Pozdrav svima sa foruma!
Citam vas vec odredjeno vreme,ali prvi put pisem. Priznajem da sam se pogubio u vasim prepucavanjima!
Posle dugo mozganja, odlucio sam se da ugradim Midea inverter MSG12HRI. I necu je hvaliti(da ne bi delovalo kao da sam placen za to, jer neki deluju upravo tako) niti kuditi; iznecu vam svoja iskustva za ovih nedelju-10dana koliko je imam:
-Ne krcka, pucka, ne lomi se i nista ne rezi na mene u mraku

_Daljinski funkcionise i preko zida(verovali ili ne), posto instalacija prolazi kroz lodju, pa sam mahinalno stisnuo dugme i uverio se.
-Spoljna jedinica malo vibrira, ali je to u granicama podnosljivog i, za komsiluk, ne opterecujeg.
-Kupljena je u Elcom trade-u, i na garantnom listu pise UVOZNIK.
-Kada su majstori probali hladjenje(bio je topao dan), spoljna jedinica je tandrkala. Pitam se kako li ce raditi kroz 2-3godine, ako sad ovako tandrce!?
-Unutrasnja jedinica je prilicno tiha, moram da je pohvalim! Vise mi se cuje cooler na kucistu kompa od klime, sto je zaista za svaku pohvalu.
-Greje solidno, u skladu sa principom rada invertera-kada se ukljuci, duva bas toplo; kako se priblizava zadatoj temperaturi, kompresor polako smanjuje i vazduh je mlak. Problem je kad dostigne temperaturu i kada kompresor stane-tada sama smanji ventilator(unutrasnje jedinice) na min. i prelazi samo na ventiliranje. Pa kad o'ladi to sto je ugrejala, onda opet iz pocetka... Ako takvim radom treba da budem zadovoljan...procenite sami.
S druge strane, elektronika nekad proceni da je bolje da konstantno ubacuje vazduh koji je mlak, nego da konstantno pali i gasi kompresor. Verovatno to zavisi od njenog raspolozenja ;-)
A pojavio se i problem: ukljucim je ujutru kada je temp. vani oko 0 i kompresor odmah startuje i nema problema. Radi 5-6 sati i iskljucim je. Kada posle sat vremena probam ponovo da je ukljucim-gori crvena defrost lampica i nista se ne desava ni za pola sata! Onda moram da je iskljucim, pa ukljucim...i nekoliko puta tako, da bi proradila.
Mislim da je ranije navodjena Sanyo tehnologija u mom slucaju malo podbacila, tako da cu morati da se mlatim sa majstorima ponovo!
Proverena informacija je da je Fonko brend istoimene makedonske firme, koji se sklapa u Kini. Kao sto Genel ima Housel, tako i Fonko ima Fonko (naravno, sa daleko kvalitetnijim komponentama).To ce vam reci covek koji tamo radi i koji pojma nema ni o kakvom frankfurtskom aerodromu niti irackim/iranskim vojnim bazama-rekao mi je: Procitao sam i ja slicnu stvar na nekom od foruma(uz smeh). Ako ih pozovete, takodje cete biti informisani i da se atest radi u Nisu(barem je za inverter modele radjen tamo)!!!
Ono sto je jako zanimljivo, kada pricate o izolaciji, nacinu gradje i godini izgradnje zgrada je da zaboravljate da su klima-uredjaji napravljeni za stambeni/poslovni prostor, a ne suprotno!
Na nekom od postova sam procitao i informaciju o temperaturi koju izbacuje pri hladjenju/grejanju. Mislim da je Cosmo pisao-hvala Cosmo! Lepo je to znati i biti informisan. Ali kada je inverter u pitanju, nije preterano korisno. Ja nikada ne mogu da znam da li je on neispravan ako pri grejanju izbacuje recimo 24 umesto 36 stepeni-mozda je procena elektronike da je toliko neophodno. Ja, protiv nje!
Neko je rekao da je Midea 12ooobtu dovoljna za 60m2. Ne znam samo gde je pronasao taj podatak, kad u njenoj specifikaciji pise da je applicable area 20-30m2?!
I da vas ne smaram vise; zakljucio sam da ste svi jako subjektivni! Jednom se zalomili svi povoljni uslovi(hermeticki izlolovan prostor, ususkana vanjska jedinica, najstrucnija moguca montaza...), drugom se zalomila greska pa se natezu! ja sam se potrudio da na pocetku budem objektivan. Kada dodje leto, komentarisacu hladjenje!
A sad jedan krajnje subjektivni deo posta: Pisem vam iz sobe koja ima 20m2 kvadratnih. Na daljincu mi je 25, brzina je srednja i kuvam se... Ono sto je vazno-osecam se kao na toploj promaji(klima ne bije u mene), jer je to suvise mali prostor za taj protok vazduha. Za onoga kome odgovara takvo grejanje, to je ok. Meni ne prija!
Nakon ovih 10ak dana iskustva, ne znam da li bih ponovo bio raspolozen da dam novac za takav uredjaj. Za 430 Eura, koliko je kostao, ocekivao sam barem da se ne pokvari u prvih nedelju dana.
I ajd' se elektronika malo zbunila, nego Bog zna da li beogradski kvazi majstori uopste znaju da dijagnostikuju kvar i ima li smisla mlatiti se sa njima.
Jer ja spadam u ljude koji smatraju da je to uredjaj napravljen zbog nas, a ne mi zbog njih. I nemam vremena u zivotu da kupujem manometre, termometre i da se bacim na frigo-hobi, kako bih ja objasnjavao nekom ko bi trebalo da je kvalifikovan za posao kojim se bavi, kako se montira uredjaj i sta mu fali. Jer taj neko ima puno pravo da me pita da li sam ja frigo majstor, kada mu se mesam u zanat. I bio potpuno u pravu kada bi mi tim pitanjem zapusio usta; naravno, elementarna pretpostavka je da je kvalifikovan!
Toliko od mene. Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao komplikovan dana 05.02.2007. u 22:22 GMT+1]