Ja sam davno napravio taj cuveni perpetuum mobile koji zaista radi tako sto koristi gravitaciju
Ovako, uzmete nesto gvozdeno tezine cca 1kg i mehanicki resite da to moze slobodno da ide gore-dole na nekoj sipci (i time eventualno da pokrece neki generator). Recimo da je max pomeraj 1m
Isto tako, ispod tog gvozdenog tela postoji jedna tanka ploca koja je dole, blizu zemlje i isto se mehanicki resi da ta ploca bude u horizontalnom polozaju dok gvozdeno telo ide ka gore, a kad to telo dodje do vrha, onda da se uspravi i tako stoji dok telo ide ka dole. mozda je malo nejasno pa savetujem da pogledate slike (malo su ruznije ali posluzice)
E sad je 99% teskog posla vec odradjeno. ostaje jos samo da za tu plocu dole pricvrstite materijal koji ne propusta talase gravitacije (bas kao sto drvo nece da propusti svetlosne talase, odn fotone i kao sto olovna ploca ne propusta razna zracenja, tako postoji i materijal koji ne propusta gravitaciju)
Kad to uradite, spustite gvozdeni teg skroz dole i postavite plocu u horizontalan polozaj. Pustite sve i sta vidite? Posto ploca ne propusta gravitacione talase, gvozdeni teg nema tezinu i polako, pod dejstvom centrifugalne sile, penje se u visinu. Kad dodje do vrha, mehanika podize plocu, gravitacija stize do tega koji sad odjednom pada (gumeni odstojnici stite napravu od ostecenja), a kad padne, ploca se ponovo okrece i sve ide ispocetka. jako zanimljivo izgleda
Znam, znam, tesko moze da se nadje taj materijal koji stiti od gravitacije. ja sam ovo moje parce kupio od cige na buvljaku, kaze da ga je skinuo iz onog americkog stelta sto je pao jos '99. ako nadjem gde ima povoljno, javicu
EDIT: Ako neko nije ukapirao, ovo je prozivka..
[Ovu poruku je menjao UnderLander dana 07.07.2007. u 20:03 GMT+1]
U pocetku bese Haos. A onda sam stvorio nebo i zemlju.