mogao da tu vodu preusmerim iz oluka na donji krov od garaze i da onda sve ide u jedan donji oluk od garaze.E sad ja ne znam koji je nagib krova.Po mojoj nekoj proceni krov kuce ima po jednoj strani oko 100 kvadratna metara povrsine a donji krov od garaze ima oko 50 tak kvadrata.Donji krov od garaze ima dve vertikale jedna na pocetku i jedna je na otprilike zadnoj trecini posto krov nije ravan .Oluci su standardni tada bili radjeni ono nisu poluokrugli nego kvadratni ,e sad ne znam njihove dimenzije,tj sirinu i visinu oluka.Ja bi hteo kazem da gornji oluk sprovedem na krov od garaze i da onda sa krova garaze ide u donji oluk i onda u vertikalu pa dalje.E sad da li je to moguce i da li ima neki proracun da mi donji oluk nebude mali pa da ne moze da primi vodu sa prakticno dva krova.Evo ovako neka slika.
https://imgur.com/eOknLPb
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Moderator
Član broj: 11890
Poruke: 9497
*.static.isp.telekom.rs.



+10253 Profil

icon Re: proracun za velicinu oluka01.06.2023. u 08:44 - pre 10 meseci
Ja mislim da spuštanje oluka "na crep", tj. tako da sva voda sa krova kuće pada na jedan crep krova garaže nije dobra ideja. Taj, jedan crep može da se izmesti (na primer) i onda bude problema.
Ipak, ovakvo rešenje nije retkost, može se videti, tu i tamo. Možda limarski obraditi, tj. ojačati deo na koji će voda da se sliva.

Moždeje bolja ideja spustiti vetikalni deo oluka do crepa i napraviti kosinu, da voda ne udara direktno u crep.
Evo na šta mislim:



Da sam na tvom mestu, ja bih razmotrio i sledeće opcije:

1. Vertikalni deo oluka prebaciti na zadnju stranu kuće. Ovo zahteva malo stručnog rada, ali ne previše. Naime, ako je profesionalac nameštao oluk, on sigurno ima pad 1% ili 2% prema prednjoj strani kuće, gde je sada vertikalni oluk.
Tako, pad se sada mora prebacitiu kontra stranu. Ako si vešt u majstorisanju, ovo možeš i sam, ako nisi, onda opet pozvati limara.

2. Vertikalni deo oluka sprovesti uz vetar lajsnu krova garaže. Izgledaće malo čudno, priznajem, ali ako ti baš smeta u uglu kuće ...

Inače, što se tiče veličine oluka, koliko ja znam, pravi se u jedinstvenim, standardnim veličinama, i za veličinu prosečnog krova, kapacitet je dovoljan za 99% padavina. A kad se sruči provala oblaka, onda ni duplo veći neće biti dovoljan.

OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 8082



+1752 Profil

icon Re: proracun za velicinu oluka01.06.2023. u 09:57 - pre 10 meseci
Ovo svakako moze da se odradi . Ljudi su kod mene gde stanujem , spajali sa dve zgrade od 4 sprata u jedan oluk ! Mali uzak standardan . Zamisli koiki su to krovovi ?

Nekada je zgrada imala ravan krov i neke unutrasnje oluke , bez klasicnih . Kada je nadzidana sa klasicnim kosim krovovima , Preduzimac naravno nije stavio oluke ?!

Onda smo mi morali sami da skupljamo novac i angazujemo majstore jer su postojeci unutrasnji po sredini krova sada bili zatvoreni nadogradnjom .


Tako da sve moze .


Samo vidi tu gde ce biti odvod kod garaze obezbedi , da se nova kolicina vode negde malo odvodi . Jer ce sada sve ici na jedno mesto , pa da ti ne podlije garazu . Posebno kada je kao ove godine natprosecna sezona padavina .
 
Odgovor na temu

pedjolino1976
novi sad

Član broj: 293745
Poruke: 183
*.dynamic.sbb.rs.



+3 Profil

icon Re: proracun za velicinu oluka01.06.2023. u 11:38 - pre 10 meseci
Da mislim nisam mislio direktno da kapljena krov nego da spustim slicno tako kao sto si i ti nacrtao.Sa zadnje strane kuce isto nemam mesta,tako da to otpada.Oluk je sigurno 10 x10 cm.Tu gde ide donji oluk sa garaze uliva se u behaton kanalice i odlazi par metara dalje od kuce.Tako da to nije problem.
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 16357



+2922 Profil

icon Re: proracun za velicinu oluka09.06.2023. u 11:43 - pre 10 meseci
Vertikalu na zidu koji smeta mozes jednostavno da prebacis na drugi zid koji je iza coska.

To je najjednostavnije resenje, posto ne verujem da su ti potrebna oba coska kuce.

Drugo dobro resenje je da pad oluka prebacis na drugu stranu kucu, kao sto je java pomenuo.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: proracun za velicinu oluka

[ Pregleda: 1502 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.