imam par dilema u vezi sa nabavkom klima uredjaja pa se nadam da cete moci da mi pomognete.
Ovo je raspored moga stana. Stan je oko 70kvm grejne povrsine, nalazi se u Beogradu, u kuci na kojoj je uradjena izolacija stiroporom debljine 10cm. Trenutno krov nije izolovan pa se dosta toplote gubi na taj nacin ali i to ce biti uradjeno u skorijoj buducnosti. Indirektno grijanje na postoji samo se ovaj stan grije, a postoji uradjeno etazno grijanje na elektricni kotao.
Klima bi trebalo da moze da rashladi stan do podnosljive temperature, a zimi da grije koliko je to moguce vise, jer ovaj kotao trosi mnogo struje pa se nadam da cu njega koristiti samo kada bas zazimi.
Moje prvo pitanje se odnosi na to koju klimu uzeti? Koliko sam vidio listajuci ovaj forum Fujitsu se namace kvalitetom. Ali koji tacno model i kapacitet uzeti za moj raspored?
Spreman sam da izdvojim oko 1000 evra, a naravno bilo bi idealno ako bi moglo i manje :)
Drugo pitanje je pozicija unutrasnje jedinice. Moja ideja je da to bude lokacija u dnevnom boravku (crvena elipsa) iznad jednog od prozora, tacno nasuprot otvora u zidu prema hodniku i ostalim prostorijama (plava elipsa).
Alternativna lokacija prema nekoj mojoj viziji je plava elipsa desno.