ventura
 Član broj: 32 Poruke: 7781 *.verat.net
|
Evo ukratko o Jugu :)
U osnovi je bio Jugo 45.
Stavljen je nov 1.4L motor. Blok motora je od fijata uno turbo, glava je promenjena, i stavljena je standardna floridina glava (moralo je da se uradi, jer je auto pre toga imao 140-150HP, i nije mogao da se vozi normalno po gradu, tipa ispod 3000 obrtaja se gasio, jer mu je glava obrijana skroz bila), karburator je Weberov dvogrli 32/32 sa 235 diznama (sa nekog fordovog 3.0L motora), pumpa za gorivo je sa forda skorpio 3.0L, razvodnik paljenja je elektronski MagnetiMareli, stim sto je razvodnih i komutator domace proizvodnje - Rudi Cajevec. Menjac je standardan 16/53, to mi je vec treci menjac, vec sam dva bukvalno polomio sa ovim motorm. Sad cu morati da navatam majstora da mi prepakuje 13/53 u ovaj menajc i da ga malo ojaca, onda ce mu krajnaj brzina biti 140-150kmh, ali ce da puni ko nezdrav.
Korpa mi je sinter trodelna, zajedno sa cetverokrakom sinter lamelom od 0.6mm, homokineticki zglobovi su bili uniorovi (85dem komad, a standardni su oko 50dem komad), pa kad sam zadnji put na miseluku pokidao menjac, od udarca je iskidao i homokineticke zglobove. Sad sam stavio vece Fijatove krstove na diferencijal, i Fijatove homokineticke (150dem komad), ramena i spone su standardni, samo malo ojacani. Stavljen je novi tip hladnjaka (onaj veci, sto ide preko cele duzine maske), hladnjak za ulje poseban, hladnjak za ulje na filteru, hradnjak ulja na menjacu, zajedno sa meracem temperature ulja u menjacu.
Izduv mi je remusov, sa dva protocna lonca, i zavrsavaju se sa C&C top-om, i na pocetku sam odma stavio i elasticnu cev zbog vibracija motora.
Ojacanja su najveca moguca. Varovi po svim spojevima u metalnom prostoru na 15mm, limovi po kosevima, na pracci, ojacani nosaci ramena, limovi i varovi na zadnjim kosevima. Bocna ojacanja cevima, poprecna cev (iznad pedala) koja drzi iznutra koseve, gornja koska na kosevima napred, koska na kosevima pozadi (uz metalna ojacanja), koska na motoru (koju sam pokidao, i koja mora ponovo da se radi).
Amortizeri su Monroe Reflex skraceni (ne pitajte me kolko kostaju), gume standardne Sava Efecta 165/65/13 dakle nista ekskluzivno, koncine, napred buseni disk sa floridinim celjustima, nazad standardan dobos, mada bi trebalo da uzmem Brembo 4 diska, ali nesto mi se ne daju pare... Auto je spusten sa 3mm caurama nazad, dok su prednje opruge sabijene (odkaljivanje, sabijanje, ponovno kaljenje), tako da auto nije skroz koskiran, spusten je taman do pola da ne kida mnogo sasiju, a drzi odlicno. Tockovi su pod 2.15 stepeni negativnim konusom.
Unutra je manje vise standardnan, osim brdske kadice i BBS volana.. to je odprilike to...
Moj jugo sada ima oko 720-750kg, jer je motor tezi, a i ojacana su dodavana.
Auto se ne greje uopste, posto imam standardan jugov instrument, on mi pokazuje nesto vise od pola, ali to je njegova normalna radna temperatura, nesto visa od standardnih 45 i 55, kad ga vozim brzo, ne pregreva se uopste, jer vetar dobro hladi motor... Kad ga vozim po ravnom, i kad ga maltretiram (tipa, vrtim ga na 9-10 hiljada obrtaja), onda krene da se pregreva, ali posto sam ja vec jedan motor sjebao zbog temperature, sada na temperaturu ulja u motoru i menjacu pazim konstantno...
|