1) podlozne korupciji
2) podlozne strahu od pretnji
Svi navode prvu grupu kao problem, ali za mene je ova druga mnogo teze resiv problem. Razumem ja njih, njihov posao su pravi kriminalci, znaci ljudi od reci koji nece prosipati prazne pretnje vec ce svakako uciniti ono sto kazu. Ja ne vidim resenje tog problema. Ovako, imamo situaciju da svakog meseca placamo porez kojim se finansira armija raznih policajaca i sudija koja nam ne pruza nikakvu zastitu - dovoljno je da zapadnete za oko nekoj od kriminalnih grupa pa cete ostati bez novca za koji prosecan Srbin radi od 1-10 godina. Nemojte misliti da ste bezbedni ako nemate novca i skup auto, ista grupa vam moze oteti dete i primorati vas da se zaduzite kod rodbine nekoliko hiljada EUR-a kako biste platili otkup.
Po nasem zakonu nema kazne za kradju automobila, vec se to tretira kao "neovlasceno koriscenje". To je strasno. Savremen automobil uopste nije lako ukrasti - potrebno je znati kako za par minuta uci u auto, onesposobiti kodirani kljuc, prevariti kompjuter, deaktivirati alarm i onesposobiti zeder. To je komplikovan posao za koji je potrebno vise uvezbanih clanova ekipe i visemesecno proucavanje tehnika kradje, kao i perfektno baratanje kompjuterskim hardverom i softverom. I, sad, kad uhvate takvog, oni mu sude bukvalno za to sto je koristio automobil bez odobrenja vlasnika. Konkretno, od cetvoroclane ekipe koja je uhapsena, trojica su pustena a cetvrti je zadrzan u pritvoru mesec dana. Sta reci?
link
[Ovu poruku je menjao flylord dana 21.12.2006. u 01:32 GMT+1]