@CoyoteKG
To sa 1/3 plate ti važi u trenutku kada se radi provera tvoje kreditne sposobnosti. Znači, da bi uopšte dobio kredit za koji ćeš plaćati ratu od recimo 15.000 dinara mesečno, prosek poslednje 3 mesečne NETO plate ti mora iznositi najmanje 45.000 dinara. Međutim, jednom kada dobiješ kredit, banku više ne interesuje koliki procenat plate tebi odlazi na kredit, niti su zakonom obavezni da to proveravaju. I nisu oni ti koji su tražili 2/3 plate, nego su oni verovatno tvojoj firmi poslali iznos rate koji ti trebaš da plaćaš, a tvoja firma je preračunala da je to 2/3 plate.
Mislim, da nije tako i da banka u svakom trenutku mora da se ograniči na trećinu tvoje plate... ti bi bez problema mogao da napraviš šemu sa poslodavcem da ti 2-3 meseca isplaćuje neku nerealno visoku zaradu i onda ti na osnovu te zarade podigneš 100.000 evra kredita, podeliš sa poslodavcem pola-pola i onda te poslodavac vrati na minimalac i šta bi onda banka trebalo da radi ? Da ti dozvoli da lepo otplaćuješ kredit sa 5.000 dinara ratom narednih 500 godina ? :) Ili još bolje, daš otkaz, jer već imaš 50.000 evra i prestaneš da otplaćuješ kredit, jer nemaš platu, a banka jednostavno zaboravi na to ? Ne ide to tako.
Dakle, žao mi je tvoje situacije, ali to što si zamislio neće ići. Jednom kada si uzeo kredit, ti ratu moraš da otplaćuješ kako znaš i umeš, bez obzira kolika ti je plata i da li uopšte imaš platu, kao i da li ti rata iznosi trećinu plate ili 5 tvojih trenutnih plata. Gledaj ako ikako možeš da se snađeš i otplaćuješ to na vreme, jer u suprotnom će ti nabiti kamatu, pa ćeš tek onda biti u problemu.
[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 23.05.2010. u 23:39 GMT+1]
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti