Tržište struje postoji u Srbiji, za firme već 3 godine a za građanstvo godinu dana. Lepo se ode kod novog snabdevača-trgovca (ima ih preko 10) i potpiše novi ugovor. Elektrovojvodina je samo ditributer i uslužno radi za snabdevače. Problem je što su svi skuplji od EPSa i to podosta. U Vojvodini ima oko 500 domaćinstava koji imaju drugog snabdevača. Razloga ima raznih, od "iz principa" pa do toga da su veliki potrošači pa se posebno dogovaraju sa snabdevačem o ceni. Ugovor koji sam ja gledao je imao klauzulu "minimalna potrošnja 20000kw godišnje" ili penali.
Limitatori su jedno vreme stavljani jer su ljudi imali plaćenu angažovanu snagu (pri projektovanju i traženju elektro-energetske saglasnosti) od 16A a onda stavljali osiguraće od 25A i veće što je pravilo problem trafo-stanicama i drugim potrošačima jer im obara napon.
Pošto EPSu padaju tenderi godinama za brojila u tarifnom sistemu svi koji se naknadno nisu izjasnili plaćaju 17,25A bez obzira kakav osigurač imaju. Možda je za stanove to manje, treba videti na računu. To još nije došlo na red da se sređuje, sada je prioritet krađa i to se reguliše po krugovima na trafo-stanicama.
Nova brojila i to regulišu i mere tako da to neće biti problem. Osim što ograničavaju amperažu, mere sve živo i to svakih minut, nekoliko puta na dan šalju podatke u centralu i to počev od potrošnje po tarifama do trenutne snage, maksimalne snage, daljinski isključuju potrošača (nema više da se monter otera sekirom ili neću da mu otvorim) i svašta još. Čak omogućavaju i pripejd.
Meni je prosečna cena 1kw za decembar 7.41 din (iznos na računu podeljen sa brojem potrošenih kw) a bez onih dodataka 5.81din (piše na računu).
To da li treba trofazna struja je za računanje. Dve ringle na šporetu uključene istovremeno troše preko 16A, rerna isto preko 16A, bojler 10A, veš mašina bar 13A...
Toplotna pumpa vazduh/voda Meeting MD50, 18KW, bafer 1000 l, panelni radijatori
270m2, zid 25+5+15, 15cm mineralne vune na tavanu, prozori 2/3PVC, 1/3drvo