Citat:
spartak: @neetzach
Po kojoj osnovi je tebi bese devojka/supruga bila u Kanadi, znam da si mi pricao ali ne mogu da se setim. Mislim koliko dugo je tamo zivela i kakve papire ima?
Zadnje informacije koje imam su da je brak sa Kanadskim drzavljaninom najsigurniji i najbrzi nacin da odes tamo i odmah pocnes da zivis i radis. Sto se tice federalnog imigracijskog programa slucajevi se u zadnje vreme resavaju brze od 2 godine, stavise dosta brze od 1 u zadnje vreme.. a sad su pritom u pred usvajanjem novog zakona koji treba da optimizuje taj proces.
Ona je rodjena u Kanadi i tamo zivela nekih 10-ak godina. Zapravo je Kanadjanka, s obzirom da i njeni imaju kanadsko drzavljanstvo (jos od pre nego sto se rodila). Tako da nema problema sa tim. Medjutim, u tom trenutku mi je bilo previse da cekam cak i 6 meseci - dug drzavi i zezalice, onda smo se odlucili na potez koji nam je predlozilo kanadsko imigraciono, a to je da dodjem turisticki pa da trazim boravak. To je potpuno legalno, legitimno i zvanicno preporuceno, pa se i viza dobija za 1 mesec.
Problem je naravno pravila ambasada u Beogradu, jer ona tada nije imala posao (tj. u Kanadu je otisla mesec dana pre toga) pa kako su sluzbenici njoj rekli kad se zalila: "Ambasada mora da se potrudi da svakome obezbedi odgovarajuci boravak u Kanadi". Meni je inace srpska sluzbenica rekla, citiram: "Ako su vam u kanadskom imigracionom to rekli, onda idite kod njih i od njih trazite vizu". Sta vise reci...
Inace, te price da su mnogo dobri i fini ne vaze bas mnogo, makar ne za Srbiju. Znam dosta ljudi koji ce tvrditi suprotno. Birokrate su ipak birokrate, i da li ce te odbiti sa osmehom ili uz drskost, ti si opet bez vise, samim tim "ljubaznost" moze samo da pojaca cinizam. Osim toga, srpski sluzbenici su bili ti koji su bili drski...
What I hear, I forget. What I see, I remember. What I do, I understand. What I screw up, I
master.