Citat:
sasamanas:
^ alo kad moram tako da kazem
Ajde reci mi matematicki ako nekom treba 1000 kg (1 tona) peleta koji daju 4kwh toplote po kg znaci 4000kwh kilovata toplote i to je recimo za 1 mesec...
Isto to ali samo na klimu koja imam konstantni COP 3, koliko je to elektricne energije ??? Po meni to je isto 4000kwh toplote ali sam copom 3 delimo na 3 i tako dobijemo oko 1333 kw el energije ?
Ako 1000kg peleta daju 4000kwh,kako mislis onda izracunat koliko kwh udje u u sobe.
Proizvodjac kaze da u nekim uslovima kotao ima iskoristenje oko 90%,dok na terenu daj boze 70-80 % da bude realno.
Dalje,kako ces izracunat koliko je toplote otislo u kotlovnicu,jer i u kotlovnicama nikad ne mrzne,cak bude fino ugodno.
Koliko se toplote izgubilo na cijevima iz kotlovnice do kuce,izolacijom tih cijevi mozes smanjit te gubitke.
Dalje,koliko toplote izadje kroz dimnjak,izlazna cijev za dim bude vrela ne smijes ju rukom dirat,ventilator prilicno jako izbacuje tu toplotu kroz dimnjak.
Ja se grijao ne pelet od 2008. u kuci roditelja.Oni se i danas griju na pelet i vjerujte da nije ni blizu potrosnja.Daleko je skuplje na pelet.Ovi svi na pelet se dive tom nacinu grijanja i porede sa sa drvima i ugljem i kazu super manje ciscenja.Ali opet ima ciscenja i odrzavanja,u poredjenju sa peletom ovo sa klimama nema nikakvog posla,tek si ovdje gospodin.Ali ovdje imas lagano duvanje,nekom to mozda ne odgovara.
Ja u ocevoj kuci imao instaliran ovaj LG inverter koji nista ne valja,slab cop,nije ni u A razred usao cini mi se.I ja nisam pokretao pelet sve dok je lg mogao grijat,jer je i taj bezvezni lg daleko manje trosio u istom prostoru.Tek ispod 0*C sam palio grijanje.
Ne pokusavajte izjednacit potrosnju peleta i invertera.
Ja pobjegao sa peleta na ovo.