Konacno sam se odlucio da malo temeljnije ocistim klimu pa posto ovde dosta korisnika ima Fujitsu ljubimce, mozda jos nekom ovo bude od koristi :)
Kao prvo dosta puta se ovde potezalo pitanje o potrebi "redovnog godisneg servisa"..ja sam isto bio misljenja da je to uglavnom nepotrebno ukoliko se filteri redovno ciste, ali sada sam definitivno promenio misljenje:)
Ova moja klima se koristi SAMO za grejanje, i to radi max 4 meseca godisnje, samo preko dana (nocu je iskljucena posto odrzavam temperaturu sa drugom klimom iz trpezarije koja radi 24h).
Ja sam se vrlo neprijatno inenadio kada sam video koliko je to prljavo! Kao sto sam rekao u prethodnom postu, dosta prasine prodje kroz filtere, cak i kada se oni redovno ciste i zavuce u sam izmenjivac, a i nalepi na turbinu.
Kod ovog Fujitsua (ovo je konkretno 12LGC, a i LECA je manje vise ista), postoji problem sto izmenjivac ni ne moze da se ocisti, ukoliko se unutrasnja jedinica ne rasturi tj skine bela maska/plastika. Recimo nosaci za ove male fitere (koje nisam nikada ni koristio) samo sprecavaju da se recimo usisivacem pridje zeljenom mestu.
Belu masku sam skinuo, nije islo bas najlaganije, ali uz malo truda bilo kome ko je malo tehnicki potkovan ne bi trebalo da pedstavlja problem. Sa donje strane sam takodje skinuo zastitnu resetku i usmerivace zbog lakseg pristupa.
Tada na scenu stupa glavni alat, a to je usisivac sa cetkom koji je ceo posao odradio izuzetno efikasno! :) Na turbini sam jos upotrebio obicnu suvu farbarsku cetku pomocu koje sam svukao prasinu (nisu rezultati kao da je oprana u kadi ali su vise nego pristojni).
Uglavnom klima posle ovoga izlgleda mnoogo bolje, i nekako mi se gadi kad i pomislim sta mi je duvala u sobu..kao sto rekoh..nisam ocekivao ovoliko prljavstine posto se koristi samo za grejane, znaci izmenjivac je suv sve vreme, nema vlage, kondenzata itd. Ovo joj je 5. zima tj godina rada. Pretprosle godine sam je izduvavao kompresorom i od tada se bas izgleda dosta nakupilo. Tako da moj savet je da uradite s vremena na vreme neko konkretnije ciscenje, mozete i sami ili da zovete servis (ali onaj koji ce kompletno da rasturi klimu i opere je, a ne one koji pod redovnim servisom podrazumevaju prskanje izmenjivaca asepsolom :) ). Ja recimo nisam vadio turbinu, posto nisam hteo toliko bas da se upustam u rasturanje (na Midei recimo jesam), ali sam uspeo i nju nekako da ocistim.
Takodje kada sam skinuo masku, primetio sam da rupa u zidu ima prilicno lufta i da tu bas dosta duva hladan vazduh unutra, a moze i neki glodar fino da se useli :) Uglavnom i to sam sad zapusio sa malo sudjera. Mislim da je bolje pri samoj montazi, skinuti tu belu masku recimo, pa kada se sve namesti i zapusi, vratiti je na mesto.
@curugs
Fenomen “pravilnog pucketanja” koje si pomenula u nekim od ranijih postova imam i ja na ovom Fujitsuu (zna da iritira kad je potpuna tisina u prostoriji, inace se u principu ne cuje). Da je u pitnju serijska greska sa termostatom sam nasao na samo jednom mestu na internetu, te ne znam koliko je validna. Elem, ako skines belu masku i pustis klimu da radi ovako “golisava”, pucketanja vise nema! ;)

Fujitsu ASYA12LGC, ASHG09LECA, ASHG07LECA; LG Hero CS12AF; Midea MSR12-HRDN1; Gree Amber GWH09YD-S6DBA2A