Svi eksperti nikom ponikose, i u strokav patos pogledase. Tacno sam znao. Kad treba da se drvi o trzistima, o menjanju poslova na tri godine, o investicijama, o konsultacijama i o raznim drugim fensi pomodarstvima, ne mozes da dodjes do reci od njih. Oce i da kolju ako ih prekines, ili ako kazes stagod suprotno njhovim mudrostima. A kad ih pitas jedno jednostavno pitanje na koje treba da se da konkretan i jednostavan odgovor, nigde ih nema. Ljubi ih cika. Eksperti moji. Dobro smo i dovde dosli, ne sa, nego pored takvih eksperata i uprkos njima.
Sad cu ja da ispricam jednu istinitu anegdotu o ekspertima, pa ce mozda da je brisu, kao i celu temu, a mozda i nece, mozda ce nekome biti i poucno i zanimljivo, mozda i nece, ali nema sve to veze, ja cu ipak da je ispricam. Uzme meni bog pamet jednom pre nekoliko godina, i uhvati me neka opsesija da otvorim i ja jednu radnju, nije bila prodavnica i to nego nesto drugo sto je tad dobro islo, za pricu nije vazno sta. I tako ti ja uradim sve sto treba, nabavim pare na odredjene nacine koji su iskljucivali razne eksperte jer sam znao sa kim imam posla (i zahebem se tu do koske, ne sto nisam hteo da imam veze sa ekspertima, nego sto sam tako nabavljao pare, ali dobro, bilo sta je bilo) , sredim cakum pakum objekat, sve na nivou, europski, sredim papire i sve ostalo, i pre nego sto pocnem da radim, odem ja kod gos'n eksperta da ga pitam sta i kako, da ne bi posle bilo nekih problema, jer ne volim ti ja te stvari i ta njihova muljanja, i ono, kako ono bese onaj kineski izraz sto ga neki vole, ono, da ti poceses moja ledja a ja cu tvoja, nego volim sve po zakonu, sve cisto, i sve ljudski. Dodjem ti ja tamo, a gosn ekspert se umudrio kao da se upuvao u crkvi, gleda u neke 'artije sav vazan i tako to, mozete da zamislite. Ekspert covek. I pitam ja njega, je li vase ekspertsko visocanstvo, da li biste blagoizvoleli da u vasoj ekspertskoj premudrosti meni poniznome otvorite oci i uputite me u svete tajne vaseg ekspertstva (dobro, ne tim recima, ali u tom stilu, uz persiranje i sve) i da mi kazete sta i kako ja sad treba da radim, da ne bi posle bilo problema, kad dodjete u kontrolu. On poce da pravi grimase, da se vrpolji, i kaze, ej, ne mogu sad, nego idi ti (govorio mi "ti" , casna rec, iako sam ja njemu govorio "vi" ) pa pitaj onog Dragana (jedan Dragan drzao istu radnju tu blizu do mene, a i znamo se od ranije sa njim, ja i Dragan, za eksperta ne znam od kad se znaju). Rekoh, ne mogu ja to gos'n ekspert, nego kad Dragan pocne da dolazi da me kontrolise kako radim, ja cu tad da pitam Dragana, a posto cete da dolazite vi, ja bih radije da pitam vas. Dobro onda, kaze on, ali ne mogu sad, nego dodji ti tad i tad, rekao mi za tri - cetiri dana, ne znam tacno. Dodjem ja za ta tri - cetiri dana, gos'n ekspert opet drnda istu pricu, veoma je zauzet, pa da pitam ja Dragana. Rekoh, ne mogu ja Dragana da pitam, a i necu da ga pitam, nego, zar nemate vi neku brosuru, nesto, sta znam, list jedan, gde pise sve to, pa to je desetak recenica, nije Rat i mir. Nemamo, kaze ekspert, nego idi ti pa se raspitaj, i ne brini, sve ce biti u redu. Sta cu kud cu, odem ja, i nekako se kako tako upoznam sa time sto treba da se radi, i kroz mesec dva i ja potpuno otkrijem te velike tajne univerzuma. Prodje jos mesec dana, znaci tri meseca ukupno, evo ti ga gosn ekspert, poneo onu budjavu crnu tasnu iz osamdesetih sto je oni nose, i dosao u kontrolu. Dobar dan, dobar dan, daj da vidim to i to, iznesem mu ja sve, pregleda on i kaze, ej, da ne nosim ja sad ove 'artije sto je trebalo da ponese, daj ih ti knjigovodji, pa neka ih on sutra donese. Dobro rekoh, nema problema. Sve tako bude, i onda zove mene ekspert za par dana da uzmem ja taj zapisnik o kontroli. Odem ja, kad tamo drug ekpert napisao da ja nisam imao u radnji one artije za koje mi je on rekao da ih donese knjigovodja. Cekaj bre, rekoh, kako sad, pa ti mi rece (predjem ja na ti) da neces da se smaras da ih nosis, nego da ih donese knjigovodja? A on ce, kaze, ma nema to veze, nista to nije, formalno je to, daj da ne kucamo sad drugi zapisnik, evo tebi ovaj. Dobro rekoh, videcemo. Prodje neko vreme, i od tog njegovog nista stize meni neka kazna za to, nije ni mala bila. Meni pocne vec da burgija u stomaku, odem ti ja brzo kod gos'n eksperta, rekoh cekaj bre gos'n ekspert, pa ti prvo nisi hteo da mi kazes sta da radim nego me saljes kod Dragana, onda si dosao i rekao mi da neces da nosis ove 'artijetine nego da ih donese knjigovodja, onda si napisao u zapisniku da ih nisam imao, i jos si me slagao da to nema veze, odakle sad ova kazna? On nesto poce tuc - muc, rekoh, ma je li takva situacija ovde sa vama i sa tim radnjama, takva, more mrš svi u piiiii piiiiiii i vi i vase radnje i vas lopovski i nenormalni sistem, piiiiii li vam majke piiiiiiiiii svima, daj ovamo 'artiju i plajvaz da napisem zahtev za zatvaranje radnje, piiiiiiiiiiiiiiiiii. Oni me gledaju, ucutali se, ne mrdaju. Ja se tu malo ohladim, napisem taj zahtev, bacim im ga tamo, i ta tuzna avantura se tako zavrsi, sto se mene tice, vo vjek i vjekova. Posle sam dao jos pet grosa da izadjem iz kola, do potpunog gasenja tog njesraa zvanog novosrpski bizmis.
