cokacunami student
Član broj: 273346 Poruke: 176 87.250.46.*
|
Lepo ste se nasmejali na moj račun. A sad da se uozbiljimo.
Moj nedavni napis, u temi o toplotnim pumpama, je naišao na reakciju nekih forumaša, koja me zbnila.
Posumnjao sam, i odlučio da verifikujem svoj zaključak tako što ću na temi o klimama, "pustiti buvu".
Zaključak sam verifikovao. Sad više nisam u dilemi, čemu ovaj forum služi, i ko je ko na njemu.
Svakako da toplotna pumpa troši manje struje od kotla, za proizvodnju 1Kwh energije, to mogu da
skontaju i polupismeni ljudi, sa malo višim IQ.
Ja ipak imam 21 godinu tehničkog obrazovanja, a mašinstvo sam završio sa prosekom 8,7.
Pored komfora, ono zbog čega sam predložio noćno grejanje kotlom, je činjenica da SVE pumpe na niskim
temperaturama imaju mnogo niži COP od onog koji većina potrošača misli da imaju. Osvešćivajuče je na mene
delovala Toshibina tabela, koju sam okačio na spoljni link, a koja to nedvosmisleno dokazuje.
Ako Toshiba, koja se hvali najvišim COP-om u HVAC industriji, ima tako niske COP-ove na niskim temperaturama,
onda drigi imaju još niže.
Sem toga, u periodima visoke vlažnosti, koja je kod nas česta, a naročito u Vojvodini, efikasnost pumpe takođe jako opada.
Otuda je VRLO VEROVATNO ISPLATIVIJE, a svakako mnogo udobnije, da se objekat NOĆU greje el.kotlom, nego
pumpom, jer amortizacija pumpe-klime u noćnom radu, na niskim temperaturama, ili visokoj vlažnosti, je najveća,
i verovatno prevazilazi uštedu koju pumpa ostvaruje, u odnosu na kotao.
Predloženim, hibridnim, načinom grejanja objekta, se sigurno udvostručuje životni vek klime-TP čime računica
ekonomičnosti bito menja svoj izgled. tj. ekonomičnost el.kotla raste a pumpe opada, a ukupna ekonomičnost rada
takvog hibridnog sistema postaje osetno viša, nego na prvi pogled.
Zato te podatke ne mozete dobiti ni kod jednog proivođača, a da bi nam zamazali oči, dali su nam SCOP i SEER.
Iako se radi o vrlo složenoj računici, proizvođači mogu dovoljno tačno izračunati efikasnos pumpe u TIM NAJTEŽIM
USLOVIMA, ali im se to neisplati da nam prezentiraju.
Cenu amortizacije kriju svi u HVAC industriji, jer im DRASTIČNO obara argumente za grejanje klimama i TP.
Pre svega, zato što vreme ekonomske amortizacije diže na 10+ gopdina.
Naglasavam da, koliko sam ja uočio, niko na forumu ne računa sa veoma bitnim faktorom cene amortizacije.
Ako hoćete 100% verodostojan podatak o COPu na -15C, nazovite uvzonika Tošibe i tražite da vam pošalje pismeni
podatak, koji sami možete verifikovati, kolika je razlika u COP između navedene TP Estija i iste klase klime 24-vorke.
Poješću ovo što sam napisao ako im je razlika više od 5%. A 5% na COP=2, je 0,1.
A ciglice skupljate, obavezno, valjaće za akumulaciju. Nisu Švabe NIKADA bile glupe.
Pozdrav.
[Ovu poruku je menjao cokacunami dana 18.04.2016. u 09:16 GMT+1]
|