Napisacu prve utiske posle nedelju dana koriscenja, mozda nekome bude interesatno.
Pocetne pretpostavke:
U mestu nema teretana, zbog obaveza nemam vremena, a ni novaca da idem u 'grad' u teretanu, ne odgovara mi radno vreme teretana u gradu, zena bi isto da vezba, zivimo u stanu i ograniceni smo sa prostorom.
Kupio sam visenamensku klupu sa postoljem Energetick power bench 480, 165cm sipku, oko 80-90kg tegova, Energetic power tower (vratilo) i od ranije imam bucice i elipticni trenazer.
Razmisljao sam rack-u i posebnoj klupi ali sam odustao jer mi je rack delovao nestabilno, i sto bi za svaku vezbu trebalo mincati poziciju klupe u odnosu na rack i sto bi se klizala i smetalo bi komsijama ispod kada pomeram, i zbog cene.
power bench 480:

Slicna kao na slici samo sto sto je to nemacka verzija, kod nas se
ne dobija deo iza za ruke. U uputstvu na Srpskom pise da se dobija garancija 3 godine na gresku u materijalu ili izradi ali je i to izgleda nemacka verzija posto se kod nas dobije jedna godina garancije :D
Dimenzije sprave su 200x155cm. Nosivost je 220kg ukupne tezine, tj 110 kg tegova, deo za noge ne znam koliko je max nosivost. Ima opciju da se sklopi kada se ne koristi duze vreme (nisam probao). Klupa je pokretna i moze se menjati pozicija i nagib i gornjeg i donjeg dela klupe, kao i visina rogova koji drze sipku. Ima osigurace sipke. Ima iza 2 mesta za ostavljanje tegova.
Ja sam 190cm, 110kg i totalno van forme, pa cu delove sprave ocenjivati u skladu sa mojim gabaritima i trenutnim sposobnostima.
grudi:
kosi bench - 5 (ima 2 nagiba klupe za kosi bench)
ravni bench - 3 (zbog srafova koji se nalaze sa prednje strane mora se staviti prvi teg neki manje kilaze da ne bi udarao u srafove kada se vezba ravni bench i opet se mora vezbati koncentrisano da se ne udari sraf).
noge:
cucanj - 3 (zbog moje visine moram malo (5-10cm) da se sagnem kada uzimam i spustam teg kada se rogovi od klupe koji primaju teg izvuku u najvisu poziciju.
zadnja loza - 4 nije lose, ocekivao sam da je to stavljeno reda radi, ali zaista dobro pogadja zadnju lozu cak sa manjim tezinama.
prednja loza - 3 sve isto kao i za zadnju lozu samo sto mislim da nije preporucljivo da se radi samo sa jednom nogom jer je pokretni deo osetljiv.
*ovde ide jedina stvarna primedba koju imam na klupu: deo gde se stavljaju tegovi za vezbanje zadnje i prednje loze je dosta tanji od tegova, tako da kada se stave i osiguraju osiguracem u gornjoj poziciji obavezno lupkaju. Trebali su staviti deblju sipku na navrtanje.*
ramena:
sipka ispred glave - 5 odlicna pozicija
sipka iza glave ne moze ali ionako nije bas preporucljivo tako raditi.
biceps:
posto nije nemacka verzija pa nema deo sa slike...ostaje vezba sa dvorucnom sipkom - 2+ visoko je za podici/ostaviti sipku
ledja:
vezba sa dvorucnom sipkom - 2- jako visoko je za podici/ostaviti sipku
triceps:
ravni bench uski hvat - 5 odlicno
Vrlo lako se montira.
Na slici ima 2 zakacke dole na osovini koje trenutno nicemu ne sluze, pretpostavljam da je to mesto za sipku koja bi se spajala sa klupom na zakacke iza gornjeg dela klupe koje isto koje isto postoje i nicemu ne sluze?
power tower 180:

Dimenzije sprave su 110x110x210. Nosivost pise 150kg.
Bilo mi je jasno i pre kupovine da mi je sprava preniska i imao sam/imam veliku rezervu kako ce me sluziti ali sam je ipak kupio jer mi je bila najbolja opcija koju sam nasao.
trbusnjaci sa ispruzenim nogama: 1 sprava mi je preniska
trbusnjaci sa skupljenim nogama: 2 sprava mi je niska
trbusnjaci da visim sa ispruzenim nogama: 1 sprava mi je preniska
propadanje: 3 OK, samo probao nisam vezbao puno serija posto nemam snage, ljulja se ali ne strasno.
ledja dizanje: 3-4 OK, sirina gornje sipke je 110cm.
[Ovu poruku je menjao joojant200 dana 06.01.2010. u 01:13 GMT+1]