To ti je ta moja saga o ovdasnjim ekspertima. Ko je njih poznavao ni pakao mu nece tesko pasti, i zao mi je sto su moji sunarodnici i sugradjani a ne sunarodnici i sugradjani nekih mojih neprijatelja, to kad bih imao neprijatelje. I molim drugove eksperte koji bi mozda dobili zelju da to pisu, da me postede prica o tome kako je trebalo da prijavim ove eksperte, kad ih molim. Pre par dana me boleo stomak i imao sam dijareju pa mi taman prosla, a nije lepo da je dobijem ponovo. Eto, ima jos razloga, ali ovo je jedan od osnovnih, zbog kojih sam ja otisao u taj downshifting, kako to lepo rece neko na drugoj temi, i zbog kojih necu sa njima i njihovim pomodarstvima i prljavstinom da imam nikakve veze. Nisam ja jos od 1987 radio to sto sam radio, znaci jos od kad su ono poceli da mi vracaju dostojanstvo, da se sad ovako smaram sa ekspertima. Nema tih para, sto se mene tice. Od njih svih ni lek a sa njima nista, odo ja da gajim jabuke i da cuvam pcele, orahe, lesnike, stagod, samo da nema eksperata. Jedina moja veza sa njima moze da bude ta sto cu da dodjem kod svih njih da im zapalim svece, da kusnem zito i da popijem rakijicu, kafu necu, ne pijem je vec godinama, i da ih onda lepo ispratim tamo gde im je odavno mesto. Uz muziku. To, i sto cu kad - tad da vidim kraj tom njihovom ekspertskom sistemu, isto kao sto sam video kraj i onom pre njihovog.
Citat:
sonus70: Osnovno ,samo toliko i znam kako je to proslo u nasoj firmi.
- sertifikuje se proizvodni proces, ne fabrika, znaci dobili smo haccp normu samo za liniju Feta sira, a za sterilu cemo traziti kad zavrsimo novi pogon
prica je isla otprilike ovako
1. angazuje se konsultantska firma koja izradi projekat uskladjivanja sa HACCP normama za datu liniju.
2. po njenom projektu mi odradimo sve predlozene (naredjene) stvari
3. druga firma, koja ima licencu izvrsi kontrolu i ako je sve OK dobije se lepa diploma
4. periodicno se vrsi kontrola mislim u roku od 2 godine, nemoj me drzati za rec
Sam projekat se razlikuje od delatnosti firme, da li je u pitanju mlekara,klanica,restoran, generalno bilo koje mesto gde se manipulise hranom ili opremom koja se koristi u prehrambenoj industriji. Jako siroko za neku konkretizaciju, sve zavisi od slucaja do slucaja.
ako se dobro secam , HACCP norme su inkorporirane u ISO9001-2000 pa guglaj
Ovo sam kasno video, tek kad sam poslao ovo gore, jer sam u medjuvremenu to pisao, pa da ne brisem sad celu sagu odozgo, greota je. Elem. Hvala lepo na trudu i na objasnjenju, ali ja to vec znam. A zar to nema to da se zna konkretno? Ako nema, onda je to idiotizam i spada u rang idiotizama iz ove moje price gore. Na primer, evo, najkonkretnije, ima tip mesaru koja radi godinama, i sta on sad treba da radi da ne bi morao da je zatvori prvog januara 2009 godine? Ili neko ima dobro razradjen kiosk sa brzom hranom. Sta da uradi takav, da ne bi nicim izazvan zatvarao radnju 2009 godine i otisao da okopava kukuruz? Zna li neko?
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 18.04.2007. u 18:19 GMT+1]